2018-05-15 10:55:38
Φωτογραφία για Brexit: Πώς η υποστελέχωση του ΕΟΦ στερεί πόρους από την Ελλάδα - Η σύγκριση με τη Σουηδία
Η Σουηδία, με πληθυσμό μόλις 9,9 εκατομμυρίων, έχει Οργανισμό Φαρμάκων στον οποίο απασχολούνται 700 άτομα και στην Ελλάδα απασχολούνται συνολικά 176 Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET.GR

Σε αδυναμία να διεκδικήσει αρμοδιότητες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος μεταφέρεται από το Λονδίνο λόγω Brexit, βρίσκεται ο ΕΟΦ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προχωρήσει σε σημαντική αναδιανομή των διαδικασιών του ΕΜΑ, ο οποίος μετεγκαθίσταται στο Άμστερνταμ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει διεκδικήσει μία σειρά από αυτές, πετυχαίνοντας, ωστόσο, πενιχρά αποτελέσματα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα, έχει λάβει περίπου εννέα με δέκα διαδικασίες, όταν ο αντίστοιχος Οργανισμός της Σουηδίας διεκδικεί 500!

Η διαφορά οφείλεται στη στελέχωση. Η Σουηδία, με πληθυσμό μόλις 9,9 εκατομμυρίων, έχει Οργανισμό Φαρμάκων (φωτό πάνω) στον οποίο απασχολούνται 700 άτομα. Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ο ΕΟΦ απασχολεί συνολικά 176 άτομα...


Τα στοιχεία παρουσίασε η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου, στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (φωτό), με θέμα την ανανέωση της θητείας της στον Οργανισμό.

Η κ. Αντωνίου τόνισε πως οι διαδικασίες που ανήκαν στον ΕΜΑ, αποφέρουν πολύτιμους πόρους στους Οργανισμούς που τις αναλαμβάνουν. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως, χάρη σε αυτές, κάθε υπάλληλος αποδίδει πέντε φορές τον μισθό του!

Προσωπικό

Σημείωσε πως ο ΕΟΦ είναι υποστελεχωμένος, αν και καταβλήθηκε προσπάθεια να ενισχυθεί με προσωπικό. Το 2015 – είπε – υπηρετούσαν στον Οργανισμό 155 υπάλληλοι, έναντι 258 το 2009.

Κατά το τρέχον έτος, υπηρετούν 176 άτομα, καθώς έγιναν μετατάξεις 30 υπαλλήλων, προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ 14 και αναμένονται άλλοι τόσοι και καλύφθηκαν και οι τρεις θέσεις δικηγόρων.

Το έργο του Οργανισμού ενισχύουν 60 ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι θα απασχοληθούν μέσω ΟΑΕΔ για δύο χρόνια.

Οργανόγραμμα

Η πρόεδρος του ΕΟΦ εκτίμησε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί με το νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, το πρόβλημα εντείνεται από το ότι ο Οργανισμός έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τους αντίστοιχους άλλων χωρών, όπως τα ιατροτεχνολογικά.

Αναφερόμενος στη στελέχωση του ΕΟΦ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως με το νέο οργανόγραμμα θα υπάρξει προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση στον Οργανισμό.

Είπε πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο, σημειώνοντας πως θα αποτελέσει μία “ένεση” ανθρώπινου δυναμικού.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ