2018-04-25 02:02:36
Φωτογραφία για Σε κλήση για εξηγήσεις δεκάδες γιατροί. Τι ψάχνει να βρει ο ΕΟΠΥΥ
By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

“Ραβασάκια” με τα οποία καλούνται σε εξηγήσεις έχουν λάβει εκατοντάδες γιατροί, τελευταία, από τον ΕΟΠΥΥ. Ανάμεσά τους γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι τους οποίους ο Οργανισμός κατηγορεί για παραβάσεις, βάσει στοιχείων που προέκυψαν για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.

Ειδικότερα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Φαρμάκου εντόπισαν κάποιους να συνταγογραφούν εκτός ενδείξεων, άλλους να γράφουν γαστροπροστασία, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις γιατρών που έκαναν χρήση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.

“Δεν μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει” λέει ο Τάκης Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος του Οργανισμού και υπεραμύνεται των κλήσεων που απέστειλε, τονίζοντας ότι λειτούργησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Αν και οι εν λόγω παραβάσεις συνδέονται άμεσα με το “φούσκωμα” του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο κος Γεωργακόπουλος υποστηρίζει ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. “Δεν γίνεται για παράδειγμα ένας καρδιολόγος να γράφει σκευάσματα γαστροπροστασίας, ούτε ένας γενικός γιατρός να χορηγεί νευρολογικά φάρμακα. Γι’ αυτό υπάρχουν ξεχωριστές ειδικότητες στην ιατρική” σημειώνει χαρακτηριστικά.


Αν και η νομοθεσία είναι σαφής, η ιατρική κοινότητα δεν αποδέχεται τους προαναφερόμενους περιορισμούς, επικαλούμενη τον αντιεπιστημονικό τους χαρακτήρα και τα διεθνή πρωτόκολλα. Σχετικές αντιρρήσεις διατυπώνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτήν κάνει λόγο για αναίτιες διώξεις και επιβολές ποινών σε μέλη της, οι οποίες στερούνται νομίμου ερείσματος. “Οι Ιατροί πειθαρχούν και στις προτάσεις των Ιατρικών τους Συλλόγων, όπως όλοι μας αλλά και εσείς ως Ιατρός οφείλετε” προσθέτει με νόημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλήσεις που στέλνει ο ΕΟΠΥΥ αφορούν εξίσου σε γιατρούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ