2012-06-01 15:23:50
Φωτογραφία για «Πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον τόπο»
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες και δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός στην αίθουσα της Αθηναΐδας με το σύνθημα «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην εισαγωγή του τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον τόπο».

Η ομιλία Τσίπρα για το ανανεωμένο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος

Το πρόγραμμα για την εξωτερική και αμυντική πολιτική

Το πρόγραμμα για τα εργασιακά και κοινωνικά θέματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και βήμα προς βήμα επεξεργασμένο πρόγραμμα. Τόνισε, δε, ότι το δίλημμα είναι «Μνημόνιο ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς ζητάμε την ψήφο του λαού για να το ακυρώσουμε, ενώ εκείνοι ζητούν την ψήφο του λαού για να το εφαρμόσουν» είπε.


«Δεν αντιπαρατίθεται μόνο η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το χθες με την ελπίδα» υπογράμμισε και επισήμανε: «Το πολιτικό σύστημα δίνει την τελευταία μάχη του. Αυτό το σύστημα του δικομματισμού, του πελατειακού συστήματος, που αποχωρώντας κινδυνολογεί, εκβιάζει. Νομίζουν ότι έτσι θα πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλήττουν την Ελλάδα. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Δεν φτάνει που εξαπάτησε μια φορά τον ελληνικό λαό, τώρα θέλει να τον εξαπατήσει και δεύτερη φορά, υφαρπάζοντας την ψήφο του για να την παραδώσει στην Μέρκελ».

Επιτέθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας: «Έχει εξαπολύσει προεκλογική επίθεση στα δικά του έργα, στη δανειακή σύμβαση που ο ίδιος υπέγραψε και εκβίασε για να ψηφιστεί. Έτσι, όμως, αποκαλύπτει ο ίδιος το ψεύδος των εκβιασμών και των διλημμάτων, που θέτει σε πλήρη στοίχιση με τον Αντώνη Σαμαρά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα το ευρώ ή δραχμή» λέγοντας ότι χρησιμοποιείται «για να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή Μνημόνιο ίσον επιστροφή στη δραχμή».

Ακόμη, σε μια έμμεση αναφορά στα όσα υποστηρίζει ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ηπιότερο μνημόνιο, δεν είναι ρεαλιστική η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, γιατί το αγκίστρι έχει πιάσει έναν ολόκληρο λαό. Δεν μπορεί να γίνει σταδιακά. Πρέπει να το βγάλουμε τώρα αμέσως».

Ανέφερε ότι πλέον στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διακυβέρνηση «όχι για να κάτσουμε στις καρέκλες της διαπλοκής, αλλά για να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς μόλις συγκροτηθεί η Βουλή θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία ας το ξέρουν όλοι και έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους».

Το Μνημόνιο θα αντικατασταθεί από ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, είπε.

Στους κύριους άξονες του κόμματός του:

•Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αναδιαπραγμάτευση του χρέους με/ή μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων

•Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που προέβλεπαν 22% μείωση του κατώτερου μισθού, 32% του μισθού για νέους κάτω των 22 ετών

•Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ

•Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,50 ευρώ και επέκτασή του στα δύο χρόνια.

•Κατάργηση όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν

•Φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων για την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας.

•Αμεση κατάρτιση περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφεται η πολιτική όλων των πολιτών με αυστηρές ποινές για όσους αποκρύπτουν την περιουσία τους.

•Αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και προσαρμογή στα επίπεδα της ΕΕ

•Επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων

•Σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.

•Εκσυγχρονισμό και στελέχωση των ΔΟΥ με εξειδικευμένο προσωπικό.

•Επιδίωξη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της Ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο για αύξηση των εσόδων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να γίνουμε οι κομιστές στο εξωτερικό της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε να έχουν όλοι σύνταξη αξιοπρέπειας και περίθαλψη για τα γεράματά τους» συνέχισε.

Ο Αλ. Τσίπρας, έδωσε συνέντευξη σε διαδικτυακή τηλεόραση

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί «ακόμα και την αυτοδυναμία», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του «enikos.gr» επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο δικαιούται να διεκδικεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Τόνισε πάντως ότι, αν κατακτήσει την πρωτιά, χωρίς αυτοδυναμία, στις εκλογές και χρειαστεί την συνεργασία με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα απευθύνει πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στο ΚΚΕ, το οποίο όπως είπε, παρά την άρνησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να είναι κυβερνητικός του εταίρος.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο υπαρξιακός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως είπε, να γίνουν υπουργοί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν θέλουν να γίνουν υπουργοί ας ψηφίσουν τη ΝΔ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί «με αυτούς που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας».

Διευκρίνισε ότι αν με τη ΔΗΜΑΡ δεν συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μια δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα εφόσον έχουν 120 βουλευτές. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τότε θα σχηματισθεί κυβέρνηση, μια και εκτίμησε ότι βουλευτές και άλλα κόμματα θα επιλέξουν να δώσουν ψήφο στήριξης ή ανοχής.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυρία Λούκα Κατσέλη θα μπορούσε να έχει θέση σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρά τις συγκρούσεις που είχε μαζί της στη Βουλή, η κυρία Λούκα Κατσέλη διαχώρισε τη θέση της στο δεύτερο μνημόνιο και την τιμά που ήρθε σε συνάντηση τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να διεκδικεί να μπουν στα ψηφοδέλτια η ίδια ή στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας. Αυτό, όπως είπε, πρέπει να το συνεκτιμήσει κανείς.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ