2018-05-17 17:30:07
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ πΓΔΜ, ΔΕΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
Είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Όπως είπε, η πρόοδος που έγινε ήταν ουσιαστική, ωστόσο είναι ακόμα πολλά τα ανοικτά ζητήματα καθώς είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό συναντήθηκε χθες το βράδυ, μια συνάντηση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. «Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να ξανασυναντηθούμε. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να καλύψουμε».

Εξετάζουμε βήμα προς βήμα τις λεπτομέρειες αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν επόμενα βήματα, με στόχο, αν είναι δυνατόν, να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου».


Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια εθνική θέση διατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Ο πήχης είναι ψηλά αλλά αυτό είναι θετική εξέλιξη, γιατί δεν επιδιώκουμε εύθραυστη συμφωνία αλλά μία που θα αντέξει στον χρόνο και θα υιοθετηθεί από τους δύο λαούς. «Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση, τη διεξάγουμε με σοβαρότητα εδώ και πολύ χρόνο. Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι άκουσε με χαρά χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται με τρόπο που στηρίζει την εθνική θέση. «Αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε καλά ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφορετικές απόψεις». Όπως είπε, ο ίδιος είναι διαθέσιμος για ενημέρωση όσων ζητήσουν, αν και είπε ότι δεν είμαστε σε καμπή που να απαιτεί Συμβούλιο Αρχηγών. Σημείωσε δε ότι το θέμα της αντιπολίτευσης είναι κρίσιμο και για την πΓΔΜ, που θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμά της. Αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το τι έχει συμφωνηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι σε τέτοιες διαπραγματεύσεις «ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα».

Αναφορικά με τις συζητήσεις με Μακρόν και Μέρκελ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, την έξοδο από μνημόνιο τον Αύγουστο και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. «Και οι τρεις βρισκόμαστε σε μια κοινή συνισταμένη. Αυτή της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα στον Ιούνιο», δήλωσε.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η θετική ευρωπαϊκή ατζέντα που αφορά τη στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και την προώθηση της έρευνας και της ψηφιακής πολιτικής. Για τα Βαλκάνια τόνισε ότι η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι στρατηγικός στόχος, τώρα που η χώρα εξέρχεται από την κρίση και παράλληλα καταφέρνει να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Χαρακτήρισε πρόταγμα να ανακτήσει η χώρα ουσιαστικό και ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Όπως είπε, προωθείται σειρά πρωτοβουλιών στην περιοχή για τη συνεργασία και την ανάπτυξη. Έμφαση έδωσε και στο θέμα του κομβικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια. Για το κοινό καλό όλων, Βαλκανίων και Ε.Ε., πρέπει να ενισχύσουμε την ενταξιακή πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα με βάση τους κανόνες.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ