2018-05-17 00:30:27
Φωτογραφία για Ποια είναι τα μυστικά των αδύνατων ανθρώπων
Έχεις ακούσει ποτέ μερικές από εκείνες τις εκφράσεις του τύπου "Δεν κάνω δίαιτα, αλλά έχω καλό μεταβολισμό" ή "Τρώω τα πάντα αλλά δεν παχαίνω γιατί πήρα από το σκαρί του μπάρμπα μου"; Η επιστήμη τις ακυρώνει και βγάζει στη φόρα τα μυστικά εκείνων των ανθρώπων που έχουν κορμί λαμπάδα και το παρουσιαστικό τους "φωνάζει" ευεξία.

Το σκηνικό γνωστό. Ρωτάμε γνωστούς και φίλους οι οποίοι έχουν αξιοζήλευτο σώμα, τι κάνουν και δεν παχαίνουν, αλλά οι απαντήσεις συνήθως μας ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Από ό,τι φαίνεται, όλοι (εκτός από εμάς) έχουν έναν αδύνατο μπάρμπα στο σόι, που μεταβίβασε τα γονίδιά του στις επόμενες γενιές.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα και η επιστήμη έρχεται να δικαιώσει όσους διατηρούσαμε τις αμφιβολίες μας σχετικά με αυτή την εξήγηση, βοηθώντας μας παράλληλα να μάθουμε τα "μυστικά" για τη διατήρηση ενός λεπτού και υγιούς σώματος, σε βάθος χρόνου.


Τι κάνουν διαφορετικά οι άνθρωποι που διατηρούν σχεδόν αβίαστα το βάρος τους σε σωστά πλαίσια, δίχως να μαστίζονται από αυξομειώσεις κιλών και δίχως να φαίνεται ότι... υποφέρουν με προγράμματα δίαιτας και γυμναστικής; Την απάντηση επιχείρησε να δώσει έρευνα του Εργαστηρίου Τροφίμων και Brands του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Μελετώντας τους "αβίαστα λεπτούς" ανθρώπους

Οι ερευνητές του Κορνέλ, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου, δημιούργησαν ένα αρχείο με το όνομα Global Health Weight Registry, καλώντας ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιή πλαίσια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, να εγγραφούν εθελοντικά.

Οι εθελοντές οι οποίοι εγγράφηκαν στο αρχείο, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, και την καθημερινή ρουτίνα τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρώτο προφίλ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες τους οποίους το Κορνέλ χαρακτηρίζει "αβίαστα λεπτούς" -δηλαδή, άνθρωποι αδύνατοι οι οποίοι ανέφεραν πως δεν ακολουθούσαν καμία αυστηρή δίαιτα η οποία να εξηγεί γιατί είναι λεπτοί. Στη δεύτερη ομάδα, τοποθετήθηκαν εκείνοι που δήλωσαν ότι ακολουθούν τακτικά δίαιτες και σκέφτονται συχνά τι καταναλώνουν.

Όπως εξήγησε ο Brian Wansink, εκ των συγγραφέων της μελέτης, με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν τις διαφορές στις συμπεριφορές μεταξύ εκείνων που αγωνίζονται να χάσουν βάρος ή να το διατηρήσουν και εκείνων που είναι και παραμένουν αδύνατοι χωρίς να το παλεύουν ιδιαίτερα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι "αβίαστα λεπτοί" άνθρωποι, των οποίων η εμφάνιση "φωνάζει" ευεξία και καταφέρνουν να διατηρούν το βάρος τους σχεδόν αβίαστα, ενδεχομένως εν αγνοία τους να κρατάνε κάποια μυστικά για τους ίδιους και να τηρούν κάποιες μικρές ή απλές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, αν τις γνώριζαν και οι υπόλοιποι.

Τα μυστικά της "αβίαστης ευεξίας"

Ειδικότερα, μετά από τη σύγκριση των απαντήσεων από κάθε ομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι "αβίαστα λεπτοί" άνθρωποι, ήταν πιθανόν να χρησιμοποιούν κάποιες στρατηγικές οι οποίες διαφέρουν από τις παραδοσιακές συστάσεις για την απώλεια ή συντήρηση βάρους. Ποιες είναι αυτές;

Τρώνε φαγητά υψηλής ποιότητας

Μαγειρεύουν στο σπίτι

Ακούνε τα εσωτερικά σήματα που τους λένε να μείνουν αδύνατοι

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερη ενοχή αν τύχει να φάνε περισσότερο φαγητό, σε σχέση με όσους βρίσκονται σε μία διαρκή "πάλη" διατήρησης του σωστού βάρους, ενώ μάλιστα είναι πιο πιθανό να προσεγγίζουν το φαγητό με βάση τη δική τους ευχαρίστηση και όντες πιο ενημερωμένοι.

“Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, διότι σημαίνει ότι χωρίς να βάζουμε περιορισμούς στη διατροφή ενός ατόμου, μπορούμε να προλάβουμε την αύξηση του σωματικού βάρους σε νεαρή ηλικία, διδάσκοντας στους ανθρώπους να ακούνε την εσωτερική φωνή τους και να δίνουν έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των τροφίμων”, υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης Anna-Leena Vuorinen.

Το προφίλ των "αβίαστα λεπτών"

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε και στη δημοσιοποίηση ενός προφίλ των ανθρώπων που παραμένουν αβίαστα λεπτοί, το οποίο αποκαλύπτει τα "μυστικά" τους (στο σημείο αυτό, θα λέγαμε αντί μυστικών, την κοινή λογική τους).

Τι τρώνε

Το 61% λέει ότι το κοτόπουλο είναι το αγαπημένο του κρέας

Το 35% τρώει σαλάτα στο μεσημεριανό καθημερινά

Το 65% τρώει λαχανικά στο δείπνο καθημερινά

Το 33% δεν πίνει αλκοόλ

Το 37% δεν πίνει αναψυκτικά

Το 51% δήλωσε ως αγαπημένο πρόγευμα κάποιο με φρούτα και λαχανικά

Το 31% δήλωσε ως αγαπημένο πρόγευμα κάποιο με αυγά

Το 44% είπε ότι κάποιο φρούτο είναι το αγαπημένο του σνακ

Το 21% είπε ότι το αγαπημένο του σνακ είναι κάποιος ξηρός καρπός

Τι κάνουν

Το 41% γυμνάζεται 5 με 7 μέρες την εβδομάδα

Το 32% γυμνάζεται 0 με 2 μέρες την εβδομάδα

Το 27% γυμνάζεται 3 με4 φορές την εβδομάδα

Τι λένε

"Είναι πιο εύκολο να αντισταθώ στο φαΐ στο σούπερ μάρκετ παρά στο σπίτι"

"Κανένας δεν είπε ποτέ ότι μετάνιωσε που έφαγε υγιεινά μία μέρα"

"Κοιτάω την ποιότητα αντί της ποσότητας"

"Γυμνάζομαι για να είμαι δυνατός, τρώω για να είμαι λεπτός"

Ποιοι είναι

Το 43% είναι άνω των 41 ετών

Το 33% είναι μεταξύ 26-40 ετών

Το 24% είναι κάτω των 25 ετών

Έχουν μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 21,7

Έχουν μέσο βάρος 61,7 κιλά

Έχουν μέσο ύψος 1,67 μέτρα

Το 80% είναι γυναίκες

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ