2012-06-01 07:59:59
Φωτογραφία για ΒΑΘΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Απογοητευμένος από τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, για την οικονομία, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο δημαρχείο της Γλυφάδας.

«Ακούγοντας τον κ. Σαμαρά να παρουσιάζει τα 18 σημεία για τη διαχείριση της κρίσης ένιωσα μια βαθιά απογοήτευση, την απογοήτευση του ανθρώπου που ξέρει τα πράγματα, αλλά δυσκολεύεται να βρει συνομιλητές», ώστε -όπως είπε- μέσα από συνεργασία να μπορέσουν να υπάρξουν λύσεις για την κρίση.

Πρόσθεσε ότι πέρασαν οι μέρες των προεκλογικών και δημαγωγικών λόγων «αλλά δυστυχώς τέτοια είδα να ακούγονται και σήμερα».

«Ο κόσμος νομίζει ότι ο βοσκός κάνει πλάκα και ότι ο λύκος δεν υπάρχει. Εμείς χαιρόμαστε που με τη διαπραγμάτευσή μας κρατάμε το λύκο απ' έξω και ο κόσμος νομίζει ότι δεν υπάρχει λύκος», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο απαντήσεων που έδωσε σε ερωτήματα που του έθεσαν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Γλυφάδας, μετά την ομιλία που απηύθυνε.


Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι ο «λύκος» είναι οι κερδοσκόποι που έχουν επενδύσει στην έξοδο της χώρας από ευρώ, το «οριζόντιο κόμμα της δραχμής» που «θέλει να αγοράσει φτηνά τη χώρα».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η «επιβολή εκλογών» την ώρα της διαπραγμάτευσης, διαμόρφωσε ένα σκηνικό ρευστότητας και αβεβαιότητας, «με τον κ. Σαμαρά να ζητά επίμονα εκλογές και τον κ. Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να χορεύει ικανοποιημένος γύρω από τον καμβά των πρόωρων εκλογών».

Συμπλήρωσε δε ότι η έλλειψη συναίνεσης οδήγησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην κατάσταση που βιώνουμε τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι πέρασε η εποχή του πλειοψηφικού δικομματισμού και είπε ότι η «καρικατούρα του δικομματισμού με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», για να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχουν λύσεις που να μπορούν να στηριχτούν και να εφαρμοστούν από ένα ή δύο κόμματα, αλλά «θέλει ευρύτερες συνεργασίες και συσπειρώσεις, με προγραμματική σύγκλιση, σοβαρότητα και σεμνότητα».

Επ' αυτού, ανέφερε ότι αναπτύσσονται φαινόμενα αλαζονείας, συμπληρώνοντας ότι όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξουσία ή τη δύναμή του, τότε μόνο δείχνει αν διαθέτει ετοιμότητα και σεμνότητα ή αν έχει συνηθίσει στον εύκολο καταγγελτικό λόγο.

Αντίθετα, είπε πως όταν κάποιος ξέρει τις δυσκολίες λόγω της διαπραγμάτευσης που έχει κάνει, τότε έχει μια συστολή ως προς αυτά που λέει.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας, λέγοντας ότι αυτό οδήγησε, μεταξύ άλλων, και σε έξοδο των καταθέσεων προς τράπεζες του εξωτερικού, ενώ επέφερε «μεγάλο πλήγμα» και στον τουρισμό, κάτι που τροφοδοτεί την ύφεση.

Διερωτήθηκε δε εάν πρόκειται για μια επιλογή που έκανε η ίδια η κοινωνία με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών: «Η επιλογή που κάναμε, είναι απόλυτα σεβαστή, αλλά έχει και ένα κόστος, μια οικονομική όψη», είπε και συμπλήρωσε ότι τώρα η χώρα πρέπει να διαχειριστεί αυτή την επιλογή που έκανε η ίδια.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το «πραγματικό» ερώτημα της επικείμενης κάλπης, δηλαδή εάν η σωστή στρατηγική περνάει από τη μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, «ένα παιχνίδι με τη φωτιά», ή από τη «θαρραλέα» αναθεώρησή της.

Σημείωσε δε πως όταν λέει ότι μετά τις εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ, την «υπεύθυνη Κεντροαριστερά», εννοεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να κάνει κάτι άλλο από αυτό που λέμε».

«Όλες οι δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτή την πρόταση είτε ομολογούν ότι την αποδέχονται είτε όχι», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που μπορούμε να διακηρύξουμε την πολιτική της αλήθειας γιατί δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα ούτε από τη συγκάλυψη ούτε από την παραγνώριση της πραγματικότητας», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του κόμματος, τόνισε ότι αυτό πρέπει οικοδομηθεί «πάνω στα θεμέλια της αλήθειας» και πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα που θα κριθεί σε μια ή δύο αναμετρήσεις. Μίλησε δε για «επαναοικοδόμηση όλου του χώρου, εκ του μηδενός», με τις διαδικασίες που θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι το «μεγάλο στοίχημα» για το ΠΑΣΟΚ είναι να εκφράσει και εκλογικά τη «δημοκρατική παράταξη».

«Εγκλωβιστήκαμε σαν χώρα, όχι σαν κόμμα, στο δίλημμα "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο"», είπε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε να είναι «ο αμνός, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου», ενώ αντίθετα, είπε ότι η ΝΔ διαφύλαξε αρχικά τον εαυτό της, δέχτηκε μια διάσπαση, ανέλαβε ένα φορτίο «με μισή καρδιά» και δέχτηκε δεύτερη διάσπαση και τελικά έπεσε σε ένα «κενό».

Ερωτηθείς αναφορικά με τη συμβολή των δήμων στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ο κ. Βενιζέλος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις δυνατότητες που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την αυτεπιστασία, την κοινωφελή εργασία αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, σημειώνοντας πάντως πως «το σημαντικότερο που λέμε στον άνεργο είναι αυτό που μπορεί να γίνει γενικά με τα μέτρα που προτείνουμε για την οικονομία που θα φέρουν ρευστότητα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Σε ερώτηση για τα χρέη των εμπόρων, παρέπεμψε στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στην κυλιόμενη ρύθμιση των δανείων, καταναλωτικών και στεγαστικών, στην οποία θα συντελέσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επαναδιαπραγμάτευση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επαναδιαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ