2012-06-01 16:03:05
Φωτογραφία για Η Ισπανία κλονίζει τα διεθνή χρηματιστήρια και το ευρώ
Τα διεθνή χρηματιστήρια κλυδωνίζονται, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών γερμανικών ομολόγων έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κρίση στην Ισπανία και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 1,25% και η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,31% στα 1,2321 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται οι τιμές και μειώνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση των 10ετών και 30ετών γερμανικών ομολόγων έφθασαν σε νέο χαμηλό επίπεδο, ενώ η απόδοση των 2ετών γερμανικών τίτλων έπεσε κάτω από το μηδέν, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στους τίτλους αυτούς.

Η Ελβετία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια για να εμποδίσουν μία σπειροειδή ανατίμηση των νομισμάτων τους.


Στο επίκεντρο της αναταραχής είναι οι ανάγκες της Ισπανίας να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της και να στηρίξει τις υπερχρεωμένες περιφέρειές της, γεγονός που διατηρεί την απόδοση των ισπανικών ομολόγων σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ισπανία θα ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, παρά τις χθεσινές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν σχεδιάζει οικονομική βοήθεια για την Ισπανία.

"Η κατάσταση φαίνεται πολύ απαισιόδοξη για το ευρώ, καθώς οι τελευταίες ροές κεφαλαίων δείχνουν σημαντικά ποσά φεύγουν από τις ισπανικές τράπεζες, υποδηλώνοντας ότι πιθανόν (η Ισπανία) θα χρειασθεί επίσημη βοήθεια", δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ