2018-04-30 00:48:21
Φωτογραφία για Ερμιόνη Γεωργουλάκη (P&G): Η μεγάλη πρόκληση για την πρώτη γυναίκα country leader
Ηταν αρχές του 2016 όταν η αγορά πληροφορούνταν την τοποθέτηση ενός κορυφαίου Ελληνα μάνατζερ στο τιμόνι μιας πολύ απαιτητικής πολυεθνικής. Αυτή του Λάμπρου Παπακοσμά

στην Procter & Gamble (P&G), ενός ανθρώπου από τα σπλάχνα της επιχείρησης που αναβαθμίστηκε σε προμηθευτή και φέρει την ευθύνη για εμπορικά σήματα, όπως τα Pampers, Tide, Ariel, Always, Pantene, Crest, Duracell, Head & Shoulders, Oral κ.ά.

Η P&G αποτελεί βιομηχανία-βαρόμετρο σε κάθε ανεπτυγμένη αγορά και δικαίως τότε η αγορά είχε αναφερθεί σε μια κίνηση που έδειχνε την εμπιστοσύνη του διεθνούς γκρουπ στην Ελλάδα.

Επρόκειτο για μια σαφή απάντηση σε όσους προβληματίζονταν από φήμες πως η Procter & Gamble θα μείωνε το αποτύπωμά της στη χώρα μας, παρά τα εγκαίνια το 2013 ενός σύγχρονου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο (ένα από τα τρία που διαθέτει στην Ευρώπη), στο Μαρούσι. Με πωλήσεις τότε -εντός κρίσης και την εποχή του δημοψηφίσματος- 273,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων ύψους 2,86 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έδειχνε να ψάχνει κάτι άλλο. Συν τοις άλλοις υπήρξε μεγάλη κάμψη στους τζίρους που δημιούργησε κλυδωνισμούς.


Και όντως έτσι ήταν, καθώς στη σύνθετη συγκυρία εκείνης της περιόδου η Procter & Gamble είχε επιλέξει έναν δρόμο αναδιοργάνωσης με πώληση της Noxzema και του απορρυπαντικού πιάτων Ava, κινήσεις που εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο πλάνο του πολυεθνικού κολοσσού, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου Αλαν Λάφλεϊ είχε ήδη ανακοινώσει από τον Νοέμβριο του 2014 ότι θα επιβάλει παγκόσμιο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης με περικοπές των δαπανών, πώληση των επιχειρήσεων τροφών για κατοικίδια και έναρξη διαδικασίας αποεπένδυσης για πάνω από 100 αυτά με χαμηλές πωλήσεις, στα οποία περιλαμβάνονται και προϊόντα που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Τέσσερα δισεκατομμύρια φορές τη μέρα, τα προϊόντα της P&G αγγίζουν τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η οικογένεια της P&G αποτελείται από περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε 80 χώρες παγκοσμίως

Τα ίδια χρόνια η εταιρεία είχε τεθεί στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πρακτικές που φερόταν να εφαρμόζει επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από δυόμισι χρόνια σε αυτή τη θέση, ο κ. Παπακοσμάς, ένας μάνατζερ με εμπειρία και ικανότητες, παραδίδει τη σκυτάλη. Η όλη κατάσταση δείχνει ότι η πολυεθνική επιλέγει να περάσει σε νέα φάση, να δοκιμάσει κάτι άλλο και φυσικά αποδέχεται την αποχώρηση του κ. Παπακοσμά μετά από 30 και πλέον χρόνια παρουσίας λόγω της συνταξιοδότησής του, ενός ανθρώπου που δεν έφυγε από τον όμιλο, που τον τίμησε με την παρουσία του και απέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζουν για την αμερικανική πολυεθνική: το να μπαίνεις στην P&G ισοδυναμεί με το συνεργάζεσαι με έναν εκ των κορυφαίων εργοδοτών στη χώρα.

Η νέα μέρα

Τη σκυτάλη ως country leader στην Ελλάδα πήρε πριν από λίγες ημέρες ένα ακόμα «παιδί» της εταιρείας, η μέχρι πρότινος διευθύντρια Πωλήσεων, που εργάζεται μια ζωή στην εταιρεία, Ερμιόνη Γεωργουλάκη. Ενα στέλεχος με γνώση των δομών του γκρουπ στη χώρα μας, που παρακολουθεί τα προβλήματα εδώ και χρόνια και η οποία είχε αντικαταστήσει στις Πωλήσεις τον κ. Παπακοσμά. Η πρόκληση για την πρώτη country leader είναι να κρατήσει την πολυεθνική στα υψηλά της στάνταρ, να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και να τη διατηρήσει σε κερδοφορία.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που διαρκώς κινείται στα όρια, που είναι απρόβλεπτη και φορολογικά καθόλου ευθύγραμμη. Βέβαια η εταιρεία εδώ και καιρό παρακολουθείται και από το εξωτερικό. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Αντουάν Μπριν ανέλαβε General Manager και Vice President της P&G Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελληνίδα μάνατζερ λοιπόν θα αναφέρεται σε αυτόν και από εκεί θα λαμβάνει οδηγίες. Με σπουδές στο Αρσάκειο, στο Πολυτεχνείο και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Durham, η 46χρονη πρώτη γυναίκα-leader της P&G αποδεικνύει πως η πολυεθνική στο πρόσωπό της καινοτομεί και πάλι. Ολοι ξέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία υπήρξε το λίκνο για μια σειρά εξαιρετικών και πολύ επιτυχημένων μάνατζερ που έγιναν μεγάλα ονόματα, όπως οι κύριοι Παπακοσμάς, Μιχάλης Φανδρίδης, Γιάννης Αρτινός, Σωκράτης Κομινάκης, Κυριάκος Κοφινάς κ.ά. Να που τώρα με την τοποθέτηση μιας γυναίκας σε ένα τόσο υψηλό πόστο για πρώτη φορά η πολυεθνική κάνει την τομή της. Ας μην ξεχνάμε πως η Procter & Gamble πάντοτε καινοτομούσε, πάντα δοκίμαζε καινούρια πράγματα και κατόρθωνε να κρατά τα στελέχη της, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να βγαίνουν στη σύνταξη από αυτήν. Τώρα η κυρία Γεωργουλάκη αναλαμβάνει να κάνει ακόμα μία τομή σε μια κρίσιμη καμπή.

Μια ελληνική πολυεθνική

Οπως και να ’χει, τα στοιχήματα της νέας διευθύντριας για τη χώρα μας είναι πολλά. Τα προβλήματα που η πτώση της Μαρινόπουλος δημιούργησε δεν έχουν ξεπεραστεί, ενώ μια οποιαδήποτε αναποδιά σε εθνικό επίπεδο θα προκαλέσει νέα προβλήματα. Παράλληλα η κυρία Γεωργουλάκη οφείλει να συνεχίσει το πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, να μην κάνει παραπάνω δαπάνες και να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που η παγκόσμια συγκυρία δημιουργεί.

Το γεγονός ότι έχει να διαχειριστεί αμιγώς ελληνικές και όχι πολυεθνικές αλυσίδες δημιουργεί ένα ακόμα πεδίο δράσης, ενώ η πολυεθνική είναι σαφές ότι θα κοιτάξει να αυξήσει τα υγιή κέρδη της δίχως εκπτώσεις και απώλειες σε προσφορές - όσο φυσικά αυτό μπορεί να γίνει. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στο να συνεχίσει η P&G να αποτελεί κορυφαίο εργοδότη, ωστόσο τα πράγματα θα κριθούν από μια και μόνη παράμετρο: από το κατά πόσο θα επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι.

Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος απώλειας ισχύος για το ελληνικό σκέλος καραδοκεί. Και αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, αυτό θα σημάνει και μια αλληλουχία προβλημάτων, καθώς η τάση στα πολυεθνικά γκρουπ είναι όπου οι θυγατρικές έχουν ζητήματα η εξουσία να συγκεντρώνεται στα διεθνή κέντρα.

Η ιστορία της εταιρείας στην Ελλάδα

Η παρουσία της Procter & Gamble στην Ελλάδα αρχίζει στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, με την τότε αντιπροσώπευσή της από τη ΓΕΝΚΑ. Το βασικό προϊόν που εισάγεται στην Ελλάδα από τους διαφόρους εισαγωγείς της εποχής είναι το απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι Τide ΖΚ. Επρόκειτο για ένα πολύ δημοφιλές brand που έκανε μεγάλη επιτυχία και οδήγησε σε ανάπτυξη τον εισαγωγέα. Το 1960 η κυβέρνηση Καραμανλή, στην προσπάθειά της για οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ζητά από τους διεθνείς επενδυτές να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τον όρο να ανήκουν κατά 50% σε Ελληνα επιχειρηματία.

Κάπως έτσι η Βιοχρώμ του Θανάση Γκέρτσου, που παράγει χρώματα ρούχων και απορρυπαντικά, συμβάλλεται για 30 χρόνια με την P&G και ιδρύεται η P&G Hellas με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. δραχμές. Τα πρώτα γραφεία της P&G Ελλάδας βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος στην οδό Οθωνος 10, δίπλα σε αεροπορικές και διαφημιστικές εταιρείες. Το εργοστάσιο όμως, όπου γίνεται η παραγωγή των απορρυπαντικών, καθώς και οι αποθήκες βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Βιοχρώμ στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω. Ηταν η περίοδος όπου τα εργοστάσια χτίζονταν εντός της Αττικής και όχι στα περίχωρα ή στον Ασπρόπυργο και τη Θήβα, όπως γίνεται σήμερα.

Η νέα εταιρεία έχει ως εφόδια για το ξεκίνημά της τρία απορρυπαντικά τα οποία ξεκινά να πουλά, και προσπαθεί να τα επιβάλει στην αγορά με πολύ δυναμικό τρόπο. Τα προϊόντα είναι το Tide ZK και τα Dal και Dalo που προέρχονται από τη Βιοχρώμ. Η νέα εταιρεία με τα πρωτοποριακά συστήματα στο μάρκετινγκ και στις πωλήσεις προχωρά δυναμικά.

Επενδύοντας στο branding μαθαίνει στους Έλληνες νέα ήθη. Οι παλιότεροι θυμούνται ακόμα και σήμερα τις διαφημίσεις της εταιρείας στη θρυλική ραδιοφωνική σαπουνόπερα «Πικρή, μικρή μου αγάπη», ενώ στις εφημερίδες και τα περιοδικά τύπου «Ρομάντζο» και «Οικογενειακός Θησαυρός» φιλοξενούνται πλήθος καταχωρήσεων. Με την εμφάνιση, το 1970, των πρώτων ηλεκτρικών πλυντηρίων λανσάρεται στην Ελλάδα το Ariel. Άλλη μια επιτυχία προστίθεται ενώ το success story θα συνεχιστεί με την είσοδο των βρεφικών πανών.

Παράλληλα η διαφήμιση μπαίνει δυναμικά στην τηλεόραση, με τα σποτ των προϊόντων της P&G να δεσπόζουν σε όλα τα επιτυχημένα σίριαλ της εποχής. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Η πολυεθνική ισχυροποιείται στην Ελλάδα και από αυτή περνάνε μια σειρά κορυφαίων μάνατζερ που διαπρέπουν. Εχοντας μάλιστα τη φήμη της «στελεχομάνας», η P&G θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον χάρτη της αγοράς.

Σε διεθνές επίπεδο η Procter & Gamble ιδρύθηκε το 1837 στο Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ από δύο Ευρωπαίους μετανάστες, τον Γουίλιαμ Πρόκτερ και τον Τζέιμς Γκαμπλ. Με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 65 δισ. δολάρια την περυσινή χρονιά, τα μεγέθη της είναι ασύλληπτα. Σήμερα η P&G είναι μια αληθινά παγκόσμια εταιρεία, με το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της και των εργαζομένων της να βρίσκονται εκτός ΗΠΑ. Η P&G Δυτικής Ευρώπης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της επιχείρησης, κατέχοντας περίπου το 1/4 των παγκόσμιων πωλήσεων.

Τέσσερα δισεκατομμύρια φορές την ημέρα τα προϊόντα της αγγίζουν τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η οικογένεια της P&G αποτελείται από περισσότερους από 100.000 εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται σε 80 χώρες παγκοσμίως. Βέβαια ο αριθμός αυτός συρρικνώθηκε αισθητά λόγω περικοπών το τελευταίο διάστημα, ωστόσο παραμένει μια γιγαντιαίων διαστάσεων πολυεθνική.
Tags:
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ