2012-06-01 23:56:31
Φωτογραφία για Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Ντέρμπι για την πρωτιά [πίνακες]
Οι εκτιμήσεις ων τελευταίων δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRBγια το Real.gr, προηγείται η ΝΔ, με το ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθεί πάντως σε απόσταση αναπνοής. Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Κάπα Research για τα Νέα, δίνει προβάδισμα 2,5 μονάδων στη ΝΔ, δείχνοντας παράλληλα αύξηση των ποσοστών και για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά και για το ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο προβάδισμα 6 μονάδων δίνει αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ, το βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΙ και την Καθημερινή.Ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης, όπου η ΝΔ με 58% κερδίζει τις εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΣΥΡΙΖΑ είναι 34%. Τέλος, πρωτιά για τη ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για τον Ελεύθερο Τύπο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τηςMRB για το Real.gr, η Νέα Δημοκρατία προηγείται, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 23,9% και σε «απόσταση αναπνοής» ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,5%
. Τρίτο κόμμα, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με 12,6% και την 7αδα των κομμάτων που εξασφαλίζουν την είσοδο τους στη Βουλή συμπληρώνουν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,7%, η Χρυσή Αυγή με 4,7% και το ΚΚΕ με 4%. «Μάχη» για την είσοδό της στο Κοινοβούλιο δίνει η «Δημιουργία Ξανά», καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 2,9% ενώ ΛΑ.Ο.Σ. και Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 1,3% και 1,1,% αντίστοιχα. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 13,4%.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της MRB, που δημοσίευσε την Κυριακή η Realnews, κερδισμένοι είναι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 0,6% και 0,5% αντίστοιχα. Μικρή άνοδο καταγράφουν η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή.

Με την αναγωγή στους αναποφάσιστους τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή αυξάνονται κατά ένα.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συσπείρωσης, για τη Νέα Δημοκρατία φθάνει το 90,5% ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ το 85,2%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτος πάντως βγαίνει ο «κανένας» καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 23,4%. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους δυο «βλέπει» τον Αλέξη Τσίπρα να εξελίσσεται σε ηγέτη της ευρύτερης παράταξης της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Συγκεκριμένα, πολύ ή αρκετά πιθανό θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο το 45% των ερωτηθέντων, ενώ το 47,9% το αποκλείει. Από τους πολίτες που απαντούν θετικά, το 56,3% δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΚΕ και το 47,1% της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αναφορικά με την αξιολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το 51,5% θεωρεί πως η πολιτική του κόμματος για το μεταναστευτικό ζήτημα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ τα όσα έχει παρουσιάσει το κόμμα της Κουμουνδούρου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές απαντήσεις (40,1%). Ακολουθούν οι θέσεις του κόμματος για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών (87,2%) που υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Όμως, στο ερώτημα «ναι ή όχι πάση θυσία στην παραμονή στο ευρώ με πλήρη εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που έχει συμφωνηθεί» το 49,6% απαντά αρνητικά.

Αύξηση των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, αλλά και προβάδισμα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Αντώνη Σαμαρά καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Παράλληλα, περιορίζεται η εκλογική δύναμη όλων των υπολοίπων κομμάτων, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως καταγράφεται ανοδική τάση στο ποσοστό των αναποφάσιστων κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων:

ΝΔ 26,1%

ΣΥΡΙΖΑ 23,6%

ΠΑΣΟΚ 9,9%

ΚΚΕ 5,7%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,3%

Χρυσή Αυγή 5,1%

ΔΗΜΑΡ 4,4%

ΛΑΟΣ 1,5%

Δράση – Δημιουργία Ξανά 1,5%

Οικολόγοι Πράσινοι 1,3%.

Η νέα Βουλή που προκύπτει είναι επτακομματική, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 19,9%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με 15,9% και τρίτος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με 15,7%.

Αναφορικά με τα ποιοτικά στοιχεία, στη μία πλευρά οι νεαροί κάτοικοι των αστικών κέντρων, κυρίως του Λεκανοπεδίου, που βρίσκονται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και στον αντίποδα εκείνη των ωριμότερων ηλικιακά πολιτών, άνω των 55 ετών, που διαμένουν σε περιοχές εκτός Αττικής και ενισχύουν τη ΝΔ. Επικράτηση της ΝΔ καταγράφεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 55 ετών, όπου συγκεντρώνει 38,4%, σε σύγκριση με το 17,9% που εισπράττει σε ψηφοφόρους κάτω των 54 ετών. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρότατη παρουσία στους ψηφοφόρους έως 54 ετών καθώς λαμβάνει 30,1%, χάνοντας αντιστοίχως στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου διαμορφώνεται στο 13,8%.

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με παράσταση νίκης στη ΝΔ και επτακομματική Βουλή δείχνει το βαριόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,5%, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 13,5% και ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ με 7,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 5,5% , το ίδιο ποσοστό με το ΚΚΕ. Υποχωρεί η Χρυσή Αυγή στο 4,5%. Η Δημιουργία Ξανά – Δράση χάνοντας μισή μονάδα συγκεντρώνει 2,5%.

Με βάση τα ποσοστά αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 134 έδρες, η ΝΔ 68, το ΠΑΣΟΚ 36, η ΔΗΜΑΡ 20 το ΚΚΕ 15 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 15 και η Χρυσή Αυγή 12.

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει η παράσταση νίκης. Οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 58%, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές ενώ μόλις 34% θεωρεί πιθανή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% και ακολουθούν Αντώνης Σαμαράς με 20%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 16% και Φώτης Κουβέλης με 14%.

Δημοφιλέστερος αρχηγός κόμματος είναι ο Φώτης Κουβέλης με 67% και ακολουθούν Αλέξης Τσίπρας με 49%, Πάνος Καμμένος με 39%, Αντώνης Σαμαράς με 36% και Ευάγγελος Βενιζέλος με 34%.

Πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρίαςRass που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος».

ΝΔ 26,5%

ΣΥΡΙΖΑ 24,2%

ΠΑΣΟΚ 12,1%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%

ΚΚΕ 5,2%

Δημοκρατική Αριστερά 5,4%

Χρυσή Αυγή 3,6%

Δράση – Δημιουργία Ξανά 2,4%

Οικολόγοι Πράσινοι 0,8%

ΛΑΟΣ 0,7%

Το 88,9% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 23,3% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 21,7%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14,3% και ο Φώτης Κουβέλης 11,5%.

Από το Σάββατο η απαγόρευση

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου ισχύει, εν τω μεταξύ, η απαγόρευση δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εταρειών δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ) Σπύρος Ζαβιτσάνος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δημοσκοπήσεων Ηλίας Νικολακόπουλος επανέλαβαν, εν όψης της επαναφοράς της 15θήμερης απαγόρευσης δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων:

«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την ελευθερία στην διακίνηση των πληροφοριών και τους ενημερωμένους πολίτες αλλά από την ανεξέλεγκτη φημολογία και τη διακίνηση πληροφορίας που δεν υπόκειται σε κανέναν νόμο του Κράτους και σε κανένα Κώδικα Δεοντολογίας». «Με αυτά τα δεδομένα εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ‘πληροφορίες’ ή φήμες αναφερόμενες σε ευρήματα δημοσκοπήσεων, μετά την 2/6/2012 καθώς είναι πολύ πιθανό αυτές να είναι ελλιπείς, ψευδείς ακόμη και σκόπιμα παραπλανητικές».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ