2012-06-01 16:02:18
Φωτογραφία για Αλ. Τσίπρας: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα
Αναλυτικά το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς», προανήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του και η αντικατάστασή του με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

«Το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις. Εμείς ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να το ακυρώσουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.Η ομιλία του Α. Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα επεξεργασμένο, ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο, βήμα προς βήμα, σύγχρονο πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που όπως είπε, τίθεται στην κρίση του ελληνικού λαού και όχι προς έγκριση στην τρόικα, το οποίο εγγυάται «την κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο της χώρας από την κρίση, την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότησή της και την πολιτικά ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».


«Πρώτη πράξη η ακύρωση του Μνημονίου»

«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς», προανήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του και η αντικατάστασή του με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση. Αμέσως μετά, συμπλήρωσε, η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας σημείωσε ότι θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση και στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε θα διεκδικηθεί νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Επίσης, όπως επεσήμανε, το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).

Eπαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Παράλληλα, θα καταργηθεί άμεσα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Στο σημείο αυτό ο κ. Τρίπρας μίλησε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 461,5 ευρώ. Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, δεσμεύθηκε για άρση της κατάργησης της μετενέργειας και επαναφορά της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Κατάργηση «χαρατσιών» για μικρομεσαίους

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη ότι θα καταργηθούν όλες οι ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.

Σταθεροποίηση πρωτογενών δαπανών

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εξάλλου τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ' ελάχιστο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, στο επίπεδο του 43% -έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου– και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.

Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%) και όπως είπε, η προσαρμογή θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο). Αυτό όμως, σημείωσε, προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.

Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται:

- το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων,

- η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,

- η λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,

- η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.

Αύξηση εσόδων

Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:

- η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου, καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.

- η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων

- η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,

- η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ) . Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό.

- ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης,

- η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας μίλησε για επανεξέταση, από μηδενική βάση, των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών -όπως τις χαρακτήρισε- 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και «τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».

Παράλληλα, πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα κινητοποιηθούν τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές. Όπως διευκρίνισε, στις εσωτερικές πηγές περιλαμβάνονται: η δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση των πόρων από τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, που ακόμα εκκρεμεί, καθώς και η αναστολή αποπληρωμής τόκων για χρονικό διάστημα που θα προκύψει από διαπραγμάτευση. Αντίστοιχα στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης περιλαμβάνονται: ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητάς του, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ύφεσης και η ανάπτυξη της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας.

«Εθνικοποίηση τραπεζών»

Στην αναφορά τους στις τράπεζες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στόχος του προγράμματος είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες θα τεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο.

Ασφαλιστικό

Ο κ. Τσίπρας εγγυήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, ένα αποκλειστικά δημόσιο ταμείο, όπου θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στο σημείο αυτό δεσμεύθηκε για το «πάγωμα» όλων των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας δημόσιων Οργανισμών που έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Ταμείο Αξιοποίησης, καθώς και για την επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης, είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.).

«Κούρεμα» δανείων

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου μέχρι σήμερα.

Εξωτερική πολιτική

Όσον αφορά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, έκανε λόγο για μία ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας. Η χώρα μας, τόνισε, είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και από αυτή τη σχέση απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όμως «το παρωχημένο δόγμα "ανήκομεν εις τη Δύση" που μετατράπηκε σταδιακά σε "παραδινόμαστε εις τους ισχυρούς", δε μπορεί πια να συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Στο περίφημο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες, ενώ για τα ελληνοτουρκικάυπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δε θα μπορέσουν να γίνουν πολλά πράγματα, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Η ειρήνη χρειάζεται δύο, η χώρα μας -αλλά και η Κύπρος- υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν είδαμε όμως μέχρι σήμερα κάποιο αποφασιστικό βήμα από την άλλη μεριά για την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, ούτε καν κάποιο θετικό βήμα προς τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του πρόεδρου Χριστόφια», παρατήρησε. Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να σταματήσει ο ανταγωνισμός στρατιωτικών εξοπλισμών και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρότασή του για μορατόριουμ στις περαιτέρω αγορές μείζονων αμυντικών συστημάτων.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Μεταναστευτική πολιτική

Στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αιτιών των μετακινήσεων πληθυσμών, με διαπραγμάτευση ενός νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διεκδίκηση ευρωπαϊκής στήριξης της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό επίπεδο, σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων για το μεγάλο όγκο των μεταναστών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος και εξορθολογισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και την ισότιμη ένταξή τους.

«Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα της 17ης Ιουνίου»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το δίλημμα των εκλογών είναι Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, υποστήριξε, έχουν μία μόνον πραγματική επιλογή: ή το Μνημόνιο ή το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για να προσθέσει ότι στις 17 Ιουνίου αντιπαρατίθεται το χτες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μίλησε για απελπισμένη μάχη οπισθοφυλακή από ένα σάπιο, εξαρτημένο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που συναρθρώνει τα συμφέροντά του με το Μνημόνιο και τους δανειστές. Τώρα, πρόσθεσε στο ίδιο οξύ ύφος, κινδυνολογεί, εκβιάζει, προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία και να προκαλέσει γενικευμένο φόβο και ανασφάλεια και πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά πλήττει τη χώρα, και έκανε λόγο για «το κύκνειο άσμα των διεκπεραιωτών της καμένης γης».

Επικαλούμενος μάλιστα το τηλεγράφημα πρακτορείου Reuters για την παρέμβαση του Λ. Παπαδήμου στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο εν όψει των εκλογών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το ψευτοδίλημμα "Μνημόνιο ή δραχμή"» απεδείχθη ότι δεν είναι «παρά μια απλή πολιτική εξυπηρέτηση παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς φίλους και τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του Μνημονίου, «ενα πολιτικό ρουσφέτι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χωρίς πραγματικό αντίκρισμα».

Με αφορμή και τις χθεσινές προτάσεις του προέδρου της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι προσπαθεί να εξαπατήσει εκ νέου (μετά το Φεβρουάριο) τον ελληνικό λαό, να υφαρπάξει την ψήφο του και να την παραδώσει στην κ. Μέρκελ.

Στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο χαρακτήρισε «φυσικό αυτουργό του Μνημονίου» και «νομοθέτη της διαπλοκής». «Ο κ. Βενιζέλος έχει κηρύξει προεκλογικό πόλεμο στα δικά του νομοθετήματα», σχολίασε, «και έχει φτάσει να ζητάει μέχρι και την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης», την οποία «ο ίδιος υπέγραψε και εκβίασε την ψήφισή της».

Οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συνυπογράψει και συνεγγυηθεί την εφαρμογή του μνημονίου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί «αυτόματο πιλότο προς την οριστική χρεοκοπία» και «μηχανισμό εξώθησης της χώρας σε οικειοθελή αποχώρηση από την ευρωζώνη, τη μόνη έξοδο από την ευρώ, που όπως σημείωσε, είναι θεσμικά δυνατή.

Κλείνοντας την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στην κριτική που δέχεται για την οικονομική του πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν ισχυριζόμαστε πως λεφτά υπάρχουν. Δεν θα καταφεύγαμε ποτέ σ’ αυτήν τη χυδαιότητα». «Ο ελληνικός λαός δεν ζητάει χρήματα ως επαίτης, αλλά εργασία για να αποκτήσει τα προς το ζην», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας όμως ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν, χωρίς τις «στυγνές περικοπές» του Μνημονίου.

NΔ: Πολιτική απάτη

Η δήλωση της Α. Παπαρήγα

«Πολιτική απάτη που ξεπερνά, πολλές φορές, το "λεφτά υπάρχουν" του κ. Παπανδρέου και της κ. Κατσέλη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Ακούσαμε, σήμερα, από το ΣΥΡΙΖΑ πώς θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ευρώπη και το ευρώ, πώς θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες, πώς θα καταρρεύσουν ή θα φύγουν από τη χώρα και οι τελευταίες επιχειρήσεις, πώς θα χαθεί κάθε ελπίδα των ανέργων για δουλειά, πώς θα φορολογηθούν ακόμη πιο βαριά η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πώς θα αποδυναμωθεί ακόμη πιο πολύ η Ελληνική Ναυτιλία, πώς θα πάρει ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις η εγκληματικότητα και η λαθρομετανάστευση, πώς θα γιγαντωθεί το σπάταλο κράτος» υποστήριξε ο κ. Μιχελάκης.

«Σήμερα, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά, ότι μόνη ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση είναι το σχέδιο των 10+8 μέτρων, που κατέθεσε, χθες, ο Αντώνης Σαμαράς, για την ανάταξη της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας, μέσα στο ευρώ» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αλ. Παπαρήγα: Ανθρακες ο θησαυρός

«Ανθρακες ο θησαυρός» ήταν το σχόλιο της Αλέκας Παπαρήγα η οποία παρατήρησε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πολλά κοινά στοιχεία «με τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου πριν από την κρίση και μάλιστα της περιόδου που η Ελλάδα προετοιμαζόταν να μπει στο ευρώ».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως μεγάλο μέρος των βιομηχάνων πανηγυρίζει, έχοντας ακούσει την ομιλία Τσίπρα, γιατί το πρόγραμμα που παρουσίασε είναι «πολύ κατώτερο» από αυτό της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου με «τα μεγάλα συνθήματα και τις ριζοσπαστικές φράσεις».

«Φραστικά πιστεύαμε ότι θα ήταν πολύ ριζοσπαστικό, μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη», πρόσθεσε και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως -όπως και η ΝΔ- τάζει ψίχουλα στην ακραία φτώχεια. Σημείωσε πάντως ότι «ίσως του ΣΥΡΙΖΑ ζυγίζουν λίγο παραπάνω».

Τέλος, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες περί επανακρατικοποιήσεων «είναι μόνο για γέλια».

ΔΗΜΑΡ: Ανοιγμα της πόρτας για επιστροφή στη δραχμή

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστικά άνοιγμα της πόρτας για επιστροφή στη δραχμή» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως αναφέρει, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ότι πρώτα θα καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο και μετά θα προτείνει διάλογο με την ΕΕ. Δηλαδή προτείνει πρώτα ρήξη και μετά διαπραγμάτευση».

«Και η μεγάλη αντίφαση: Ενώ οδηγεί με την πρότασή του στο κενό, παράλληλα θέλει τα κονδύλια της σύμβασης για να υποσχεθεί παροχές», συμπληρώνει η ΔΗΜΑΡ.

«Ο λαός μας δεν αντέχει νέες αυταπάτες που οδηγούν σε ήττες. Πρέπει με την ψήφο του να πει ένα δυνατό όχι στο απομονωτισμό και το λαϊκισμό. Ένα δυνατό ναι και εντολή για λύση στην υπεύθυνη Αριστερά», καταλήγει.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ