2012-06-02 00:05:19
Φωτογραφία για Με προσφυγή απειλεί η Κομισιόν για την διαχείριση των αποβλήτων
Η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να βελτιώσει την επεξεργασία των λυμάτων και τη λειτουργία ενός χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων... (ΧΥΤΑ) στην επικράτειά της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η επεξεργασία των αστικών λυμάτων δώδεκα περιοχών της χώρας δεν ανταποκρίνεται σε πρότυπα επαρκούς επιπέδου, ενώ ένας ΧΥΤΑ στο Κιάτο λειτουργεί με ελλείψεις, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από σύσταση του αρμοδίου για το περιβάλλον Επιτρόπου, Janez Potočnik, η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα δύο αιτιολογημένες γνώμες, ζητώντας την ορθή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει εντός διμήνου, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο και, ειδικότερα, την ελλιπή λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου, οποίος, σύμφωνα με την Κομισιόν, λειτουργεί ανεπαρκέστατα, χωρίς άδεια και κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία και το περιβάλλον.


Η δεύτερη υπόθεση αφορά τα αστικά λύματα της Προσοτσάνης, του Δοξάτου, της Ελευθερούπολης και της Βάγιας, τα οποία, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από έκθεση που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές για το έτος 2009 προκύπτει ότι δεν υποβάλλονται στη δευτεροβάθμια επεξεργασία που επιβάλλει η οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Εκτός αυτού, σε άλλους οκτώ οικισμούς οι απορρίψεις από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν πληρούν τις απαιτήσεις.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο στραβός δρόμος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο στραβός δρόμος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ