2018-04-22 11:45:25
Φωτογραφία για Οι παγίδες και οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις


Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης η ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της χρήσης 2017. 

Οι φόροι εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι σχεδόν αμετάβλητοι σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο υπάρχουν σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα επιφέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Το Newpost σας παρουσιάζει τις «παγίδες» των φετινών δηλώσεων αλλά και τους νέους κωδικούς που προστέθηκαν.

Οι παγίδες

- Επιστροφή αναδρομικών κρατήσεων σε συνταξιούχους

Όπως έχει ήδη γράψει το Newpost.gr οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη προσοχή στην συμπλήρωση των στοιχείων τους. Αυτό, γιατί παρά τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων επικρατεί σύγχυση για τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν φέτος τα ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που επιστράφηκαν σε 1.000.000 συνταξιούχους με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου 2017, αναδρομικά για τα έτη 2012-2016.


Ειδικότερα, τα αναδρομικά που δόθηκαν στους συνταξιούχους το 2017, δεν αποτελούν εισόδημα της χρήσης 2017 και συνεπώς θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για κάθε ένα από τα προηγούμενα έτη στα οποία αντιστοιχούν τα αναδρομικά.  Δεδομένου όμως ότι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις ίσχυσαν από το 2015 και μετά, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να υποβάλλουν χειρόγραφες δηλώσεις για τα έτη 2012-2014. Ωστόσο, εφόσον οι διορθωτικές δηλώσεις υποβληθούν έως τις 31/12/2018 οι συνταξιούχοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο! 

- Αποδείξεις

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους κωδικούς που αφορούν τις δαπάνες για την κάλυψη του αφορολόγητου από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Πρόκειται για τους κωδικούς 049-050 της φετινής δήλωσης οι οποίοι δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογούμενων από τις τράπεζες σε σχετικό πίνακα αλλά οι ίδιοι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης των δαπανών τους. Δαπάνες οι οποίες έχουν μεν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά δεν περιλαμβάνονται στην αναρτώμενη πληροφόρηση, συμπεριλαμβάνονται εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Σε ό,τι αφορά στις χάρτινες αποδείξεις, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΜΟΝΟ από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κάτοικους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις. 

- Ιατρικά έξοδα

Οι κωδικοί 051-052 καταργήθηκαν, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα, οι ιατρικές δαπάνες δηλώνονται μαζί με τις λοιπές δαπάνες στους κωδικούς 049-050 για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

- Κοινή δήλωση συζύγων

Δεν θα ισχύσει από φέτος η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης συζύγων. Έτσι, η χωριστή δήλωση μπορεί να υποβληθεί μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. 

Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν

Στις φετινές δηλώσεις έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν στην χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων ή κομμάτων, στα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων Airbnb, σε όσους φιλοξενούν φυσικά πρόσωπα εκτός από τα προστατευόμενα μέλη αλλά και στον Ταχυδρομικό Κώδικα της κύριας κατοικίας.

Συγκεκριμένα:

- Χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων ή κομμάτων

Είναι οι κωδικοί 055-056 και 057-058 για τη δήλωση ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Η ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, από το ίδιο πρόσωπο/χρηματοδότη, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα, η χρηματοδότηση υποψηφίου ή/και αιρετού αντιπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το ίδιο πρόσωπο/χρηματοδότη, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

- Airbnb

Είναι ο κωδικός 60 της στήλης 7 στο έντυπο Ε2. Εκεί θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017. 

- Φιλοξενούμενοι

Στον πίνακα των πληροφοριακών στοιχείων προστέθηκαν νέοι κωδικοί 007-008, όπου δηλώνεται τυχόν φιλοξενία φυσικών προσώπων πέραν των εξαρτώμενων μελών. Όσοι επιλέγουν τον συγκεκριμένο κωδικό θα πρέπει να δηλώνουν τόσο τον ΑΦΜ του ανθρώπου που φιλοξενούν όσο και τους μήνες για τους οποίους προσέφεραν φιλοξενία. 

- Ταχυδρομικός Κώδικας

Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων προστέθηκε ο κωδικός 208 στον οποίο θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο Ταχυδρομικός Κώδικας της κύριας κατοικίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσβαση στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( aade.gr) χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους. 

Ο επιπλέον φόρος που τυχόν προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις ως εξής: έως 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου, ενώ από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μέσω πιστωτικών καρτών.

Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης, που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μέσω της οποίας η ΑΑΔΕ θα παρέχει στους φορολογουμένους τη δυνατότητα να πληρώνουν βεβαιωμένες αρρύθμιστες οφειλές, Φυσικών και Νομικών προσώπων, με τη χρήση καρτών πληρωμών.

newpost.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ