2018-04-22 11:28:03
Φωτογραφία για «Κληρώνει άμεσα» για τα F-16 Viper. Καταληκτική ημερομηνία η 30η Απριλίου
• Καταληκτική ημερομηνία για την τύχη του προγράμματος αναβάθμισης η 30ή Απριλίου.

• Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από το πως θα εξοικονομηθεί το περίπου 1,1, δισ. ευρώ που απαιτείται για να αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία την πιο σύγχρονη διαμόρφωση του F-16. 

Λιγότερες από δέκα μέρες απομένουν μέχρι την εκπνοή της ισχύος της τέταρτης αναθε­ωρημένης Επιστολής Προσφοράς και Απο­δοχής για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η «σιγή ασυρμάτου» που επικρατεί εσχάτως για το συγκε­κριμένο θέμα είναι εύλογο πως προκαλεί απορίες και σενάρια για το εάν τελικά η κυβέρνηση θα ανάψει το «πράσινο φως». Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από το πώς θα εξοικονομηθεί το περίπου 1,1, δισ. ευρώ που απαιτείται για να αποκτήσει η Π.Α την πιο σύγχρονη διαμόρφωση του F-16, με την ονομασία Viper. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ου­σιαστικής αναβάθμισης της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος, σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα «έχει χτυπήσει κόκκινο»
. Την ίδια ώρα, οι επιτελείς του ΓΕΑ σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν την ανάγκη αναβάθμισης των πτητικών μέσων, προκειμένου να διατηρηθεί το ποιοτικό πλεονέκτημα, άρα και η αποτροπή, για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Κάτι πολύ σημαν­τικό, καθώς οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες ακόμη και να μπλοκάρουν την προμήθεια της Τουρκίας με F-35JSF, λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400. 

Όσον αφορά το Viper, η συγκεκριμένη έκδοση ενσωματώνει πολύ προχωρημένες δυνατότητες ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης ώστε τα F-16 να μπορούν να λειτουργούν μαζί με μαχητικά 5ης γενιάς, όπως τα Stealth F-35JSF και F-22 Ra­ptor. Τα F-16V μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντω­ση της αεράμυνας του εχθρού, για αποστολές αέρος-εδάφους και μάχες αέρος-αέρος. Μπορούν επίσης να εκτελέσουν απο­στολές βαθιάς διείσδυσης και για αεροναυτικές επιχειρήσεις. 

Το αεροσκάφος αυτό κατέχει δυνατότητες εναέριας αλλαγής αποστολών και ρόλων και μπορεί να εντοπίσει και να παρακο­λουθεί στόχους δύσκολους στον εντοπισμό σε όλες τις καιρι­κές συνθήκες. Επίσης μειώνεται το λειτουργικό κόστος για του χρήστες. 

Ποια τα κέρδη για την Π.Α. 

Το μεγάλο όπλο του Viper είναι το ραντάρ AESA που του δίνει τη δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση, ενώ δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Ανάμεσα στις βελ­τιώσεις παρέχονται αναβαθμισμένος υπολογιστής αποστολής, ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης τελευταίας τεχνολογίας και πολύχρωμες οθόνες με μεγάλη ανάλυση, ενώ παρέχεται και κρά­νος με ενσωματωμένα σκοπευτικά συστήματα. Στα Viper υπάρχει αναβαθμισμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Link-16 και αναγνώρισης εχθρού ή φίλου. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο σύστημα ακρίβειας GPS με αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος, που ειδοποιεί τον πιλό­το όταν πετάει πολύ χαμηλά με μικρή ορατότητα. 

Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που το F-16V διαθέτει είναι πύραυλοι αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης ΑΙΜ-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120. Μπο­ρεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτι­κό πεδίο» ΑΙΜ-9Χ, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T. 

Για στόχους στη θάλασσα μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύ­λους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους AGM-65 Mave­rick για στόχους στο έδαφος. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-21/04/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ