2012-06-01 16:33:59
Φωτογραφία για Τσίπρας: Το Μνημόνιο ή το ακυρώνεις ή το εφαρμόζεις
«Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ είναι το δίλημμα των εκλογών» σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τα όσα ανέφερε στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματός του η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο και βρίσκεται σε εξέλιξη. «Δεν υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο καλό Μνημόνιο. Το Μνημόνιο ή το ακυρώνεις ή το εφαρμόζεις. Αυτοί ζητάνε την ψήφο του ελληνικού λαού για να το εφαρμόσουν και εμείς για να το ακυρώσουμε» ανέφερε σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ. Όπως πρόσθεσε, στις εκλογές αυτές «δεν αντιπαρατίθεται μόνο η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαρατίθεται το παλιό με το νέο».

Κατά την έναρξη της παρουσίασης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πλήρως εξειδικευμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον τόπο». Όπως επίσης ανέφερε, το πρόγραμμα το καταθέτει «προς έγκριση στον ελληνικό λαό και όχι προς έγκριση στην τρόικα».


"Ψευτοδίλημμα το Μνημόνιο ή δραχμή"

«Λεηλάτησαν και παρέδωσαν την χώρα όμηρο στους δανειστές…. Πιστεύουν ότι δημιουργώντας ανασφάλεια και φόβο θα ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι έτσι», είπε συγκεκριμένα, ενώ τόνισε ότι είναι ψευτοδίλημμα αντιθέτως το «Μνημόνιο ή δραχμή».«Όπως αποδείχτηκε το ψευτοδίλημμα «Μνημόνιο ή δραχμή» αποτελεί εξυπηρέτηση της Ε.Ε. προς φίλους, προς τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου», ανέφερε συγκεκριμένα επικαλούμενος δημοσίευμα του Reuters.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την υπογραφή του στο μνημόνιο».

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο ισούται με την επιστροφή στην δραχμή και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ενώ τόνισε ότι το μόνο που εξασφαλίζεται με το μνημόνιο είναι οι δανειστές του.

Μίλησε επίσης για φοροφυγάδες που βγήκαν κερδισμένοι από το Μνημόνιο, όπως υποστήριξε ότι έγινε με την περαίωση, με την οποία γλίτωσαν διαφυγόντες φόρους.

Τα εξειδικευμένα μέτρα

Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας αναλυτικά το οικονομικό πρόγραμμα παρέθεσε μεταξύ άλλων συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

-Μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, περιορισμός του αριθμού των συμβούλων, όπως και των αμοιβών των Διοικητών Οργανισμών και Τραπεζών υπό κρατικό έλεγχο

-Ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων αμέσως μόλις συνέλθει η Βουλή και αντικατάσταση από ένα σχέδιο ανόρθωσης για την οικονομική ανάπτυξη και εξυγίανση.

-Κατάργηση της δανειακής σύμβασης και αναζήτηση ευρωπαϊκής λύσης, «χωρίς την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα του χρέους και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».

-Νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους ή μορατόριουμ με αναστολή πληρωμής των τόκων μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ

-Διπλασιασμός του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας, κατάργηση των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα

-Αύξηση των φόρων κατά 4% του ΑΕΠ «για τους έχοντες και κατέχοντες» μέσα σε μία τετραετία (1% αύξηση για κάθε χρόνο)

- Κεντρική Αρχή Προμηθειών που θα ελέγχει και θα κοστολογεί τις προμήθειες από τον ιδιωτικό τομέα

-Αύξηση των δημόσιων εσόδων με την δημιουργία Περιουσιολόγιου, στο οποίο θα καταγράφεται όλη η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών και θέσπιση δήμευσης περιουσίας για όσους αποκρύπτουν στοιχεία

-Καταπολέμηση φοροδιαφυγής, σταδιακή μείωση ΦΠΑ, ελαχιστοποίησή του στα τρόφιμα, στην εστίαση και στον τουρισμό, κατάργηση ειδικών φορολογικών καθεστώτων, εκσυγχρονισμός εφοριών

-Εθνική προγραμματική συμφωνία με τον εφοπλιστικό κόσμο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων

-Πόροι από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές, με επιστροφή καταθέσεων, πάταξη εισφοροδιαφυγής, εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία για φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών

Ο κ. Τσίπρας εγγυήθηκε επίσης τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης από τη σύσταση Ταμείου για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Δημοσίου, όπως επίσης την άμβλυνση των συνεπειών από την οικονομική κρίση και την ρύθμιση των χρεών των αγροτών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης τραπεζών.

Ζήτησε ακόμα την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για το μεταναστευτικό πρόβλημα, με επιμερισμό ευθυνών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες, όπως και τη σταδιακή νομιμοποίηση μεταναστών.

Αναφέρθηκε τέλος σε θεσμικά ζητήματα (κατάργηση του νόμου για την ευθύνη των υπουργών, καθιέρωση απλής αναλογικής) και στην εξωτερική πολιτική-άμυνα χαρακτηρίζοντας παρωχημένο το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» και δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία και μορατόριουμ στους αμυντικούς εξοπλισμούς
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΗ και πάλι ΔΕΗ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΗ και πάλι ΔΕΗ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ