2012-06-01 16:04:15
Φωτογραφία για Κίνδυνος-θάνατος η έλλειψη φαρμάκων. Μετά από δύο μήνες οι επιστροφές χρημάτων στους ασφαλισμένους!
Γράφει ο Δημητρης Καραγιωργος

Αγώνα για την εξεύρεση των φαρμάκων τους δίνουν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς.

Δεκάδες σκευάσματα λείπουν από την αγορά. Ακόμη κι όταν τα βρίσκουν, πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό από την τσέπη τους, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πρέπει να περιμένουν έως και δύο μήνες.

Η ταλαιπωρία είναι το μικρότερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των ασθενών. Με τον ένα ή άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, με μικρό ή μεγαλύτερο κόστος για την υγεία τους, θα βρουν το φάρμακό τους και θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η άνεση του χρόνου, ωστόσο, δεν υπάρχει για τους χρονίως πάσχοντες...

Ασθενείς με καρκίνο ή πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή.


Το αυτονόητο είναι δύσκολα αντιληπτό για το γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο έχει βαλθεί να αποδείξει πως η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών της χώρας που την υφίσταται.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι -τους τελευταίους μήνες- άτομα με σοβαρές παθήσεις ψάχνουν μάταια για τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κι από φαρμακείο σε φαρμακείο. Δεν μπορούν πια να μετρηθούν οι περιπτώσεις που τα σκευάσματα αυτά δεν βρίσκονται πουθενά. Είναι πανάκριβα και η προμήθειά τους επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ήδη δοκιμαζομένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της οικονομικής τους κατάστασης είναι ότι η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο για τους ασθενείς:

«Σας καθιστούμε υπεύθυνο και σας καλούμε να εξοφλήσετε άμεσα τις υποχρεώσεις σας έναντι των νοσοκομείων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να κινήσει εναντίον σας κάθε νόμιμη διαδικασία για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ζωής», αναφέρεται στην επιστολή.

Με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ανακουφίσει -στο μέτρο του δυνατού- τους ασθενείς. Με χθεσινή του απόφαση, ο κ. Βουδούρης εγκρίνει την καταβολή ποσού 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη χορήγηση «ακριβών» φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έως το τέλος Ιουνίου.

ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ψάχνουν κατεπειγόντως λύση για τα οφειλόμενα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη φαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.

Ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε στους φαρμακοποιούς 75 εκατομμύρια και προχωρεί στην πληρωμή επιπλέον 125 εκατομμυρίων. Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας κ. Χρήστος Κίττας και Αντώνης Ρουπακιώτης έχουν καθημερινές επαφές με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να υλοποιηθεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποπληρωμής των φαρμακοποιών.

Την ώρα που καταβάλλονται οι προσπάθειες αυτές, η κρατική γραφειοκρατία δημιουργεί νέα... ρεκόρ. Η διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι διέθεσε στον ΕΟΠΥΥ το ποσό των 68 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των οφειλών της για νοσήλια ασφαλισμένων του ΟΓΑ το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης προχώρησε σε διάψευση (!) της ανακοίνωσης του ΟΓΑ, με δηκτικά σχόλια:

«Τον εκθέτουν»

«Οι διοικητές των Ταμείων δεν είθισται να επικοινωνούν μεταξύ τους με ανακοινώσεις μέσω του Τύπου. Τα στοιχεία που έχει να παραθέσει ο ΕΟΠΥΥ σε σχέση με όσα έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα για τον ΟΓΑ είναι ανακοινώσιμα και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να διαπιστώσει την

πραγματική αλήθεια.

Και βέβαια είναι κατά πολύ διαφορετικά από όσα ανακοίνωσε ο ΟΓΑ. Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες του ΟΓΑ θα πρέπει να ενημερωθούν και να επανεξετάσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να ενημερώνουν πληρέστερα τον διοικητή του Οργανισμού, ώστε να μην τον εκθέτουν».

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Μετά από δύο μήνες οι επιστροφές χρημάτων

Εναν έως δύο μήνες θα χρειαστεί να περιμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να τους επιστραφούν τα χρήματα που πληρώνουν στα φαρμακεία. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενημερώνει ότι η διαδικασία απόδοσης του ποσού στους ασφαλισμένους είναι η εξής:

Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των Ταμείων τους που υπέβαλλαν στο παρελθόν. Για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου οι καταθέσεις δαπανών θα πραγματοποιούνται στη Διεύθυνση Παροχών και Μητρώου Ασφαλισμένων - Τμήμα Παροχών.

Δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι: Πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρισης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Οι συνταγές που γίνονται αποδεκτές είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του

συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου και οι

χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).

Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο.

Εγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται).

Θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου, μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από τον θεράποντα ιατρό επί της συνταγής. Το ποσό της εκκαθάρισης θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές που δεν εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσής τους, θα εκτελούνται κανονικά.

iliaoikonomia.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ