2018-04-22 11:19:34
Φωτογραφία για Το «φάε κάτι, παιδάκι μου» είναι το ίδιο προσβλητικό με το «είσαι χοντρός»
Για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, τότε πρέπει να ισχύει μία από τις παρακάτω περιπτώσεις: είσαι από τους ανθρώπους που τρώνε και δεν παχαίνουν, ή απλώς ο σωματότυπός σου είναι τέτοιος που ό,τι και να κάνεις θα δείχνεις πάντα «κοκαλιάρης» (όπως κάποιοι αποκαλούν).

Όποια περίπτωση και να ισχύει ωστόσο, ΜΑΓΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΟΥ! Γράφει η Νατάσσα Πιοτογιαννάκη Έχεις συνηθίσει να σε βομβαρδίζουν με ερωτήσεις τύπου «Γιατί είσαι τόσο αδύνατος/η; Δεν τρως; Σου συμβαίνει κάτι; Στεναχωριέσαι για τίποτα;» και έχεις βαρεθεί να απαντάς συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.

Λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να κατανοήσουν πως τα λιγοστά κιλά δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας, σωματικής ή ψυχολογικής. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που θέλουν να «βοηθήσουν» την κατάσταση και να σε «ενθαρρύνουν» στο φαγητό, λέγοντας το κλασσικό «Φάε κάτι να πάρεις κανένα κιλό».  Ας έρθω όμως σε εσένα φίλε που έχεις το τέέέλειο σώμα (ούτε πολύ αδύνατος ούτε πολύ χοντρός) και θεωρείς χρέος σου να βοηθήσεις και τους υπόλοιπους να γευτούν τη χαρά αυτή Και σε ρωτάω λοιπόν
. Έχεις πει ποτέ σου σε έναν άνθρωπο με παραπανίσια κιλά «Σταμάτα να τρως μήπως και χάσεις τίποτα»; Όχι ε; Το θεωρείς προσβολή. Κι εγώ μαζί σου. Αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι στην αντίθετη περίπτωση, όταν έχεις δηλαδή απέναντί σου ένα άτομο με πιο μικροκαμωμένο κι αδύνατο σώμα, το πράγμα αλλάζει κι η παρότρυνσή σου μετατρέπεται από προσβλητική σε στοργική; Τα ίδια συναισθήματα του προκαλείς και στα ίδια ακριβώς κόμπλεξ τον οδηγείς. Ξέρεις, το να δείχνει κανείς ότι σε λυπάται δε δημιουργεί καμία ευχαρίστηση σε κανέναν.

Το να συμβουλεύεις λοιπόν τον άνθρωπο αυτό με βλέμμα γεμάτο οίκτο, είναι αν μην τι άλλο αποθαρρυντικό. Και στο κάτω κάτω, δεν μπορείς να ξέρεις τι προσπάθειες πιθανόν να καταλαμβάνει καθημερινά για να διορθώσει «το πρόβλημα». Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις καμία πρόθεση να τον στεναχωρήσεις και να τον θίξεις, ωστόσο αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί από τη μία σου είναι τόσο εύκολο να αποκαλείς τον άλλον «πολύ αδύνατο» και τον «πολύ χοντρό» να προσπαθείς να τον προστατέψεις από τυχόν τέτοια σχόλια. Όσο σέβεσαι τον εύσωμο, το ίδιο πρέπει να σέβεσαι και τον αδύνατο.

Όσο πληγώνεται με τις λέξεις ο ένας, το ίδιο πληγώνεται κι ο άλλος. Επιστρέφοντας σε εσένα αδύνατέ μου φίλε, που έχεις ακούσει τα άπαντα για το σωματάκι σου, ξέρεις φαντάζομαι ότι με το να σε «πλακώνουν» συνεχώς με τα βοηθητικά (για εκείνους) σχόλια, το μόνο που καταφέρνουν είναι να σου κόβουν την όρεξη για φαγητό. Εκεί που ήσουν υγιέστατος, σου έχουν περάσει την ιδέα πως κάτι τρέχει μαζί σου, δεν είναι φυσιολογική αυτή η εικόνα. Κι ο χαρακτηρισμός «κόκαλο», πόσο σε κάνει να χαίρεσαι; Πες μου ειλικρινά. Πόσο όμορφα αισθάνεσαι όταν κάποιος σε αποκαλεί έτσι;

Όχι ιδιαίτερα, ε; Γνωρίζεις ότι ο άλλος δεν το κάνει με κακία, αλλά και πάλι είναι κουραστικό από ένα σημείο και μετά να ακούς όλο τα ίδια και να μην μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Να μην μπορείς να εξηγήσεις στον άλλον πως έτσι είσαι από τη φύση σου! Δε σου συμβαίνει κάτι, δεν είσαι άρρωστος, ούτε ετοιμοθάνατος! Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα, ο λόγος που έγραψα αυτό το άρθρο είναι για να δείξω ότι το «Φάε κάτι» είναι το ίδιο προσβλητικό με το «Είσαι χοντρός». Επειδή κάποιος είναι λίγο πιο αδύνατος, δε σημαίνει ότι οι άλλοι μπορούν να τον σχολιάζουν και να τον μειώνουν. Σε κάθε του κίνηση, υπάρχει κάποιος που θα του υπενθυμίσει τα κιλά του. Κι η συνεχής αυτή υπενθύμιση είναι που δημιουργεί το πρόβλημα, όχι τα κιλά…

Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες διατροφικές διαταραχές έχουν σχεδόν πάντα ηθικούς αυτουργούς. Κάτι τελευταίο και κλείνω. Είμαι από τα άτομα που τρώνε τα πάντα και δεν παχαίνουν. Άλλοι με ζηλεύουν γι’ αυτό και άλλοι με λυπούνται. Πέρασαν χρόνια μέχρι να καταφέρω να συμφιλιωθώ με το σώμα μου και να μάθω να μην επηρεάζομαι από τα λόγια των άλλων. Αυτό που έχω να πω σε όλους τους αδύνατους ανθρώπους εκεί έξω (και όχι μόνο) που νιώθουν άσχημα με το σώμα τους είναι ότι… Ο κάθε άνθρωπος είναι τέλειος έτσι ακριβώς όπως είναι! Τα κιλά είναι το πιο εύκολο πράγμα να αλλάξεις πάνω σου, ο χαρακτήρας πάλι, θέλει πολλή δουλειά. Πάρε το σώμα στα χέρια σου και άσε τον καθένα να λέει ό,τι θέλει. Μόνο εσύ ξέρεις τι είσαι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ