2018-05-12 08:45:23
Φωτογραφία για Ο Τ. Φιλιππάκος στην Ενημερωτική Συνάντηση με θέμα «Ο ρόλος της EUROJUST στη δικαστική συνεργασία εντός της Ε.Ε.»
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε την

Πέμπτη 10-05-2018, σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (EUROJUST), με θέμα «Ο ρόλος της EUROJUST στη δικαστική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συμμετείχαν επίσης, η πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, η Γενική Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, το Εθνικό Μέλος της Ελλάδας στη EUROJUST και Εισαγγελέας, Πάρης Αδάμης, το Εθνικό Μέλος της Αυστρίας στη EUROJUST και Πρόεδρος της  Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων, Gerhard Jarosh, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, Εισαγγελείς και Δικαστικοί Λειτουργοί, Εθνικά Μέλη EUROJUST Δανίας και Ιταλίας, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Α.Ε.Α., Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας Α.Ε.Α., Ταξίαρχος Ηλίας Ξανθάκης, κ.α.


Το έργο της EUROJUST είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των εθνικών δικαστικών και διωκτικών αρχών κατά την αντιμετώπιση του σοβαρού διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος και η γρήγορη και αποτελεσματική παραπομπή των εγκληματιών στη δικαιοσύνη. Κάθε ένα από τα 28 κράτη μέλη αποσπά ένα ανώτερο εκπρόσωπο στην έδρα της EUROJUST στη Χάγη. Οι εκπρόσωποι αυτοί είναι έμπειροι εισαγγελείς, δικαστές ή και αστυνομικοί με αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε στη συνάντηση, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λόγω αρμοδιότητας στο πλαίσιο   διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, αναφορικά με θέματα που αφορούν στην εμπορία και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (προσφύγων – μεταναστών).

    Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην εκδήλωση με θέμα το ρόλο της Eurojust στη δικαστική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και από την θέση του πρώην Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, έχω πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας του ρόλου της Eurojust.

Ενός οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος συστάθηκε το 2002 με σκοπό την ενίσχυση της καταπολέμησης των σοβαρών μορφών διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος.

Εισαγγελείς, δικαστές και αξιωματικοί της αστυνομίας, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (τους οποίους άλλωστε εκπροσωπείτε και εσείς, σήμερα, εδώ), εργάζονται άοκνα, με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, επιδιώκοντας βελτίωση του συντονισμού των ερευνών και των δράσεων των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες, άλλωστε θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και παρεμβάσεις από τους πλέον ειδικούς.

Επιτρέψτε μου μόνο, από τη θέση στην οποία βρίσκομαι, στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, και έχοντας γνώση από «πρώτο χέρι», των θεμάτων που αφορούν στην εμπορία και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, να τονίσω την κρισιμότητα της διασυνοριακής συνεργασίας και του συντονισμού, για την καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή πρόσκληση και ιδιαιτέρως την κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία έχει διακριθεί για την υψηλή της επιστημονική κατάρτιση, τον επαγγελματισμό και την ανθρωπιστική της προσέγγιση, στις εκατοντάδες σημαντικές υποθέσεις που έχει χειριστεί, τόσο σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, όσο και τώρα από την κορυφαία και νευραλγική θέση της δικαστικής ιεραρχίας, ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Να απευθύνω επίσης, θερμές ευχαριστίες, και στον Εισαγγελέα, τον κύριο Πάρη Αδάμη, Εθνικό μέλος της Ελλάδας στη Eurojust, τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής συνεργασίας, και εκτιμώ βαθιά για την εντιμότητα, την εμπειρία και την σοβαρότητα του, ως δικαστικού λειτουργού.

Και πάλι σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης, η οποία είμαι σίγουρος, ότι θα παράγει γόνιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα, σε όλα τα θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή δικαστική συνεργασία

Καλή συνέχεια σε όλους στο δύσκολο και απαιτητικό σας έργο!»
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ