2018-05-21 08:53:23
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη 13:00 στη Βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη 13:00 στη Βουλή, θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό το λεγόμενο «Growth Strategy», δηλαδή η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο.

Το πλαίσιο του «Growth Strategy»

Το «Growth Strategy» αποτελεί ένα συνολικό πλάνο το οποίο χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «manual της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα».

Η βάση: Σταθερότητα

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, το Σχέδιο εκκινεί από τη σταθερότητα όσον αφορά τα δημοσιονομικά, καθώς η Ελλάδα υπεραποδίδει διαρκώς έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης, ενώ κρίσιμη παράμετρος θεωρείται το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους.


Οι στόχοι: Στήριξη της παραγωγής - Επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας

Στο Σχέδιο, σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Πρόκειται για τους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του φαρμάκου, των logistics, της καινοτομίας, των start-ups, των υποδομών, της ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται και με την ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου, ήδη από το αδύναμο 19% του 2009, έχει φτάσει σήμερα στο 33%, με στόχο το 50% το 2025. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά.

Τα μέσα: Εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη

Το Σχέδιο αναφέρεται σε δύο καθοριστικές συνισταμένες.

Τις θεσμικές αλλαγές.Τα χρηματοδοτικά εργαλεία.Στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται εκτενής αναφορά στις τομές που έχουν ήδη γίνει στη χώρα στο επίπεδο της νομοθεσίας όσον αφορά τις επιχειρήσεις.

Στο δεύτερο σκέλος βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα των πόρων, δηλαδή τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τροφοδοτήσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Η χώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει πλέον στη διάθεση της όχι μόνο τους πόρους από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ στο οποίο για τρία συναπτά έτη παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη απορρόφηση πανευρωπαϊκά, αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δισ., την ΕΙΒ με επενδύσεις που θα αποφέρουν κατά την τράπεζα έως και 20 δισ. την επόμενη τριετία, καθώς και 2,5 δισ. αρχικά από την ΕBRD.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επιμέρους πρωτοβουλίες και την ίδρυση ταμείων για την ενίσχυση της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συγκροτούν ένα συνεκτικό σχέδιο, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Στο πλάι αυτών, έρχεται η προσπάθεια για την Ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη στιγμή που, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κόστος δανεισμού μειώνεται διαρκώς σε επίπεδα προ κρίσης και με τη χώρα να επιστρέφει ξανά στις αγορές χρήματος.

«Κοινωνική Δικαιοσύνη - Ενίσχυση και προστασία της εργασίας»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ένα πόδι της στρατηγικής για την επόμενη μέρα είναι η ενίσχυση της παραγωγής, το δεύτερο είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Το Σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης τόσο του Τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν σύμφωνα με την κυβέρνηση τα ζητήματα της εργασίας, με κύρια σημεία: 

Το εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίαςΤην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεωνΤην αύξηση του κατώτατου μισθού.Τα παραπάνω σημεία, έρχονται να συμπληρώσουν τη στρατηγική για τη δημιουργία όχι μόνο νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας, συμπληρώνουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

«Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη νέα γενιά»

Στο επίκεντρο του σχεδίου είναι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους οι άνθρωποι της χώρας και ειδικότερα, οι νέοι και οι νέες. Το σχέδιο, κατά τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα και, όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, να βρουν ξανά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ