2018-05-19 16:27:30
Φωτογραφία για Ο Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού
Σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη διοικητική κράτηση των μεταναστών στην Ελλάδα, που διοργανώθηκε στις 17 Μαΐου 2018, από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ.

 

 

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της ICRC, συμμετείχαν ακόμη η Επικεφαλής της Αποστολής ICRC στην Αθήνα, Sari Nissi, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, εκπρόσωποι των Γενικών Γραμματέων Υποδοχής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Κοσσιώρης, καθώς και στελέχη της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.


 

Τα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν στις αναφορές που συνέταξε η ICRC, σχετικά με τις ανθρωπιστικές επισκέψεις που πραγματοποίησε σε μετανάστες που φιλοξενούνται σε διάφορες δομές στην Ελλάδα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

 



Στο χαιρετισμό του, ο κ. Φιλιππάκος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Το θέμα της αυξημένης ροής μεταναστών στην ελληνική επικράτεια αποτελεί μείζον ζήτημα με ανθρωπιστική διάσταση. Από το Υπουργείο μας και από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, με τρόπο που να διασφαλίζει τον έλεγχο της νομιμότητας των αλλοδαπών στη Χώρα μας, καθώς και την κυκλοφορία τους στον ενιαίο χώρο Σένγκεν. (…)

 

Οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις φιλοξενούνται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.), βρίσκονται εκεί υπό συνθήκες ασφαλούς φύλαξής τους, με διαταγή της Αρχής, καθόσον έχουν εκδοθεί σε βάρος τους αποφάσεις απέλασης/επιστροφής και έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απέλασης ή επιστροφής τους.

 

Ειδικότερα στα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. οδηγούνται όσοι κατάγονται από χώρες που είναι εφικτός ο επαναπατρισμός τους, καθότι προέρχονται από κράτη που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδύνους δίωξης και επιβουλής της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά και της ίδιας της ζωής τους, και οι Πρεσβείες τους στη χώρα μας συνεργάζονται για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων.

 

Πρόκειται για αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν κατά τρόπο μη νόμιμο στη Χώρα, είναι πλήρως ταυτοποιημένοι και δεν σχετίζονται με αλλοδαπούς, οι οποίοι κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

 

Να σημειωθεί επίσης ότι κατά τον χρόνο διαμονής τους στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. οι εν λόγω αλλοδαποί τελούν μεν υπό καθεστώς νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας τους, πλην όμως σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους και σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Αρχές, Υπηρεσίες και Θεσμούς για την παροχή προς αυτούς ιατροφαρμακευτικού ελέγχου, φαρμακευτικής κάλυψης και ψυχοκοινωνικής διάγνωσης και στήριξης.

 

Από το 2015 μέχρι σήμερα λειτουργούν στην Χώρα μας οκτώ Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και ειδικότερα σε Αμυγδαλέζα, Ταύρο, Κόρινθο, Δράμα (Παρανέστι), Ξάνθη, Ορεστιάδα (Φυλάκιο), Λέσβο και Κω.  Να σημειώσω ότι οι συνθήκες διαβίωσης εναρμονίζονται με τα διεθνή πρότυπα διαβίωσης σε κλειστά κέντρα. Φυσικά και δεν εθελοτυφλούμε. Ελλείψεις και προβλήματα, συναντώνται, κατά περίπτωση, και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε και σήμερα εδώ! Για να συζητήσουμε επί των θεμάτων που μπορεί να υπάρξει βελτίωση.

 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τα βήματα και τις δράσεις που έχουν ήδη γίνει –και συνεχίζονται– προς θετική κατεύθυνση. Όχι μόνο στο ζήτημα της διοικητικής κράτησης Αλλοδαπών, αλλά συνολικά στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

 

Ενδεικτικά, επιτρέψατε μου να αναφερθώ στην προχθεσινή, ευρείας κλίμακας, επιχείρηση στην Πάτρα, της οποίας είχα τον συντονισμό και την εποπτεία. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επιτυχημένη επιχείρηση τέτοιου είδους, μετά την Ειδομένη (2016) και το Ελληνικό (2017). Αυτή τη φορά πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και οργανωμένο τρόπο, από τους άτυπους καταυλισμούς «ΑΒΕΞ» και «Λαδοπούλου» προς Αστυνομικές Υπηρεσίες και οργανωμένες δομές φιλοξενίας. (…)

 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, η Ελλάδα ανέλαβε -και πέτυχε- από τα μέσα του 2010, σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα βελτίωσης της υποδοχής, των συνθηκών κράτησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (…)

 

Σημειώστε επίσης ότι στις περιφέρειες των Διευθύνσεων Αστυνομίας όπου υφίστανται Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, διοργανώνονται σεμινάρια για την ενημέρωση των αστυνομικών που απασχολούνται εκεί, με τη συνεργασία διάφορων Μ.Κ.Ο., της Ύπατης Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγές, του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ.α.

 

Όλες μας τις δράσεις οφείλουμε φυσικά να τις υλοποιούμε με γνώμονα τις διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας μας και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη. Σκοπός θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και οι καλές συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, αλλά –πολύ σημαντικό και αυτό- η ασφάλεια και οι καλές συνθήκες εργασίας του  προσωπικού.

 

Κλείνοντας, είναι κρίσιμο να επαναλάβουμε ότι η προσπάθεια ουσιαστικής αντιμετώπισης των όποιων ζητημάτων προκύπτουν από την κράτηση των παράτυπων μεταναστών δεν περιορίζεται μόνο στην αστυνομική αρμοδιότητα, αλλά απαιτείται η συμμετοχή και η συνεργασία και άλλων Υπηρεσιών,  συναρμόδιων Υπουργείων και λοιπών Φορέων. Γι’ αυτό άλλωστε και όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας».
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ