2018-04-24 11:42:18
Φωτογραφία για Βόμβα! Εμπλοκή με τις γαλλικές φρεγάτες και τον εκσυγχρονισμό των F-16
«Δεν υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης των Fremm στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό» γράφει η Le Figaro – Στον «αέρα» και η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών

Τη Δευτέρα το πρωί (23/04), όταν και έγινε γνωστό ότι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, όλοι πίστεψαν ότι αναμένεται εντός της ημέρας να «κλειδώσουν» και επίσημα δύο πράγματα: η επινοικίαση των δύο γαλλικών φρεγατών Fremm και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16, έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Τα… μαντάτα μετά τη συνεδρίαση έφεραν αμηχανία ή καλύτερα ένα μικρό «μούδιασμα».

Η ανακοίνωση από το Μαξίμου, μετά την τετράωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δεν έκανε λόγο για οριστική συμφωνία, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στα εξοπλιστικά.

Εμπλοκή με τις Fremm;

Όσον αφορά τις γαλλικές φρεγάτες, φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ όσο περιμέναμε.


Από τη μία ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης έχει ανακοινώσει ότι γίνονται συζητήσεις, ενώ την ίδια ώρα στη Γαλλία επισημαίνουν ότι το θέμα της επινοικίασης των φρεγατών στην Ελλάδα δεν είναι απλό.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα “παραχώρησης” πλοίων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Τribune που κάνει λόγω για παρανοήσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Η εφημερίδα γράφει πως «η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν».

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι «δεν υπάρχει είδηση αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά». Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Τι γίνεται με τα F-16;

«Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ.

Το πρόγραμμα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή. Μέχρι τις 30 Απριλίου η ελληνική πλευρά πρέπει να δώσει στην αμερικανική, την οριστική της απόφαση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, το οποίο με βάση την πρόταση που υπάρχει είναι περίπου στο 1,5 δις δολάρια.

Αυτό που φαίνεται είναι πώς το πρόγραμμα θα κριθεί στις καθυστερήσεις.

Κι αυτό γιατί η αμερικανική εταιρεία φαίνεται πώς δεν ρίχνει το κόστος της αναβάθμισης για τα 85 αεροσκάφη κάτω από το 1,2 δισ. όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πώς το μέγιστο ποσό που μπορεί να διατεθεί είναι το 1,1 δισ. δολάρια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ