2018-05-09 12:15:37
Φωτογραφία για Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
Ο υπουργός Υγείας μίλησε για «προκλητή ζήτηση, υπερκοστολόγηση και άρα υπερβάλλουσα δαπάνη όχι μόνο για το Δημόσιο αλλά και για τις οικογένειες, που επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά (συχνά διπλάσια) πέραν αυτών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ» | MOTION TEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ Συντάκτης: Ντάνι Βέργου

Με γνώμονα πρωτίστως το συμφέρον των παιδιών και των οικογενειών τους, η πολιτεία επιχειρεί να βάλει τάξη στον διαχρονικά άναρχο χώρο των διαγνώσεων μαθησιακών δυσκολιών, διάσπασης προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, αυτισμού και γενικότερα των διαγνώσεων «ασθενειών» που χρήζουν ειδικής αγωγής-θεραπείας. Θέτει επιστημονικά κριτήρια και κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση, προδιαγραφές για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα παροχής ειδικής θεραπείας ώστε να ενισχύσει το διαχρονικά απόν «δημόσιο» από το εν λόγω πεδίο.

Παράλληλα, προσδοκά να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης της αρχικής γνωμάτευσης, δημιουργεί μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας της φροντίδας και της ορθολογικότερης διαχείρισης των πόρων του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου ΕΟΠΥΥ.


Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού πριν από έναν χρόνο, παρουσίασε χθες το επίμαχο πόρισμα, τα βασικά σημεία του οποίου είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» μαζί με τις υπεράριθμες διαγνώσεις στη χώρα μας (16/4/2018 - «Βιομηχανία... διαγνώσεων παιδιών με “μαθησιακές δυσκολίες”»).

Ο υπουργός Υγείας μίλησε κατ’ αρχάς για ένα συνεχώς διογκούμενο ποσοστό παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας με... δυσκολίες.

«Η εικόνα που διαμορφώνεται και το πολύ υψηλό ποσοστό παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες που καταγράφεται στην Ελλάδα αναδεικνύει μια “επιδημική τάση” που δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με υπερδιάγνωση στο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, του αυτισμού και της διαταραχής-ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)» επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός.

Σε συνδυασμό με το διαχρονικό έλλειμμα δημόσιων δομών παροχής παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα, έχει αναπτυχθεί μια νέα ιδιωτική «αγορά» που καλύπτει το κενό και στην πράξη έχει αναλάβει όλες τις προτεινόμενες θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, μαθησιακή στήριξη κ.λπ.).

Η «αγορά» αυτή, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «όπως σε όλο το υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημιουργεί προκλητή ζήτηση, υπερκοστολόγηση και άρα υπερβάλλουσα δαπάνη όχι μόνο για το Δημόσιο αλλά και για τις οικογένειες, που επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά (συχνά διπλάσια) πέραν αυτών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά ενός Εθνικού Σχεδίου στον χώρο της Ειδικής Αγωγής-Θεραπείας, με στόχο την εγγυημένη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους.

«Οπου φτωχός...»

Η διαδικασία μέχρι τώρα ήταν η εξής: Οι γονείς παίρνουν μία γνωμάτευση-βεβαίωση από έναν δημόσιο φορέα και με βάση αυτήν λαμβάνουν ένα ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα για να προχωρήσουν στη θεραπεία (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.λπ.) στα ιδιωτικά κέντρα.

Τα χρήματα αυτά, βέβαια, δεν είναι ποτέ αρκετά για την ολοκλήρωση της θεραπείας, και μάλιστα λιγότερα από τα μισά που απαιτούνται. Ετσι –όσοι έχουν– βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να κάνει το παιδί τους την ενδεδειγμένη θεραπεία. Για όσους δεν έχουν, ισχύει το γνωστό «όπου φτωχός κι η μοίρα του».

Το πόρισμα της Επιτροπής, όπως το ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Δ. Αναγνωστόπουλος, αφορά τον καθορισμό των διαγνωστικών κατηγοριών που χρήζουν ειδικής αγωγής-θεραπείας, το είδος και το πλήθος των θεραπειών, τη διάρκεια καθώς και τον τρόπο συνταγογράφησης και εκτέλεσής τους.

Καταρχήν αναγνωρίζει τον ενιαίο και διεπιστημονικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής-θεραπείας και οριοθετεί τις διαδικασίες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών. Προβλέπει, δηλαδή, την ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας η οποία θα συνεισφέρει στην κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση του περιστατικού υπό τη διεύθυνση γιατρού, ο οποίος θα έχει τη συνολική ευθύνη.

Ακόμα, προσδιορίζει τις ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν –όπως είναι οι παιδοψυχίατροι, οι παιδίατροι με εξειδίκευση στην αναπτυξιολογία, παιδονευρολογία, νεογνολογία ή ρευματολογία, οι νευρολόγοι κ.λπ.– και τις αντίστοιχες των ειδικών θεραπευτών που εκτελούν τις αναγκαίες θεραπείες.

Ελεύθερη επιλογή

Εξομοιώνει τους εξειδικευμένους γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως προς τη δυνατότητα συνταγογράφησης των θεραπειών, δεδομένου του ελλείμματος, διευκολύνοντας έτσι τους γονείς στην ελεύθερη επιλογή αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της κατάλληλης αγωγής.

Προβλέπει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλες τις θεραπείες και τη διασύνδεσή της με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του παιδιού, που αυτή την περίοδο αρχίζει να εφαρμόζεται στην ΠΦΥ. Η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονικά για όλες τις θεραπείες, και όχι χειρόγραφα όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

Εφαρμόζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα προδιαγράφουν όλες τις ενδεικνυόμενες θεραπείες με βάση τις νοσολογικές κατηγορίες και τις διαγνώσεις και ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης. Συγκεκριμένα, προτείνει τις ομάδες διαγνωστικών κατηγοριών και συγκεκριμένα 1.600 κωδικούς νόσων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (ICD-10).

Το πόρισμα προβλέπει τα ηλικιακά όρια, το εύρος και τη διάρκεια των ειδικών θεραπειών, την ανάγκη για συνέχεια της φροντίδας από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή καθώς και την ανάγκη διαρκούς αξιολόγησης της παρεχόμενης φροντίδας.

Επισημαίνει τα θεσμικά ελλείμματα και τα κενά της νομοθεσίας στις προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και δημιουργεί ένα νέο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο για τη λειτουργία των κέντρων (τα οποία στην ουσία παρέχουν υπηρεσίες υγείας, δηλαδή είναι ιατρεία) δεν θα αρκεί μία απλή άδεια από το υπουργείο Εμπορίου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ό,τι ισχύει για την αδειοδότηση των ιατρείων.

Προτείνει την εισαγωγή του συστήματος ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) για την κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των νοσολογικών οντοτήτων, καθώς και τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τη συστηματική παρακολούθηση των θεμάτων και την εισήγηση βελτιωτικών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος, το πόρισμα εισηγείται τη χρηματοδότηση επιδημιολογικής έρευνας για καταγραφή και τεκμηρίωση των αναγκών του πληθυσμού (έως 18 ετών ) στην παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και Ψυχικής Υγείας.

http://www.efsyn.gr/arthro/ethniko-shedio-gia-ti-therapeia-paidion-me-mathisiakes-dyskolies
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ