2018-04-23 17:06:19
Φωτογραφία για Βασικές οδηγίες για αρχάριους μπαμπάδες
Όσον αφορά στους πρώτους μήνες της ζωή του παιδιού, οι μπαμπάδες έχουν το ρόλο του δευτεραγωνιστή, πάντα συγκριτικά με τη μαμά Παρόλα αυτά, κάθε γονέας έχει το ρόλο του και πάντα μπορεί να βοηθά, κυρίως για να αναπτύξει με τον τρόπο του σύνδεση και επικοινωνία με το μωρό.

Και επειδή η επίδραση του πατέρα πάνω στο παιδί θα είναι μεγάλη και θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή, μην θεωρείς ότι η μαμά καλύπτει όλες τις ανάγκες και ότι εσύ περισσεύεις. Παρακάτω θα βρεις μικρά αλλά βασικά βήματα που θα ‘ξεκλειδώσουν’ την αμηχανία σου και θα σου ανοίξουν δρόμους στη σύνδεση με το νέο μέλος της οικογένειας.

Γίνε μέρος της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού από την πρώτη μέρα. Το παιχνίδι, η αλλαγή πάνας, το ντύσιμο και το να πάει για ύπνο είναι πράγματα που μπορείς να κάνεις κι εσύ προκειμένου να ξεκουράσεις τη μαμά αλλά και για να δημιουργήσεις θετική σχέση από την αρχή.

Δώσε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του παιδιού ώστε να μάθεις να ερμηνεύεις αυτά που θέλει να σου πει.

Η σωματική επαφή το κάνει να νιώθει ασφαλές, βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη και δημιουργεί το μεταξύ σας ‘δέσιμο’. Ακόμα καλύτερο, ακούμπησέ το πάνω στο στήθος σου για να ακούει τους χτύπους της καρδιάς.

Μίλα του όσο περισσότερο μπορείς. Όσο χαζό και αν σου φαίνεται, το παιδί ακούει τα πάντα και με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσει τις ικανότητες ομιλίας και κατανόησης του λόγου. Για παράδειγμα, όταν το αλλάζεις, μπορείς να του περιγράφεις τη διαδικασία με γλυκιά φωνή.

Βοήθησε στη διαδικασία του θηλασμού. Με τη βοήθεια, εννοούμε ότι μπορείς πας μαξιλάρια ή ένα ποτήρι νερό στη σύντροφό σου ή να την στηρίξεις ψυχολογικά αν δεν τα καταφέρνει ή αν χρειάζεται να περάσει από το θηλασμό στο τάισμα με μπουκάλι.

Κάνε πράγματα μόνος με το παιδί. Μιλάμε για απλά πράγματα, όπως είναι το άλλαγμα της πάνας ή των ρούχων του παιδιού. Το μόνο βασικό στοιχείο είναι η πλήρης προσοχή σου ώστε να νιώθει 100% την παρουσία σου.

Επιμορφώσου. Κανένας γονιός δεν γεννιέται γνωρίζοντας τα πάντα, οπότε πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθεις. Συζήτησε με άλλες μπαμπάδες, ψάξε πληροφορίες στο Διαδίκτυο ή σε βιβλία ψυχολογίας για γονείς και γενικά ρώτα.

Ρώτα. Αν δεν ρωτήσεις δεν θα μάθεις. Μπορεί να είναι για ασήμαντα πράγματα, όπως το αν το παιδί χρειάζεται γάλα από το σούπερ μάρκετ ή αν ήρθε η ώρα να πάρετε μία νταντά ή να έρχεται η γιαγιά στο σπίτι για βοήθεια.

Φρόντισε τη σχέση με τη σύντροφό σου. Εφόσον οι ισορροπίες αλλάζουν όταν έρχεται το παιδί, είναι καλό να συζητάτε, να μιλάτε για τις εμπειρίες ως γονείς και να στηρίζετε ο ένας τον άλλον.

Φρόντισε τον εαυτό σου. Αν και στο τέλος της λίστας, είναι μάλλον το πιο σημαντικό από όλα. Αν είσαι καλά, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, θα μπορείς να φροντίσεις το παιδί και να στηρίξεις τη σύντροφό σου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ