2018-05-21 10:39:21
Φωτογραφία για Υπάρχει λογαριασμός αλληλοβοήθειας στο ΤΕΑΠΑΣΑ; Σε ποια φάση βρίσκεται η χορήγηση δανείων κι εφάπαξ;
Το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι ένα ταμείο στο οποίο αστυνομικοί και πυροσβέστες προσβλέπουν κυρίως στην αποστρατεία τους. Είναι όμως έτσι; Πόσοι γνωρίζουν για παράδειγμα ότι εκτός από

το Ίδρυμα Παιδικές Εξοχές υπάρχει και στο ταμείο ενεργός λογαριασμός αλληλοβοήθειας για αναξιοπαθούντες;

Το bloko.gr ζήτησε από στελέχη του ταμείου μια πλήρη και αναλυτική στο μέτρο του δυνατού ενημέρωση, για το πως μπορεί να γίνει αξιοποίηση από το προσωπικού των διαθέσιμων πόρων του και σε ποιο στάδιο βρίσκονται όλες εκείνες οι εκκρεμότητες που αφορούν στην καταβολή των εφάπαξ, στη χορήγηση των δανείων και στα ασφαλιστικού χαρακτήρα ζητήματα.

Διαβάστε το κείμενο της ενημέρωσης που λάβαμε πάνω σε 6 κεφαλαιώδη ζητήματα.

1.    Τα εφάπαξ χρηματικά βοηθήματα (αυτεπάγγελτες αποστρατείες, παραιτήσεις, συμπλήρωση 35 ετών στην ενέργεια) -μετά το πάγωμα χορηγήσεων λόγω εφαρμογής του νέου μισθολογίου- με ημερομηνία αίτησης εντός του έτους 2017 ευρίσκονται στο τελικό στάδιο εκταμίευσης (εντός Ιουνίου 2018). Τα αντίστοιχα του έτους 2018 εκτιμάται ότι θα έχουν εκταμιευθεί μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, καθώς ακόμη αναμένονται οικονομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση των σχετικών φακέλων εκάστου μετόχου. 


2.    Η χορήγηση δανείων, που βασίζεται πλέον στην αξιολόγηση δικαιολογητικών για τους προβλεπόμενους από το ισχύον νομικό πλαίσιο λόγους (έκτακτοι λόγοι υγείας, τοκετού, γάμου, στεγαστικής ανάγκης) ευρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης με εκτιμώμενο χρόνο έως την εκταμίευση περί τον ένα μήνα (συμπλήρωση υποβληθέντων δικαιολογητικών, διοικητικός και οικονομικός έλεγχος, υπογραφές συμβαλλόμενων μερών, υλοποίηση πληρωμών). Σε περίπτωση ύπαρξης διαθέσιμου υπολοίπου θα επανέλθει το Ταμείο με νεότερη εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες.

3.    Τα βοηθήματα του Ειδικού Λογαριασμού (Ν.826/78), που αφορούν στην παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε αναξιοπαθούντες μετόχους της π. Ελληνικής Χωροφυλακής (π.χ. λόγω σοβαρής ασθένειας ή τραυματισμού του ιδίου ή μέλους της οικογένειας του), μετά την περαίωση χορηγούνται πλέον κανονικάμετά τη διοικητική υπαγωγή του Λογαριασμού στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.) του Ταμείου μας, με την επισήμανση ότι, αφού ικανοποιήθηκαν τα εκκρεμή αιτήματα των δικαιούχων για τα έτη 2014 & 2015, προχωρούμε στην ολοκλήρωση εξέτασης των αιτημάτων έτους 2016 και θα ακολουθήσει για τα έτη 2017 και επέκεινα -λόγω της εφαρμογής του νέου μισθολογίου- επικαιροποίηση των καταστατικών διατάξεων του Ειδικού Λογαριασμού μετά τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών που ήδη εκπονούνται και την υποβολή σχετικής νομοθετικής πρότασης. 

4.    Αναφορικά με τον Κλάδο Υγείας της π. Αστυνομίας ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία (διενέργεια αναλογιστικών μελετών με πλειάδα σεναρίων, επιλογή της πλέον επωφελούς για τον Κλάδο πρότασης κατόπιν ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών φορέων, υποβολή σχετικής νομοθετικής πρότασης) για τον εξορθολογισμό του λόγου παροχών/εισφορών και την ανίχνευση της προοπτικής υποχρεωτικής ένταξης των νεοεισερχόμενων αστυνομικών που είναι ασφαλισμένοι στα Ταμεία της π. Ελληνικής Χωροφυλακής σε συνδυασμό με την προαιρετική ένταξη αστυνομικών που είναι ήδη από ετών μέτοχοι των Ταμείων της π. Ελληνικής Χωροφυλακής. Στόχος είναι η λελογισμένη αύξηση των συμπληρωματικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παροχών, με την παράλληλη εξέταση της δυνατότητας μίας έστω και μικρής μείωσης της εισφοράς, με γνώμονα βέβαια πάντα τη διατήρηση της βιωσιμότητας και του πλεονασματικού χαρακτήρα του Κλάδου Υγείας.

5.    Επιπρόσθετα, το Ταμείο προέβη στην ένταξη του Κλάδου Υγείας, ως συμπληρωματικού ανεξάρτητου φορέα παροχών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκου, και συνεχίζει διαρκώς να εξετάζει εξαντλητικά όλες τις δυνατότητες σύναψης των αναγκαίων σχετικών συμβάσεων με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους όλων των νομών, με αποκλειστικό σκοπό την αυτοματοποίηση απόληψης των παροχών που δικαιούται κάθε μέτοχος σε όλη την επικράτεια. 

6.    Τέλος, αρχίζει σε πιλοτική φάση η λειτουργία ενός νέου σύγχρονου Πληροφοριακού Συστήματος και η εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένων εσωτερικών διαδικασιών του Ταμείου, πλήρως παραμετροποιημένων σύμφωνα με τις ανάγκες του, στοιχεία που θα βελτιστοποιήσουν τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα του φορέα μας, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων (εργατοώρες), μείωση κόστους εργασιών και διασφάλιση του έργου του Ταμείου με έμφαση στην κατοχύρωση της δωρεάν παροχής δυνατότητας ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάθε τρίτο.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ