2018-04-19 00:26:57
Φωτογραφία για Όπου φτωχός και η μοίρα του - Εμπόδια από χρόνια προβλήματα υγείας για έναν στους τέσσερις Έλληνες
Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα έχουν διπλάσια προβλήματα σε σύγκριση με όσους βρίσκονται στην ανώτερη εισοδηματική κλίμακα!

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

ΙΑΤRONET

Το 24,7% των Ελλήνων δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία τους εμποδίζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Από αυτούς, το 13,5% δηλώνουν πως το πρόβλημα είναι μερικό και το 11,2% σοβαρό, ποσοστά που υπερβαίνουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ενδεικτικό είναι πως μόλις το 7,5% των Ευρωπαίων δηλώνουν σοβαρό πρόβλημα που τούς εμποδίζει στην καθημερινότητα, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος (μερικό και σοβαρό πρόβλημα) είναι 24,1%.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία του 2016 που δημοσιοποιήθηκαν από τη Eurostat.

Μακροχρόνια προβλήματα που εμποδίζουν στις τακτικές ασχολίες χαρακτηρίζονται όσα έχουν διάρκεια έξι και πλέον μηνών.


Τα σοβαρά προβλήματα δεν επιτρέπουν την άσκηση δραστηριοτήτων ή την επιτρέπουν με πολύ μεγάλη δυσκολία, ενώ τα μερικά προβλήματα την επιτρέπουν με δυσκολία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, το 24,1% των Ευρωπαίων άνω των 16 ετών ανέφεραν προβλήματα στη διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων τους, εξαιτίας μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

Στους άνδρες, το ποσοστό είναι αισθητά πιο χαμηλό (21,7%) έναντι των γυναικών (26,2%), με το φαινόμενο αυτό να παρατηρείται σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφορές

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Λετονία και στην Αυστρία και τα χαμηλότερα στη Σουηδία και στη Μάλτα. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο του σχετικού πίνακα.

Το πρόβλημα αφορά πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Λετονία (37,4%) και στην Αυστρία (34,2%) και είναι κοντά στο ένα τρίτο στην Πορτογαλία (33%), στη Φινλανδία (32,8%), στην Εσθονία και την Κροατία (32,3%) και στη Σλοβενία (31,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (12,5%) και στη Μάλτα (12,9%), ενώ χαμηλά βρίσκονται η Κύπρος (16%), η Βουλγαρία (16,2%) και η Ιρλανδία (16,5%).

Εισόδημα

Οι ειδικοί κατέγραψαν σχέση μεταξύ εισοδήματος και εμποδίων στην εργασία εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των πολιτών, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν εμπόδια εξαιτίας προβλημάτων υγείας Πρόβλημα έχει πάνω από το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού άνω των 16 ετών με χαμηλότερο εισόδημα, ενώ το ποσοστό είναι μόλις 17% σε όσους βρίσκονται στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ