2012-06-01 13:48:40
Φωτογραφία για Τα καλύτερα καλοκαιρινά ταξίδια για το 2012
Αποχαιρετώντας την άνοιξη για χάρη του καλοκαιριού, το National Geographic δίνει πολύτιμες συμβουλές τόσο για τους λάτρεις της φύσης, όσο και για τους εραστές της ατμόσφαιρας των πόλεων Νησιά, μικρές και μεγάλες πόλεις και χωριά ανά τον κόσμο, σας περιμένουν για τις καλύτερες καλοκαιρινές διακοπές. Κι αν τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν, περιοριστείτε στο να «ταξιδέψετε» σε αυτά μέσα από τη σελίδα μας…

Βαρκελώνη, Ισπανία

Στα νότια και στα ανατολικά, η Βαρκελώνη -από τα αγάλματα του Joan Miró μέχρι τους φανταστικούς αρχιτεκτονικούς στροβίλους του Antoni Gaudí- συναντά τη Μεσόγειο θάλασσα. Το καλοκαίρι, το συλλογικό «μάτι» της πόλης στρέφεται προς την ακτή στις 8 παραλίες με τη λευκή άμμο και το Port Vell, δηλαδή το μεσαιωνικό καταλανικό λιμάνι που μετατράπηκε σε παγκόσμιας κλάσης περιοχή για διασκέδαση σαν μέρος της «αναδημιουργίας» της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς του 1992.


Το «Πληγωμένο Άστρο», ένα γλυπτό της Rebecca Horn, υψώνεται πάνω από την παραλία Barceloneta (στην οποία φτάνει κανείς εύκολα με το μετρό), όπου μπορείτε να περάσετε το πρωινό σας πριν περιηγηθείτε στο λιμάνι στο κατάστρωμα του παραδοσιακού, ξύλινου Las Golondrinas. Επιστρέφοντας στην ακτή, κατευθυνθείτε στο εσωτερικό του Aquarium Barcelona όπου μπορείτε να περιδιαβείτε το ενυδρείο με το διάφανο τούνελ του για μια ιδέα του πώς είναι κάτω απ’ το νερό οι σμέρνες και οι καρχαρίες. Οι πιστοποιημένα ικανοί να κολυμπήσουν (πρέπει να έχουν κλείσει τα 18) έχουν τη δυνατότητα να βουτήξουν στα νερά του ενυδρείου, σαν μέρος ενός πειράματος βιολογίας για τις αντιδράσεις των καρχαριών!

Isla del Sol, Βολιβία

Πρόκειται για το μυθολογικό γενέθλιο τόπο του παντοδύναμου θεού του ήλιου, Inti. Το Isla del Sol είναι το μεγαλύτερο νησί της λίμνης Titicaca (σχετικά κοντινής στην πόλη της Copacabana), μιας από τις υψηλότερου υψομέτρου λίμνες που μπορούν να διασχιστούν με πλωτά μέσα. Βραχώδη μονοπάτια που τα διαβαίνουν οι πεζοπόροι, η τοπική κοινότητα Aymara, τα μεταφορικά γαϊδουράκια και λάμα (μιας και δεν επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτου), ενώνουν ένα ψηφιδωτό από ερείπια της εποχής των Ίνκας με εκείνα της προ-Ίνκας αρχαιότητας της περιοχής.

Ο χειμώνας (Ιούνιος με Σεπτέμβριο) είναι μια ξηρή περίοδος: καθαρός ουρανός, δυνατός ήλιος, αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Προσπαθήστε πρώτα να εγκλιματιστείτε στο υψόμετρο της La Paz, της πιο ψηλά ευρισκόμενης από άποψη υψομέτρου πρωτεύουσας στον κόσμο, πριν πάρετε το λεωφορείο για την Copacabana, που είναι και το σημείο αναχώρησης των ferries για το Isla del Sol. Στο βορειότερο άκρο του νησιού, εξερευνήστε τις αυλές και τα καταλύματα της Chincana και επισκεφθείτε, εκεί κοντά, το Titi Khar’ka, το γνωστό Rock of the Puma.

Κατευθυνθείτε στα νότια για να σκαρφαλώσετε τα 206 πέτρινα σκαλοπάτια που υπάρχουν από την εποχή των Ίνκας (Escalera del Inca) που οδηγούν στη μυθική «πηγή της νιότης».

Argyll and the Isles, Σκωτία

Με μια διαδρομή λίγων ωρών με το τρένο από τη Γλασκώβη, φτάνετε σε αυτό το -σε στυλ «άκρο του κόσμου»- μαγευτικό τοπίο, την παραλιακή περιοχή του Argyll και τα «προστατευόμενα» από την ίδια Western Isles, που ο άνεμος τα «δέρνει» με ιδιαίτερη μανία. Από την πόλη του Oban με το λιμάνι της, με το ferry η απόσταση καλύπτεται σε 45 λεπτά μέχρι το Isle of Mull. Από δω εύκολα μπορείτε να περνάτε από νησάκι σε νησάκι μέσα στο αρχιπέλαγος του Inner Hebrides, να περιδιαβείτε την άμμο χαλαζία του Eigg, να θαυμάσετε το κοπάδι των κόκκινων ελαφιών της Jura, να χαρείτε τα θερμά κύματα στο Tiree.

Πίσω στο Mull, περιηγηθείτε στο κάστρο του Duart του 13ου αιώνα, κατοικία του Clan Maclean. Παρακολουθήστε τους αετούς της θάλασσας με τις λευκές ουρές τους (εδώ χρειάζεται κράτηση). Περιηγηθείτε επίσης στα αποστακτήρια Tobermory για να δοκιμάσετε μια δόση από το malt ουίσκι που παράγεται εκεί από το 1798. Από τo Fionnnphort μέχρι το δυτικό άκρο του Mull, κάντε τη δεκάλεπτη διαδρομή με το ferry στα δυτικά προς την Iona και το οικογενειακής ιδιοκτησίας και διαχείρισης Argyll Hotel. Τα πάντα εδώ είναι σπιτικά και σε ό,τι αφορά τα συστατικά και σε ό,τι αφορά το ψήσιμο, γι’ αυτό επιτεθείτε άφοβα στη μηλόπιτα και στην πίτα με σταφίδες.

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ

Η επονομαζόμενη και Charm City, καλωσορίζει τον κόσμο στο Inner Harbor μεταξύ 13 και 19 του Ιούνη για την Star-Spangled Sailabration 2012. Το διεθνές φεστιβάλ έχει στο επίκεντρό του τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον πόλεμο του 1812, με την 14η Ιουνίου να είναι η ημέρα της σημαίας και να εορτάζεται με την υποδοχή δεκάδων πλοίων στη Βαλτιμόρη, καθώς και πολλών πολεμικών πλοίων αμερικανικής, βρετανικής, καναδικών πολεμικών πλοίων. Επιβιβαστείτε λοιπόν στα πλοία για δωρεάν ξεναγήσεις.

Στις 16 και 17 Ιουνίου, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον ουρανό πάνω από το Fort McHenry και το λιμάνι για την πρώτη επίσκεψη στη Βαλτιμόρη των ομάδων επίδειξης Blue Angels. Στη συνέχεια κάντε στάση στο Joseph Meyerhoff Symphony Hall στις 17 του μήνα για την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Overture for 2012», σύνθεσης του εκ Βαλτιμόρης καταγόμενου Philip Glass. Εκτός όμως από όλες αυτές τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Sailabration, τα καλοκαιρινά events σε απόσταση «βολής» από το λιμάνι περιλαμβάνουν συναυλίες στο Pier Six Pavillion (από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο), το εντελώς δωρεάν για το κοινό φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου Little Italy Open Air Film Fest, που αφορά τις Παρασκευές Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς και 40 σημαντικότατους αγώνες για το Εθνικό Πρωτάθλημα Baseball (8 Ιουνίου με 30 Αυγούστου) στο Oriole Park του Camden Yards, που γιορτάζει την 20η του επέτειο το 2012.

Pawleys Island, Νότια Καρολίνα

Λευκή άμμος, εξοχικά παλιάς κοπής, το «κυνήγι του κάβουρα» και παιχνίδια όπως το cornhole (εκτίναξη τσαντών με φασόλια), έχουν κάνει τα «αλαζονικά φτωχικά» Pawleys, έναν αγαπημένο οικογενειακό προορισμό κιόλας από το 19ο αιώνα. Οι τυφώνες (με την απαραίτητη αναδόμηση μετά το πέρασμά τους) έχουν αναδημιουργήσει το τοπίο, δεδομένου ότι οι καλλιεργητές ρυζιού έχτισαν εδώ καλοκαιρινά «καταφύγια» για να γλιτώνουν από την αφόρητη ζέστη και τα κουνούπια, ωστόσο το χαλαρό, παραδοσιακό vibe διατηρείται ατόφιο.

Δεν υπάρχει εμπορικού τύπου ανάπτυξη, γι’ αυτό νοικιάστε ένα παραλιακό σπίτι (αν είναι δυνατό με παραδοσιακή αιώρα). Το νησί είναι μεγέθους «τσέπης», κάνοντας πανεύκολη την πρόσβαση στην παραλία με ποδήλατο, ενώ είναι επίσης εύκολο να διασχίσετε το βόρειο ή το νότιο ανυψωμένο δρόμο για να περάσετε στην ενδοχώρα για γκολφ ή για τα ψώνια στο τοπικό μανάβικο. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα (τις βροχερές ημέρες) για διασκέδαση στην παραλία Myrtle στα βόρεια. Στο κοντινό Huntington State Beach Park του Murrells Inlet, κάντε μια περιήγηση στην Atalaya, την σχεδόν βασιλική μαυριτανικού στυλ καλοκαιρινή κατοικία της γλύπτριας Anna Hyatt Huntington και ψάξτε (από μια σχετικά ασφαλή απόσταση) για αλιγάτορες στο γλυκό νερό της λίμνης.

Επαρχιακό Πάρκο Δεινοσαύρων, Alberta, Καναδάς

Το οστεοφυλάκιο της Βόρειας Αμερικής, που βρίσκεται σε απόσταση 3 ωρών νοτιοανατολικά του Calgary στα διαμορφωμένα από τον αέρα και το νερό Canadian Badlands, ήταν και συνεχίζει να είναι το «σπίτι» των δεινοσαύρων. Πάνω από 40 είδη δεινοσαύρων έχουν ανακαλυφθεί στο (αναγνωρισμένο ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) Dinosaur Provincial Park, με τα κόκκαλά τους, τα δόντια και τα απολιθώματά τους να βρίσκονται διασπαρμένα ανάμεσα σε μυστηριώδεις πυργίσκους στις προστατευόμενες πλευρές του πάρκου.

Η πρόσβαση στο χώρο όπου εντοπίζονται τα απολιθώματα είναι περιορισμένη, γι’ αυτό κάντε από πριν τις κρατήσεις σας για τις καθοδηγούμενες περιηγήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του τύπου Fossil Safari. Κλείστε μια σκηνή Comfort Camping canvas tent στο χώρο κατασκήνωσης του πάρκου ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για εξερεύνηση μέσω των 5 επιτρεπόμενων αυτοκαθοδηγούμενων διαδρομών.

Για να πάρετε μέρος σε μια κλασσική αρχαιολογική ανασκαφή, κλείστε θέση –αν και υπάρχει περιορισμός στα 6 άτομα συνολικά- σε μια από τις 30 διήμερες καθοδηγούμενες ανασκαφές (από 12 Ιουνίου μέχρι 25 Αυγούστου). Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τεχνικές ανασκαφών για απολιθώματα δεινοσαύρων συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στις ευρισκόμενες σε εξέλιξη έρευνες του Μουσείου Royal Tyrell Museum, του μοναδικού στον Καναδά πλήρως αφιερωμένου στην παλαιοντολογία.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Η βαλτική Πόλη η συνδεδεμένη τόσο στενά με το Μεγάλο Πέτρο, που είναι χτισμένη επάνω σε 42 νησάκια του Δέλτα του Νέβα, γιορτάζει τις λευκές νύχτες της (δηλαδή την παρουσία του ήλιου σχεδόν για όλο το 24ωρο) με μια χαρούμενη χαλαρότητα.

Τέλη του Μάη με μέσα του Ιούλη οι ουρανοί πάνω από το φρούριο του Πέτρου και του Παύλου της Αγίας Πετρούπολης (μέρος για ανάπαυση των Τσάρων) και η Λεωφόρος Νιέφσκι (ο βασικός οδικός άξονας της πόλης) αντιφέγγουν ένα χλωμό μπλε, ροζ και πορτοκαλί χρωματικό υβρίδιο μετά τα μεσάνυχτα. Διασχίστε τα κανάλια και τον Ποταμό Νέβα στην περιήγηση με ξεναγό στο ποτάμι κατά τη διάρκεια των Λευκών Νυχτών και συνεχίστε περιηγούμενοι στα αναχώματα δίπλα στο Νέβα –τα τεράστια γρανιτένια φράγματα για να αποτρέπουν τις πλημμύρες- για να δείτε και τις τέσσερις φωτισμένες γέφυρες πάνω από το Νέβα ανοιχτές (γύρω στις 2 το ξημέρωμα).

Το διεθνές μουσικό φεστιβάλ Stars of the White Nights 2012 (25 Μαΐου – 15 Ιουλίου) περιλαμβάνει σχεδόν εκατό εμφανίσεις όπερας, μπαλέτου και συμφωνικών έργων στο Θέατρο Mariinsky και στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 18 Ιουνίου, το κέντρο της διασκέδασης βρίσκεται στο μαζικό φεστιβάλ για τον εορτασμό του τέλους της σχολικής χρονιάς, Scarlet Sails: πάμπολλες δωρεάν συναυλίες, προσομοίωση μεγάλης πειρατικής μάχης, δραματική άφιξη πλοίου του 18ου αιώνα, με τα πανιά του να φωτίζονται από το μεγαλύτερο show πυροτεχνημάτων του καλοκαιριού σε ολόκληρη την Αγία Πετρούπολη…

Traverse City, Μίσιγκαν, ΗΠΑ

Η πόλη Traverse, είναι η μεγαλύτερη μικρή παραθαλάσσια πόλη της «τρίτης ακτής» -των ακτών των ΗΠΑ με την ακτογραμμή των Μεγάλων Λιμνών. Στα 290 χλμ. ακτογραμμής της λίμνης του Μίσιγκαν, προσθέστε άλλες 149 λίμνες, όπου μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας απολαμβάνοντας τα εκπληκτικά τοπία: Γραφικά λιμάνια, όμορφες παραλίες, ιστορικοί φάροι, χωράφια, αλλά και ενδιαφέροντα φεστιβάλ (όπως η Εθνική Γιορτή Κερασιού, 7-14 Ιουλίου).

Βορειοδυτικά του αεροδρομίου Cherry Capital, στη χερσόνησο Leelanau, επισκεφτείτε την περιοχή Sleeping Bear Dunes στις όχθες της λίμνης ( www.nps.gov/slbe/index.htm ) με τις πανέμορφες παραλίες και θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα από το παρατηρητήριο της λίμνης Μίσιγκαν 135 μέτρα πάνω από το νερό.

Παγετώνας Spencer, Αλάσκα

Μπορείτε να θαυμάστε τον παγετώνα Spencer, από το τρένο Glacier Discovery Train ( http://alaskarailroad.com/OurTrains/GlacierDiscovery/tabid/101/Default.aspx ), που περνά μέσα από τον Εθνικό Δρυμό Chugach, νότια της κοιλάδας του Portage, αλλά είναι λίγο δύσκολο να φτάσετε κοντά του, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν σε αυτόν. Οι επισκέπτες την ημέρα, μπορούν να κατεβαίνουν από το τρένο στη στάση Spencer Whistle Stop για μια βόλτα στη λίμνη Spencer και για όποιον θέλει, πεζοπορία μέχρι τον παγετώνα.

Το έδαφος είναι επίπεδο και το τοπίο εντυπωσιακό, με κρυστάλλινα παγόβουνα, τα χιονισμένα βουνά Kenai και γαλαζοπράσινες σπηλιές πάγου.

Νησιά Channel, Καλιφόρνια

Το Εθνικό Πάρκο των νησιών Channel στη Νότια Καλιφόρνια και το γύρω Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο (έξι ναυτικά μίλια γύρω από κάθε νησί), χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150 ενδημικών ειδών και ενός τεράστιου υποθαλάσσιου «δάσους» από φύκια.

Η πλούσια θαλάσσια ζωή του πάρκου –φώκιες, θαλάσσιες ενυδρίδες, φάλαινες, δελφίνια και η μόνη αποικία της φώκιας με τρίχωμα στη νότια Αλάσκα- είναι καλύτερα ορατή με καγιάκ. Οι αυστηροί κανονισμοί περιορίζουν το ταξίδι γύρω από και σε πέντε (μάλλον απομακρυσμένα) νησιά, κάνοντάς το ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα εθνικά πάρκα.

Το Σάντα Κρουζ, το μεγαλύτερο νησί του πάρκου και της Καλιφόρνιας, περιλαμβάνει πάνω από εκατό θαλάσσιες σπηλιές, μεταξύ των οποίων μία από τις μεγαλύτερες και πιο βαθιές –την Painted Cave. Ακολουθήστε τη θαλασσινή διαδρομή από το λιμάνι Potato Harbor, μέχρι το Cavern Point και περάστε από ένα μακρύ και εντυπωσιακό τούνελ.

Πηγή: clickatlife.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ