2012-06-02 03:13:28
Φωτογραφία για Στην πόρτα της Ισπανίας η κρίση – «Καμπανάκι» για το ευρώ
Με έντονα συμπτώματα της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη εμφανίζεται πλέον η Ισπανία, η οποία δέχθηκε διπλό χτύπημα στην οικονομία της. Πιο συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας αποκάλυψε ότι 97 δις. ευρώ- δηλαδή το 1/10 του ΑΕΠ της χώρας- «έκαναν φτερά» από την χώρα μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2012.

Το δεύτερο χαστούκι ήρθε από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι που επέπληξε τη Μαδρίτη για τους χειρισμούς της για την τράπεζα Bankia, τον τρίτο μεγαλύτερο δανειζόμενο της ΕΚΤ που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι οι διεθνείς παρατηρητές υποτίμησαν κατ’ επανάληψιν το μέγεθος του κόστους για την δια΄σωση της Bankia. «Υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση, μετά μία δεύτερη, μία τρίτη, μία τέταρτη. Είναι ο χειρότερος τρόπος για να κάνεις πράγματα. Όλοι καταλήγουν να κάνουν το σωστό πράγμα αλλά με το υψηλότερο κόστος» είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.


Η Ισπανία που παλεύει να τα βγάλει πέρα με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση είδε και σήμερα το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται στα ύψη και τους φόβους των αγορών να εντείνονται ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων έφθασε σήμερα στο 6,54% έναντι 6,78% που ήταν το επίπεδο - ρεκόρ και σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος ότι το μέλλον του ευρώ θα παιχθεί τις ερχόμενες εβδομάδες στην Ισπανία και την Ιταλία. «Δεν γνωρίζω αν βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού, αλλά είμαστε σε μία πολύ, πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός σε συνέδριο που έγινε στην Ισπανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Λουίς Ντε Γκίντος είπε ότι αναμένει «μηνύματα» τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων και ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών. «Όλοι συμφωνούμε» στην ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία «τραπεζική ένωση» πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, τα οποία έδειξαν μία εκροή ύψους 97 δισ. ευρώ από τον Ισπανία στο πρώτο τρίμηνο, ο κ. Ντε Γκίντος είπε ότι αυτή δεν αντανακλά μία «φυγή κεφαλαίων» και υπογράμμισε ότι οι ισπανικές τράπεζες δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν από τις αγορές χρήματος. Η εκροή κεφαλαίων από ιδιώτες ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, πρόσθεσε. «Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία δεν είναι φυγή κεφαλαίων, αλλά οι δυσκολίες χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών στις αγορές χρήματος» σημείωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

ΔΝΤ: Δεν συνομιλούμε με την Ισπανία για βοήθεια

Σε συνομιλίες με το ΔΝΤ βρίσκεται η ισπανική κυβέρνηση υπό τον φόβο ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να διασώσει την Bankia, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ και υπογραμμίζει ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το Ταμείο επιθυμούν να αποφεύγουν μία ισπανική διάσωση με κάθε τρόπο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έχει ξεκινήσει ένας αρχικός σχεδιασμός προκειμένου να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε ότι τα δημοσιεύματα και ανέφερε ότι το Ταμείο δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα οικονομικής στήριξης από την Ισπανία. «Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Δεν έχουμε δεχθεί κανένα αίτημα γι’ αυτόν τον σκποό και δεν πρόκειται να εργαστούμε σε σχέση με καμία οικονομική βοήθεια» ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ