2012-06-01 08:18:07
Φωτογραφία για FITCH: ΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Υπαρκτός και αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ενώ την ίδια ώρα θεωρεί εξαιρετικά απίθανη την  πλήρη διάσπαση  της Ευρωζώνης.

Στη μελέτη του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι τα  στοιχεία δείχνουν σε περίπτωση εξόδου μία πολύ μεγάλη υποτίμηση για την Ελλάδα έναντι του ευρώ, της τάξης του 100% και  γεγονότα όπως η μετατροπή του νομίσματος, έλεγχοι κεφαλαίου, κρατικοποιήσεις και υποτιμήσεις.

Επίσης, στην ανάλυση της η Fitch σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις των φορέων στη χώρα που εγκαταλείπει την Ευρωζώνη θα αντανακλούν τις σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις από την ύφεση, τον πληθωρισμό, την έλλειψη δανεισμού, τους περιορισμούς στις τραπεζικές καταθέσεις και τους ελέγχους κεφαλαίου καθώς και την πιθανή κοινωνική και πολιτική αστάθεια.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» διεξάγει ψηφοφορία για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα απευθύνει στους αναγνώστες το ερώτημα: «Για ποια χώρα της ευρωζώνης ανησυχείτε περισσότερο;» και έχει δύο επιλογές, την Ελλάδα και την Ισπανία. Οι αναγνώστες της Guardian, πάντως, φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την κατάσταση της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης.


Την ίδια ώρα, διακόπτει την παροχή ασφάλισης σε εξαγωγές προς την Ελλάδα η γαλλογερμανική εταιρεία Euler Hermes (EH), ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εμπορικών ασφαλίσεων στον κόσμο, λόγω του κινδύνου εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν ήδη γίνει και από άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προκαλώντας φόβους  για ελλείψεις αγαθών στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες, ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Εurobank, Alpha και Πειραιώς) που είχαν τεθεί εκτός του κλασικού προγράμματος δανεισμού της ΕΚΤ, επανεντάσσονται σ' αυτό.

Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης πρέπει να υποστηριχθεί με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για να επιβιώσει και να ευημερήσει, δήλωσε ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ, Όλι Ρεν. "Χρειαζόμαστε μια αυθεντική κουλτούρα σταθερότητας και μια πολύ αναβαθμισμένη ικανότητα περιορισμού της διάχυσης", δήλωσε στη διάρκεια μιας διάσκεψης ο Όλι Ρεν.

Πάντως, έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εντός των επόμενων 12 μηνών προβλέπει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Independent. «Κάτι θα πρέπει να συμβεί και στο τέλος νομίζω πως θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Θα μου προξενούσε έκπληξη αν οι Έλληνες μπορούσαν να αντέξουν όχι για δύο, αλλά για έναν χρόνο ακόμη», δηλώνει σε σχετική ερώτηση ο Πολ Κρούγκμαν.

«Όσα η κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει στην Αθήνα δεν έχουν ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό νόημα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα. «Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση, το να λέει δηλαδή στην Ελλάδα ότι πρέπει να εφαρμοσθούν συγχρόνως οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική λιτότητας, δεν έχει νόημα. Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο», σημείωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Η σωτηρία της Ελλάδας είναι μια σωτηρία των τραπεζών και, έως σήμερα, στους ίδιους τους Έλληνες δεν έφθασε ούτε ένα λεπτό του ευρώ», καταγγέλλει, σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι και κορυφαίος, σήμερα, οικονομικός παράγοντας της χώρας, Χάνες Άντρος. Χαρακτηρίζει δε, το «πακέτο σωτηρίας» της Ελλάδας ως «απερίσκεπτη θεραπεία», που θα μπορούσε  να στείλει τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο, καθώς, χωρίς θεραπεία των αιτίων, η «επιβληθείσα, υπερβολική, εξαναγκαστική λιτότητα», δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ωστόσο, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, η ευρωζώνη θα αναγνωρίσει το βάθος της ύφεσης και θα συζητήσει ενδεχόμενες προσαρμογές του προγράμματος, αρκεί να βεβαιωθεί για τη δική μας δέσμευση για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Την ίδια ώρα, πέρα από τη φημολογία για προετοιμασίες σε διάφορα ευρωπαϊκά και άλλα επίπεδα, ενόψει ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, φαίνεται να αρχίζει τώρα και η κινδυνολογία ως προς άρση της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα και για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για Έλληνες, σε περίπτωση «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», όπως διαπιστώνεται την Τετάρτη από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».

 Τα χρήματα από τα «πακέτα διάσωσης» της Ελλάδας, ρέουν στις τράπεζες και στα «hedgefunds» και ο απλός Έλληνας δεν έχει πάρει τίποτε από αυτά, δηλώνει ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, Γκρέγκορ Γκίζι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να τα ξαναδούμε».

Στη συνέντευξη, που σχεδόν στον σύνολό της είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, ο Γκρέγκορ Γκίζι, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως και βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποπληρώσει το χρέος, όμως θέλει επίσης να δώσει τέλος σε αυτό το είδος της πολιτικής λιτότητας και δεν ζητά επιπλέον χρήματα, αλλά θέλει να κατευθύνει τα χρήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν επενδύσεις.  Και θέλει επίσης, να πατάξει τη φοροδιαφυγή ώστε να αυξήσει τα έσοδα και να αποπληρώσει το χρέος και καθοριστικό για αυτό είναι η ανάπτυξη, κάτι που όλοι το γνωρίζουν στην Ευρώπη από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το παραμύθι ευρώ ή καταστροφή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το παραμύθι ευρώ ή καταστροφή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ