2018-04-20 00:34:36
Φωτογραφία για Ο Βοτανικός ξανά στο επίκεντρο για τον Παναθηναϊκό λόγω του Πιεμπονγκσάντ
Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και το επενδυτικό σχήμα «Pan Asian Investment» φέρονται να έχουν στραφεί στη Διπλή Ανάπλαση, ως την πιο ενδεδειγμένη επιλογή για την κατασκευή γηπέδου για τον Παναθηναϊκό. Το Sport24.gr αναλύει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Η Διπλή Ανάπλαση έχει παγιωθεί στις συνειδήσεις των φίλων του Τριφυλλιού ως μία αποτυχημένη προσπάθεια για την επίλυση του γηπεδικού προβλήματος του Συλλόγου. Όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση... Όντως, δεν άρχισαν καν να κατασκευάζονται το ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στο Βοτανικό.

Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο υφίσταται ακόμα, έχει τελεσιδικήσει από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (εκτός αν ψηφιστεί κάποια τροποποίηση) και επιτρέπει την έναρξη των οικοδομικών εργασιών εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Σίγουρα, το γηπεδικό θα επιλυθεί απείρως ευκολότερα στο Βοτανικό, σε σύγκριση με το Γουδί, το ΟΑΚΑ, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή οπουδήποτε αλλού, όπου δεν έχει προετοιμαστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.


Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικός ένας ξένος επενδυτής ο οποίος θα ενδιαφερθεί για τον Παναθηναϊκό, να εξετάσει πρώτα απ' όλα τη Διπλή Ανάπλαση. Διότι, εκτός του Παναθηναϊκού, στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα συντελούνται μεγάλες αλλαγές και επενδύονται εκατομμύρια ευρώ για την αναμόρφωση της. Το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βωβού, το παρακείμενο στην Ακαδημία Πλάτωνος, το τζαμί και το κέντρο αποτέφρωσης, η μετεγκατάσταση του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων...

Δεν είναι παράξενο που ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και οι συνεργάτες του άρχισαν την έρευνά τους για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού από το Βοτανικό. Επίσης, ήταν αναμενόμενο να προκρίνει τη συγκεκριμένη λύση έναντι των υπολοίπων, επειδή δεν έχει καμία διάθεση να μπλέξει με την ελληνική Δικαιοσύνη και τους βασανιστικά αργούς ρυθμούς της.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Συχνά, ακούγεται η ατάκα ότι «στο Βοτανικό χτίζεις αύριο το πρωί, αρκεί να έχεις τα λεφτά». Αυτό δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, αφού εκκρεμούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα. Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες, είναι εφικτό να αρχίσουν οι εργασίες και κανένας δεν μπορεί να τις παρεμποδίσει.

Η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και έληξε το 2014. Ωστόσο, η άδεια μπορεί να αναθεωρηθεί σε μερικούς μήνες με την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην Πολεοδομία. Ειδικά, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να επισπευσθούν οι διαδικασίες...

Φυσικά, πριν την έναρξη των οικοδομικών δραστηριοτήτων, απαιτείται η υπογραφή συμβάσεων ανάμεσα στο Δήμο της Αθήνας, της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, για τους όρους χρήσης, το ετήσιο ενοίκιο και τη διευθέτηση των περιφερειακών ζητημάτων. Κυρίως, η ΠΑΕ και ο Δήμος πρέπει να συνεννοηθούν για το ποιος θα αναλάβει την ανάθεση στον κατασκευαστή. Στην πρώτη συμφωνία, είχε προτιμηθεί να το κάνει η ΠΑΕ, προκειμένου να αποφευχθεί ένας χρονοβόρος κρατικός διαγωνισμός, που ενέχει κινδύνους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

Ο Δήμος «καίγεται» εξίσου για την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης, διότι είχε πάρει δάνειο 21 εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για το έργο και οφείλει ακόμα τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που δεν μπορεί να αποπληρώσει και δεν θέλει να το δάνειο να μείνει εκκρεμές και να τοκίζεται... Αντίθετα, με την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης ο Δήμος θα εισπράττει έσοδα, θα τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του και σύντομα θα κερδίσει πόρους.

Στο πρότζεκτ, εμπλέκεται η Εθνική Τράπεζα ως κάτοχος του μεγαλύτερου κομματιού του οικοπέδου που θα κατασκευαστεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, καθώς και η Alpha Bank, που απέκτησε το εμπορικό κέντρο του Βωβού, μετά το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας του. Η Alpha προκειμένου να αξιοποιήσει το ημιτελές κτίριο, έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με το αμερικάνικο επενδυτικό σχήμα Hines. Όποιος αναλάβει την αποπεράτωση του εμπορικού κέντρου, αυτομάτως αποκτά την υποχρέωση να παραδώσει ετοιμοπαράδοτες και λειτουργικές τις νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Διαφορετικά, το Mall δεν πρόκειται να αποκτήσει άδεια λειτουργίας, με βάση τη νομοθεσία της Διπλής Ανάπλασης.

Καθίσταται σαφές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Διπλή Ανάπλαση, από την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, το Δήμο, τις τράπεζες και τον επόμενο ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου, μέχρι και την Κυβέρνηση, έχουν να κερδίσουν. Άρα, η επαναφορά της στο προσκήνιο κρίνεται πιο επίκαιρη παρά ποτέ...
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ