2018-04-22 12:53:28
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι επιπτώσεις του υψηλού βάρους σε ένα παιδί
Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία στην παιδική κι εφηβική ηλικία, αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας, όπου υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των παιδιών αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους.

Παράλληλα, από πρόσφατες μελέτες έχει προκύψει ένα εξίσου ανησυχητικό εύρημα, το οποίο σχετίζεται με την αντίληψη που έχουν οι γονείς αναφορικά με το σωματικό βάρος του παιδιού τους.

Ειδικότερα, έχει φανεί πως μεγάλο ποσοστό των γονέων με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, «αγνοεί» το πρόβλημα, θεωρώντας πως το βάρος του παιδιού τους είναι φυσιολογικό.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να γνωρίζει κανείς πως η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ουσιαστικά μια μεταβολική διαταραχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσα. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί να παρουσιάσει προβλήματα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μεγάλες ηλικίες Ειδικότερα, το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η αυξημένη συσσώρευση λίπους στα παιδιά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, ινσουλινοαντίστασης, σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, λιπώδους διήθησης του ήπατος, αναπνευστικών προβλημάτων όπως η άπνοια ύπνου και το άσθμα, μυοσκελετικών διαταραχών, καθώς και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και πρόωρης ήβης ή/και εμμηναρχής στα κορίτσια.

Είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν χωρίς υπερβολές το βάρος του παιδιού τους και να απευθύνονται σε έναν ειδικό αν χρειαστεί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ