2012-06-01 23:28:03
Φωτογραφία για «Πάρτε μέτρα» για να μην προσφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης
Πολιτική ένταση μεταξύ της κυβέρνησης Χριστόφια και της αντιπολίτευσης σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στην κύπρο, λόγω οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση βάλλει κατά Χριστόφια, για «μη λήψη» οικονομικών μέτρων, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου η Κύπρος να αποφύγει να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε σήμερα ότι το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων θα είναι έτοιμο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Γίνεται, εξήγησε, πολύ προσεκτική εργασία ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η ελεγχόμενη εκτροπή από τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2012, να είναι ισορροπημένα, να έχουν κοινωνική ευαισθησία, να αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα και να συνεχίζουν το έργο της εξυγίανσης.

Ο κ. Στεφάνου, ο οποίος μιλούσε στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος «χαίρει της εμπιστοσύνης» του Προέδρου Χριστόφια.


Το ΑΚΕΛ έχει ενημερωθεί για τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας κι έχει ήδη δώσει τις προτάσεις του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με κάποιες από τις εισηγήσεις και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους αριθμούς, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτούς. Είπε επίσης ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαβουλεύσεις και με τα άλλα κόμματα και ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο συλλογικά, χωρίς, όμως, να ξεπερνιούνται κάποιες κόκκινες γραμμές.

Ακόμη ο Α. Κυπριανού εξέφρασε τη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτήρισε έντιμο και συνεπή, ταυτόχρονα δε διευκρίνισε ότι με τη χθεσινή του δήλωση, ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι αυτές που ο ίδιος διατυπώνει, εννοούσε ότι πρόκειται για θέσεις τις οποίες επανειλημμένως έχει διατυπώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την άποψη ότι ο γγ του ΑΚΕΛ «άδειασε» τον υπουργό Οικονομικών και ότι «αν ήταν στη θέση του Βάσου Σιαρλή θα υπέβαλλε παραίτηση για να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του». Είπε επίσης ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ΑΚΕΛ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό. Αντί, είπε, να λαμβάνουν αποφάσεις που να θωρακίζουν τον τόπο, έσβησαν τις μηχανές της οικονομίας και προβαίνουν σε δηλώσεις περί χρεοκοπίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του θα ακούσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα και θα τοποθετηθεί.

Αδιανόητο, αντιθεσμικό και αντιδεοντολογικό, χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τον τρόπο με τον οποίο αναβλήθηκε, όπως υποστηρίζει, η χθεσινή ανακοίνωση μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πως ο «εξευτελισμός» του υπουργού Οικονομικών θα επηρεάσει την αξιοπιστία της Κύπρου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης. Η συμβουλή μου προς τον κ. Σιαρλή είναι να μην περιμένει το ΑΚΕΛ, την ΠΕΟ και το Δημήτρη Χριστόφια, αλλά να αναλάβει αμέσως ο ίδιος την ευθύνη για μέτρα, στη βάση των συστάσεων της Κομισιόν για διάσωση της κυπριακής οικονομίας, είπε. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, πρέπει να παραιτηθεί, «αλλιώς θα είναι απλώς συνένοχος σε ό,τι θα επακολουθήσει», πρόσθεσε.

Ο συντονιστής οικονομίας της ΕΔΕΚ Τάσος Γιασεμίδης δήλωσε ότι η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εικόνα της κυπριακής οικονομίας και ανησυχία στους πολίτες. Απαιτείται, πρόσθεσε, αποφασιστικότητα, ώστε να αποφευχθούν επαχθείς όροι, σε περίπτωση προσφυγής της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης.

Κανένα μέτρο λιτότητας δεν θα είναι αποτελεσματικό, αν δεν συνοδεύεται από πακέτο αναπτυξιακών μέτρων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μάριος Καράντωνας, προσθέτοντας ότι λιτότητα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, θα επιδεινώσει τα ήδη βεβαρημένα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού και θα δώσει τη χαριστική βολή στην πραγματική οικονομία. Σχολιάζοντας τη «φιλολογία» των τελευταίων ημερών για την κατάθεση κι άλλων μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας από την κυβέρνηση και την κωλυσιεργία που επιδεικνύεται, ο κ. Καράντωνας δήλωσε ότι το ΕΥΡΩΚΟ δεν έχει ενώπιον του οποιαδήποτε μέτρα.
24h
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ