2018-04-25 17:55:46
Φωτογραφία για Τέλος η δωρεάν εξέταση Pet με τον ΕΟΠΥΥ! Τι αποφασίζουν οι ιδιωτικές κλινικές
Τετάρτη 25 Απρίλιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ένα βήμα πριν την κατάργηση της δωρεάν εξέτασης Pet με τον ΕΟΠΥΥ είναι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς μπορεί με ακρίβεια να εντοπίσει καρκινικούς όγκους αλλά και να προσδιορίσει σε ποιο στάδιο μπορεί να βρίσκεται μία νεοπλασματική νόσος.

Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων όπως ονομάζεται η απεικονιστική αυτή εξέταση PET CT, πραγματοποιείται σήμερα τόσο σε δημόσια νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr εδώ και λίγες ημέρες «κλινάρχες» διαπίστωσαν ότι τα ραδιοφάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξέταση Pet, υπόκεινται πλέον στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ.


Να σημειωθεί ότι οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγοράζουν με δικά τους χρήματα και χωρίς ποσοστό κέρδους, τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την εξέταση, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εισπράξουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόσφατα πάντως είχε δημιουργηθεί αντίστοιχο πρόβλημα με τα ραδιοφάρμακα με αποτέλεσμα και πάλι τη ταλαιπωρία των καρκινοπαθών. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr : Χωρίς εξέταση PET CT οι καρκινοπαθείς σε όλη τη χώρα! Γιατί διεκόπη η εξέταση»

Τα ραδιοφάρμακα αποτελούν αναλώσιμα υλικά και πρέπει να πληρώνονται άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς οι ιδιωτικές Μονάδες Υγείας προμηθεύονται τα συγκριμένα σκευάσματα από «μονοπωλιακό» εργοστάσιο, ενώ η διανομή γίνεται από τον Δημόκριτο εξαιτίας της φύσης των σκευασμάτων.

Οι κλινικές αποτελούν ουσιαστικά μεσάζοντες για τη διακίνηση των ραδιοφαρμάκωνώστε να μην ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς και αναγκάζονται να τα βρίσκουν μόνοι τους.

Η είδηση ότι πλέον θα πρέπει να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ και χρήματα που πληρώνουν από τα δικά τους ταμεία, εξόργισε τον κλάδο ο οποίος συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν θα διακόψει τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς οι ασθενείς και ειδικά οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να αναζητούν μόνοι το απαιτούμενο ραδιοφάρμακο για την εξέταση Pet.

Όπως δηλώνει ο CEOO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Μπαρδής στο HealthReport.gr: «Είναι απαράδεκτο επί ενός τιμολογίου που είναι καθορισμένο να επιβάλλεται clawback».

Πάντως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το θέμα, με ανοικτό το ενδεχόμενο όλες οι κλινικές να κόψουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ