2018-04-26 14:07:19
Φωτογραφία για Πώς θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας πρέπει να φορέσει γυαλιά και πώς θα του το πούμε;
Από τη στιγμή που αρχίζει να αναπτύσσεται η όραση του μωρού από τον πρώτο μήνα της ζωής του, το βρέφος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του ως κάτι φυσιολογικό. Γι’ αυτό το λόγο, τα προβλήματα με την όραση των μικρών παιδιών είναι πολύ δυσκολότερο να ανιχνευθούν σε σχέση με άλλες παθήσεις, όπως οι  στοματικές ή οι δερματικές.

Αν και τα περισσότερα παιδιά υπόκεινται σε προκαταρκτική οφθαλμολογική εξέταση από τον παιδίατρο περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, οι οφθαλμίατροι προτείνουν να ξεκινούν οι έλεγχοι από την ηλικία των  1, 3 και 5 μηνών για να προλάβουν να ανιχνεύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης του παιδιού.

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Συμπτώματα όπως το να τρίβει ή ανοιγοκλείνει τα ματάκια, κλίνει ή στρέφει το κεφαλάκι, πηγαίνει κοντά στην τηλεόραση ή μειώνει το εύρος των βλεφαρικών σχισμών είναι πράγματι ενδείξεις προβλημάτων όρασης.  Όπως μάλιστα τονίζει στο all4mama η η παιδοφθαλμίατρος Βασιλική Φωλλίδη «τα παιδιά κυρίως στις μη ομιλούσες ηλικίες, αλλά πολύ συχνά και αργότερα, δεν μπορούν να αντιληφθούν ή να εκφράσουν με ακρίβεια το οπτικό πρόβλημα που βιώνουν
. Υπάρχουν, βέβαια, παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται τυχαία και μόνο με την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση: ένα μη εμφανές οφθαλμολογικό πρόβλημα στο ένα μάτι δύσκολα γίνεται έγκαιρα αντιληπτό από γονείς ή παιδιάτρους. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στη σχολική ηλικία 1 στα 4 παιδιά να έχουν προβλήματα όρασης, ενώ υπολογίζεται ότι έως και το 60% των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες οφείλονται σε διαταραχές της όρασης που παρέμειναν αδιάγνωστες (ανεπάρκεια σύγκλισης, υπερμετρωπία, αμβλυωπία, λανθάνοντες στραβισμοί) με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζουν και να στρέφουν  χωρίς λόγο στη διερεύνηση των ψυχικών και νοητικών λειτουργιών τους- συχνά στιγματίζοντάς τα».

«Οι εξειδικευμένοι παιδοφθαλμολογικοί προληπτικοί έλεγχοι στα παιδιά πρέπει να γίνονται στη γέννηση, στο 1ο, 3ο, 5ο έτος της ζωής και στη συνέχεια 1 φορά το χρόνο. Τα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες διαταραχών ανάπτυξης στα παιδιά, αφού μέσω της όρασης τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής, μεταφέρεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο το 80%  των πληροφοριών από το εξωτερικό περιβάλλον. Η ομαλή της, επομένως, ανάπτυξη στην παιδική ηλικία εγγυάται  ενήλικες χωρίς σοβαρά προβλήματα όρασης και εξασφαλίζει ότι θα ανταποκρίνονται πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων τους», επισημαίνει η παιδοφθαλμίατρος Βασιλική Φωλλίδη.

Υπάρχει η περίπτωση τα προβλήματα όρασης να οδηγήσουν σε απογοήτευση ένα παιδί, ειδικά όταν αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Επιπλέον, τα παιδιά με προβλήματα όρασης συχνά αντιμετωπίζουν θέματα συμπεριφοράς, καθώς επίσης θεωρούνται επιρρεπή σε διενέξεις με τους συμμαθητές τους στο σχολείο. Με τη χρήση των γυαλιών, όμως, σίγουρα θα δουν τεράστια διαφορά.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών

Σήμερα τα παιδιά ζουν μια οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές).

Η πολύωρη κοντινή εργασία και ο τρόπος ζωής μας σε χώρους κλειστούς και όχι καλά φωτισμένους έχει συνδεθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, κυρίως με τη μυωπία και άλλες παθήσεις των ματιών. Συστήνουμε, λοιπόν, συχνά διαλείμματα από το διάβασμα ή την ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές, καλά φωτισμένους χώρους και εάν είναι δυνατόν ένα παράθυρο ή έναν τρόπο να μπορούν στα διαλείμματά τους να βλέπουν ορίζοντα, αρκετές ώρες παιχνιδιού σε ανοιχτούς χώρους, ώστε το οπτικό σύστημα να μην αρκείται σε μια καλή κοντινή όραση και να προσαρμόζεται σε αυτήν αναπτύσσοντας πιθανά  μυωπία, αλλά να αναγκάζεται στην εξασφάλιση και καλής μακρινής όρασης».

«Τα γυαλιά ηλίου επίσης είναι απαραίτητα για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και πρέπει οι γονείς να ζητούν από τα οπτικά καταστήματα να επιβεβαιώνουν την 90-100% απορροφητικότητά τους στην ακτινοβολία αυτή. Προσοχή, όμως,  όχι σκούροι φακοί, διότι στην παιδική ηλικία τα πολύ σκούρα γυαλιά μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην ομαλή ανάπτυξη της όρασης λειτουργώντας σαν κάλυπτρο πάνω από τα μάτια τους. Προτείνουμε ανοιχτόχρωμους φακούς που μπορούν να είναι ταυτόχρονα και απορροφητικοί», υπογραμμίζει η παιδοφθαλμίατρος Βασιλική Φωλλίδη.

Μάλιστα όπως τονίζουν οι ειδικοί πολλά από τα πράγματα που βλέπουμε στα ενήλικα μάτια είναι η ζημιά από την έκθεση στον ήλιο που είχαμε ως παιδιά.

Πώς θα πείτε στο παιδί ότι πρέπει να φοράει γυαλιά μυωπίας;

Ένα συχνό φαινόμενο είναι οι γονείς να έρχονται αντιμέτωποι με την άρνηση των παιδιών τους να φορέσουν γυαλιά μυωπίας. Πολλά παιδάκια αντιδρούν και αισθάνονται άσχημα να φορούν γυαλιά μυωπίας, ενώ μπορεί κανένας άλλος συμμαθητής τους να μη φορά.

«Όταν κριθεί απαραίτητο από έναν οφθαλμίατρο να φορέσει το παιδί γυαλιά μυωπίας, έχει μόλις δοθεί και μια πολύ ωραία αφορμή για συζήτηση περί «διαφορετικότητας». Θα πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός στην εμφάνιση. Άλλος είναι πιο κοντός, άλλος κρίνεται ψηλός, άλλος πιο στρουμπουλός, άλλος με λιγότερα μαλλιά, άλλος με σιδεράκια, άλλος με γυαλιά. Αυτό είναι κάτι που δε θα πρέπει να τον χαρακτηρίζει θετικά ή αρνητικά σαν άνθρωπο. Είναι κάτι, που ίσως να μην έχει επιλέξει καν ο ίδιος», συμβουλεύει η παιδοψυχολόγος, Κλαίρη Σειραδάκη.

Και συνεχίζει:  «Επίσης μπορούμε να μιλήσουμε για «αδυναμίες» που έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Σε κάτι είμαστε «δυνατοί», σε κάτι άλλο «αδύναμοι». Κανένας άνθρωπος δεν έχει μόνο χαρίσματα και όλοι οι άνθρωποι έχουμε ελαττώματα. Βρίσκουμε πλεονεκτήματα του παιδιού και τονίζουμε τα δυνατά χαρακτηριστικά του και στον αντίποδα αυτών μπορούμε να παραθέσουμε τα λίγο αδύναμα μάτια του».

Τέλος, σημαντικό είναι, όπως λέει η κα Σειραδάκη, «να πάμε μαζί με το παιδί στο μαγαζί, προκειμένου να διαλέξει εκείνο το χρώμα των γυαλιών και φυσικά να του τονίσουμε πόσο πολύ του ταιριάζουν. Τέλος, μπορούμε να ενημερώσουμε τον δάσκαλο του παιδιού, έτσι ώστε να του κάνει κι εκείνος ένα κομπλιμέντο και γενικότερα να παρατηρήσει τη διάθεση του παιδιού και τη στάση του απέναντι στο νέο του αξεσουάρ».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ