2018-04-18 21:01:37
Φωτογραφία για Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία προκήρυξε ο Ερντογάν
Πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν, μετά απο συνάντηση  με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι κάλπες θα

στηθούν 17 μήνες πριν απο την συμπλήρωση της κανονικής θητείας του Τούρκου Προέδρου, δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019.

Αυτομάτως, απο την ημέρα διεξαγωγής των διπλών εκλογών,  η Τουρκία θα μετατραπεί από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία και θα καταργηθεί η θέση του Πρωθυπουργού, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που υπερψηφίστηκαν στο κρίσιμο δημοψήφισμα που έγινε στην χώρα τον Απρίλιο του 2017.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, θα είναι ο απόλυτος άρχοντας, καθώς θα είναι παραλλήλως αρχηγός του Κράτους και επικεφαλής της Κυβέρνησης.

«H προτίμηση μας ήταν να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβριο του 2019
. Λόγω των επιχειρήσεων στη Συρία, αλλά και λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή είναι πλέον αναγκαίο να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα. Για να μπορέσουμε να λάβουμε πιο ισχυρές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε, πρέπει να περάσουμε στο νέο σύστημα Διοίκησης και πρέπει να βγάλουμε άμεσα το θέμα των εκλογών από την επικαιρότητα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν.

Των ανακοινώσεων του Τούρκου Προέδρου, είχε προηγηθεί συνάντηση μισής ώρας με τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά την οποία συζήτησαν την πρόταση του τελευταίου για πρόωρες εκλογές στις 26 Αυγούστου.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως προτείνει την 26η Αυγούστου επειδή θα είναι η επέτειος της νίκης των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών τον 11ο αιώνα και με αυτό τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους εχθρούς της Τουρκίας.

Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε πως ο λόγος που το ΜΗΡ θέλει πρόωρες εκλογές είναι για να μην συμμετάσχει σε αυτές το νεοϊδρυθές κόμμα ‘Καλό Κόμμα’ της Μεράλ Ακσενέρ στις εκλογές, δεδομένου ότι με βάση το σύνταγμα αν δεν κλείσει έξι μήνες από την ίδρυσή του δεν μπορεί να συμμετάσχει. Πάντως η Μεράλ Ακσενέρ απάντησε πως στις εκλογές θα συμμετάσχουν ό,τι και να γίνει, προσθέτοντας ότι έχουν και Β και Γ σχέδιο.

ant1news.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ