2018-04-23 18:51:23
Φωτογραφία για Κύπρος: Τα εισοδήματα θα έχουν οι γιατροί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ
Οι συζητήσεις των τελευταίων μηνών γύρω από τις αμοιβές των γιατρών στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) ενδεχομένως να έχουν προκαλέσει σύγχυση τόσο στους πολίτες όσο και μεταξύ των ιατρών, αφού το φως της δημοσιότητας βλέπουν αποσπασματικά κάποιες πληροφορίες οι οποίες έχουν ως αντικείμενο, τη μεγάλη απόκλιση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της βασικής πρότασης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και των απαιτήσεων που έχει θέσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Για τον σκοπό αυτό, και κατόπιν αιτήματος αναγνωστών αλλά και αρκετών γιατρών, ο «Φ» επιχειρεί να εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους οι προσωπικοί ιατροί θα αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους ασθενείς τους.

Όπως προκύπτει από όσα μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι προτάσεις του Οργανισμού για τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, κατά μέσο όρο θα αποφέρουν €100.000 ετήσιο εισόδημα για τους παιδιάτρους και περίπου €110.000 μέσο ετήσιο εισόδημα για προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάσμα για τις αμοιβές των γιατρών

Υγεία: Σύγκρουση που δείχνει δρόμο με αγκάθια

Τρικλοποδιά στην Υγεία - Σκληραίνει τη στάση του ο ΠΙΣ

Τονίζεται ότι τα ποσά αυτά αποτελούν τον μέσο όρο των εισοδημάτων, αφού το τελικό ετήσιο εισόδημα ανά προσωπικό ιατρό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δικαιούχων και από την ηλικιακή ομάδα στην οποία θα ανήκει ο κάθε δικαιούχος που θα εγγράψει στη λίστα του.

Με βάση τον αριθμό των δικαιούχων του ΓεΣΥ (περίπου 842.000) και τον αριθμό των προσωπικών ιατρών, ο μέσος αριθμός δικαιούχων ανά προσωπικό ιατρό αντιστοιχεί περίπου σε 900 δικαιούχους ανά παιδίατρο και 1.300 ανά προσωπικό ιατρό για ενήλικες.

Συνεπώς, αν ένας παιδίατρος εγγράψει περισσότερους από 900 δικαιούχους ανάλογα θα αυξηθούν και οι ετήσιες αμοιβές του πέραν των €100.000 και αντιστρόφως θα μειωθούν σε περίπτωση που εγγράψει λιγότερους από 900 δικαιούχους.

Το ίδιο θα συμβεί και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που θα εγγράψει στη λίστα του αφού για παράδειγμα, για τα νεογνά θα αμείβεται περισσότερο σε σχέση με τους εφήβους. Προσωπικοί Ιατροί στο ΓεΣΥ,  θα είναι παθολόγοι, γενικοί Ιατροί και παιδίατροι.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΟΑΥ, για την αμοιβή των συγκεκριμένων ιατρών που θα γίνεται απευθείας από τον Οργανισμό κάθε τέλος του επόμενου μηνός και αφορά στις μέσες ετήσιες αμοιβές για παιδιάτρους και προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες ύψους €100.000 και €110.000 αντίστοιχα, επιπρόσθετα θα υπάρχουν και άλλες διαφορετικές πηγές εισοδημάτων:

(α) Κατά κεφαλήν αμοιβή,

(β) Αμοιβή για συγκεκριμένες πράξεις και

(γ) Αμοιβή βάσει δεικτών απόδοσης.

Επίσης οι προσωπικοί ιατροί θα μπορούν να έχουν επιπλέον εισόδημα από (δ) Παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) και από (ε) Αναπληρωματική υπηρεσία. Δηλαδή, η μέση συνολική αμοιβή των προσωπικών ιατρών για ενήλικες δεν θα περιορίζεται στις €110.000 ανά 1300 ασθενείς (κατά μέσο όρο) αλλά προστίθενται και οι επιπλέον αμοιβές που θα λαμβάνει για τις επιμέρους υπηρεσίες που δυνατόν να προσφέρει.

Οι πιο πάνω τρόποι αμοιβής θα ακολουθούνται στα πλαίσια του ΓεΣΥ είτε ο προσωπικός ιατρός εργάζεται στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση όμως όπου ο προσωπικός ιατρός εργάζεται στον Δημόσιο τομέα οι σχετικές αμοιβές θα καταβάλλονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Α. Κατά κεφαλήν αμοιβή ανά δικαιούχο: Η κατά κεφαλήν αμοιβή ανά δικαιούχο αποτελεί την πιο διαδομένη μέθοδο αμοιβή των ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας (στα πλαίσια του ΓεΣΥ ονομάζονται προσωπικοί ιατροί). Παραδείγματα χωρών που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι: Καναδάς, Δανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Φιλανδία.

Β. Αμοιβή για συγκεκριμένες πράξεις: Πέραν της κατά κεφαλήν αμοιβής ανά δικαιούχο ο προσωπικός ιατρός θα αμείβεται στα πλαίσια του ΓεΣΥ για συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα παρέχει στους δικαιούχους που θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογό του όπως:

● Διαχείριση χρόνιων παθήσεων στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών

● Προώθηση προκαθορισμένων προγραμμάτων πρόληψης

● Εφαρμογή ανιχνευτικών προγραμμάτων

● Κατ’ οίκον επισκέψεις σε μόνιμα κατακεκλιμένους δικαιούχους

● Συμμετοχή σε εφημερίες

● Χορήγηση εμβολίων

● Πρώτη εξέταση νεογνών (για παιδίατρους).

Η εφαρμογή του καταλόγου θα γίνει σταδιακά. Ο προσωπικός ιατρός αφού παράσχει τις πιο πάνω υπηρεσίες, θα προχωρεί σε καταχώρηση των πληροφοριών στο σύστημα πληροφορικής, ώστε ανάλογα να του καταβληθούν οι σχετικές αμοιβές.

Γ. Αμοιβή βάσει δεικτών απόδοσης: Η τρίτη μέθοδος αμοιβής των προσωπικών ιατρών αφορά στη συμμόρφωσή τους με βασικούς δείκτες επίδοσης. Ο προσωπικός ιατρός θα λαμβάνει επιπρόσθετη αμοιβή σύμφωνα με την επίδοσή του σε μετρήσιμα κριτήρια που θα καταγράφουν τον βαθμό συμμόρφωσής του σε στόχους που θα καθορίζονται από ΟΑΥ.

Δ. Εισοδήματα από ενδονοσοκομειακή: Πέραν της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι προσωπικοί ιατροί με ειδικότητα στην παθολογία και στην παιδιατρική, θα μπορούν να παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα σε δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα τους. Συνεπώς σε τέτοιες περιπτώσεις θα έχουν επιπλέον εισόδημα μέσω της αμοιβής για τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Η αμοιβή των ενδονοσοκομειακών περιστατικών θα γίνεται από τον ΟΑΥ προς το νοσηλευτήριο με βάση τις ομάδες συγγενών διαγνώσεων (DRGs). Με την καταβολή της αμοιβής του DRG προς το νοσηλευτήριο θα δίνεται ανάλυση του ποσοστού της αμοιβής που αναλογεί στον προσωπικό ιατρό.

Ε. Εισοδήματα από αναπληρωματική υπηρεσία: Οι προσωπικοί ιατροί θα μπορούν να παρέχουν αναπληρωματική υπηρεσία, δηλαδή στην απουσία του συναδέλφου τους να εξυπηρετούν τους ασθενείς που είναι εγγεγραμένοι στον κατάλογό του. Σε τέτοια περίπτωση θα μπορούν να αμείβονται από άλλο προσωπικό ιατρό. Ο τρόπος και το ύψος της αμοιβής τους θα συμφωνείται μεταξύ τους.

Αμοιβή ανάλογα με την ηλικία των δικαιούχων

Η αμοιβή του προσωπικού ιατρού για κάθε δικαιούχο που έχει εγγεγραμένο στον κατάλογο του θα αλλάζει και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται ο κάθε ασθενής του. Αυτό γίνεται ώστε η αμοιβή να αντανακλά καλύτερα το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται κατά μέσο όρο να δεσμεύσει ο προσωπικός ιατρός για να εξυπηρετήσει τον δικαιούχο σε ετήσια βάση.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο έχει καταρτίσει κατάλογο ο οποίος καθορίζει την αμοιβή των ιατρών ανάλογα με την ηλικία των δικαιούχων.

Δηλαδή, η κατά κεφαλήν αμοιβή ανά δικαιούχο αφορά στην ετήσια αμοιβή προς τον προσωπικό ιατρό για κάθε δικαιούχο που θα είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογό του και ανάλογα με την ηλικία του.

Όπως εξηγεί ο ΟΑΥ, «γίνεται η υπόθεση ότι η ετήσια κατά κεφαλήν αμοιβή του προσωπικού ιατρού για δικαιούχους ηλικίας από 51 μέχρι 70 ετών θα καθοριστεί σε €100».

Έτσι σε περίπτωση που ο δικαιούχος παραμείνει στη λίστα του προσωπικού ιατρού για όλο το ημερολογιακό έτος (365 ημέρες) τότε ο προσωπικός ιατρός θα λάβει, σε μηνιαίες δόσεις, €100.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αλλάξει προσωπικό ιατρό κατά τη διάρκεια του έτους τότε ο προσωπικός ιατρός θα αμειφθεί αναλόγως του χρόνου που ο δικαιούχος ήταν εγγραμμένος στον κατάλογό του.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα αλλαγής του προσωπικού ιατρού της επιλογής τους μια φορά κάθε έξι μήνες.

Συνεπώς, η αμοιβή για μια ηλικιακή ομάδα που αφορά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, π.χ. 71 ετών και άνω, αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από την ηλικιακή ομάδα για νεαρά άτομα, π.χ. 16 μέχρι 50 ετών, αφού τα άτομα στις ηλικίες 71 και άνω έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας.

Προάγεται η λεγόμενη χρήση των υπηρεσιών

Η σημαντική ιδιαιτερότητα τής κατά κεφαλήν αμοιβής εστιάζεται, όπως μας αναφέρθηκε από τον ΟΑΥ,  στο γεγονός ότι ο προσωπικός ιατρός θα αμείβεται με βάση τον αριθμό των δικαιούχων που θα εγγράψει στη λίστα του (και ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα) και όχι με βάση τις επισκέψεις που θα προκύψουν από τους συγκεκριμένους δικαιούχους.

Συνεπώς, δημιουργείται ουσιαστικό κίνητρο στον προσωπικό ιατρό για να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς του, με σκοπό να είναι ικανοποιημένοι και κατ’ επέκταση να παραμένουν στη λίστα του.

Παράλληλα θα έχει κίνητρο «να «εκπαιδεύσει» τους δικαιούχους του με τρόπο ώστε αυτοί να τον επισκέπτονται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Δηλαδή,  με τη μέθοδο αυτή ο προσωπικός ιατρός δεν θα έχει κίνητρο να προκαλεί από μόνος του «τεχνική ζήτηση» των υπηρεσιών, αφού η αμοιβή του δεν θα διαφοροποιείται με βάση τον αριθμό των επισκέψεων. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος δημιουργεί και «μεγαλύτερη επιχειρηματική σταθερότητα στον προσωπικό ιατρό αφού θα έχει σε ετήσια βάση σταθερή και προβλέψιμη ροή εισοδήματος χωρίς να επηρεάζεται από παράγοντες όπως η εποχικότητα (π.χ. σήμερα τα εισοδήματα των ιατρών της επαρχίας Λευκωσίας μειώνονται δραστικά κατά τους μήνες του καλοκαιριού).

Αμοιβές ανά υπηρεσία για τους ειδικούς ιατρούς

Όπως αναφέρθηκε οι προτάσεις του Οργανισμού για τις αμοιβές των ειδικών ιατρών δεν είδαν ακόμη το φως της δημοσιότητας, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διαβουλεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ουσιαστικά οι ειδικοί ιατροί, για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΓεΣΥ, θα αμείβονται μέσω τριών μεθόδων αμοιβής:

(α) Ανά υπηρεσία: Για κάθε υπηρεσία που θα παρέχουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θα λαμβάνουν ανάλογη αμοιβή. Ο δικαιούχος θα μπορεί να τους επισκέπτεται είτε με παραπεμπτικό που έχει εκδώσει ο προσωπικός ιατρός είτε χωρίς παραπεμπτικό, δηλαδή απευθείας (αλλά σε τέτοια περίπτωση ο ασθενής επιβαρύνεται με ένα συγκεκριμένο ποσό). Ο ειδικός ιατρός, αφού εξετάσει τον ασθενή, θα μπορεί διά μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ να υποβάλλει τη σχετική απαίτησή του στον Οργανισμό. Συνεπώς όσους περισσότερους ασθενείς εξυπηρετεί ο ειδικός ιατρός τόσο θα αυξάνονται και τα εισοδήματά του.

Η ιδιαιτερότητα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ εστιάζεται στο ότι ο ΟΑΥ διά νόμου είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται σφαιρικούς προϋπολογιμούς, κάτι που σημαίνει ότι εγγυάται συνολικούς προϋπολογισμούς για κάθε ομάδα παροχέων υπηρεσιών και όχι αμοιβές ανά πράξη. Αυτό προκαλεί την αντίδραση του ΠΙΣ αφού φαίνεται να απαιτεί τον προκαθορισμό των τιμών στα επίπεδα που προσφέρουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Οργανισμός, από την άλλη, εξηγεί ότι ναι μεν δεν υπάρχει προκαθορισμός της αμοιβής ανά πράξη, όμως υπάρχει προκαθορισμός ολόκληρου του προϋπολογισμού που αφορά στους ειδικούς ιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τυχόν διαφοροποιήσεις στον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, το μέσο ετήσιο εισόδημα των ειδικών ιατρών θα διατηρηθεί στα προσυμφωνημένα ετήσια ποσά.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται με αρκετή επιτυχία και σε άλλες χώρες, π.χ. Γερμανία. Επίσης αναφέρθηκε ότι μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, το Σύστημα αναμένεται να σταθεροποιηθεί, έτσι δεν αναμένεται να υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση της αμοιβής ανά υπηρεσία από μήνα σε μήνα.

(β) Αμοιβή βάσει δεικτών απόδοσης: Η δεύτερη μέθοδος αμοιβής των ειδικών ιατρών αφορά στη συμμόρφωσή τους με βασικούς δείκτες επίδοσης. Ο ειδικός ιατρός θα λαμβάνει επιπρόσθετη αμοιβή σύμφωνα με την επίδοσή του σε μετρήσιμα κριτήρια που θα καταγράφουν τον βαθμό συμμόρφωσής του σε στόχους που θα καθορίζονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Τα κριτήρια αυτά θα προστεθούν σταδιακά στο σύστημα αμοιβής των ειδικών ιατρών.

(γ) Εισοδήματα από ενδονοσοκομειακή φροντίδα: Πέραν της παροχής υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας, οι ειδικοί ιατροί θα παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω για τους προσωπικούς ιατρούς, η αμοιβή των ενδονοσοκομειακών περιστατικών θα γίνεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προς το νοσηλευτήριο με βάση τις ομάδες συγγενών διαγνώσεων (DRGs). Με την καταβολή της αμοιβής του DRG προς το νοσηλευτήριο θα δίνεται ανάλυση του ποσοστού της αμοιβής που αναλογεί στον ειδικό ιατρό.

Όπως επίσης αναφέρθηκε και στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, οι πιο πάνω τρόποι αμοιβής θα ακολουθούνται στα πλαίσια του ΓεΣΥ είτε ο ειδικός ιατρός εργάζεται στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση όμως όπου ο ειδικός ιατρός εργάζεται στον δημόσιο τομέα οι σχετικές αμοιβές θα καταβάλλονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Τις προσεχείς εβδομάδες η επόμενη κρίσιμη συνάντηση ΟΑΥ-ΠΙΣ

Η συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έχει ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δεν έχει ακόμα δώσει τις δικές του απαντήσεις στις προτάσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Αυτό, υπό κανονικές συνθήκες θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες οπόταν και θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ.

Η συνάντηση αυτή κρίνεται, όπως πληροφορούμαστε, ως πολύ κρίσιμη, καθώς, εκτός από τις απαντήσεις του ΠΙΣ, ο ΟΑΥ θα θέσει ενώπιον της ηγεσίας των γιατρών και τις προτάσεις του για τις αμοιβές των ειδικών ιατρών και δεν αποκλείεται να προκύψουν και πάλι αντιδράσεις και διαφωνίες.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι ειδικοί ιατροί θα αμείβονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους προσωπικούς ιατρούς. Οι ειδικοί ιατροί θα αμείβονται ανά υπηρεσία για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν και όχι κατά κεφαλήν όπως οι προσωπικοί ιατροί. Δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ιατρικών πράξεων που θα διενεργούν, εξυπηρετώντας τους δικαιούχους του ΓεΣΥ που θα τους επισκέπτονται.

Βεβαίως εάν ο ΠΙΣ επιμείνει στη θέση που μέχρι τώρα εκφράζει, βάσει της οποίας ο ΟΑΥ θα πρέπει να εγγυηθεί αμοιβές ανά υπηρεσία αντίστοιχες με τις αμοιβές που οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν σήμερα, τότε ο διάλογος και πάλι δεν θα καταλήξει εύκολα σε κάποια συμφωνία, καθώς, όπως έχει αρκετές φορές τονιστεί, ο Οργανισμός είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται σφαιρικούς προϋπολογιμούς, κάτι που σημαίνει ότι εγγυάται συνολικούς προϋπολογισμούς για κάθε ομάδα παροχέων υπηρεσιών και όχι αμοιβές ανά πράξη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ