2018-04-21 13:23:37
Φωτογραφία για Τα πεφταστέρια της Άνοιξης θα κάνουν την εμφάνισή τους από σήμερα το βράδυ και μέχρι τις 25 Απριλίου!
Σήμερα το βράδυ, εκεί προς τα χαράματα της Κυριακής μην ξεχάσετε να σηκώσετε το βλέμμα σας στον ουρανό για να απολαύσετε το εντυπωσιακό θέαμα των Λυρίδων.

Πρόκειται για την πρώτη βροχή από πεφταστέρια της Άνοιξης που θα κορυφωθούν στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και θα είναι ορατό και στην Ελλάδα.

Τα πεφταστέρια θα είναι ορατά έως τις 25 του μήνα, αν ο καιρός το επιτρέψεις και ο ουρανός είναι καθαρός.

Τι είναι οι Λυρίδες

Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση βροχή αστεριών και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα, με ταχύτητα έως 50 χλμ.

Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες μπορεί να είναι ορατές για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές μάλιστα αυτά τα πεφταστέρια τους έφτασαν ακόμα και τα 100 ανά ώρα.

Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και φαινομενικά προέρχονται από τον αστερισμό της Λύρας, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους. Ειδικότερα προέρχονται από τον αστέρα Βέγα, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό αστέρι του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.


Η πραγματική όμως πηγή προέλευσής τους είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.

Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Πηγή: star.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ