2018-05-21 12:31:17
Φωτογραφία για Σε εφαρμογή τίθεται ο νέος Κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα


Πολλές και σημαντικές αλλαγές επιφέρει στο μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, ο νέος γενικός 

κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που ξεκινάει να εφαρμόζεται από  την ερχόμενη Παρασκευή.

Αυτός ήταν και ο λόγος της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε την Παρασκευή το απόγευμα o Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με θέμα το νέο κανονισμό.

 

Ενημέρωση

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, ενώ για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR)» μίλησε ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τεχνικά και οργανωτικά θέματα, καθώς και για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και την τοποθέτηση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO), μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, Δ.Ν., μέλος ΕΔΙΠ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


 

Υποχρεωτικός

Ο Ευρωπαϊκός Kανονισμός 2016/679 (General Data Protection Regulation, GDPR) ψηφίστηκε στις 27.04.2016 και τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25.05.2018, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο, χωρίς την ανάγκη ψήφισης εθνικής νομοθεσίας και καταργώντας την υφιστάμενη νομοθεσία.

Αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές, που με οποιονδήποτε τρόπο συγκεντρώνουν, επεξεργάζονται και εν γένει διαχειρίζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πελατών, σχετιζόμενων με τους πελάτες τους, εργαζομένων, συνεργατών ή άλλων φυσικών προσώπων. Ως εκ τούτου, υπόκεινται στην τήρησή του όλες οι επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον τα δεδομένα αφορούν Ευρωπαίους πολίτες.

Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού, μεταξύ των προβλημάτων, που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, είναι: ακριβή γνώση για το ποια δεδομένα συλλέγουν και επεξεργάζονται σε κάθε φάση των δραστηριοτήτων τους, ακριβή καθορισμό και διαχωρισμό των επιχειρησιακών αναγκών, συστηματικό έλεγχο για την κάλυψη των απαιτήσεων του κανονισμού σε κάθε στάδιο επεξεργασίας των δεδομένων, αξιολόγηση των κινδύνων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις και επιπτώσεις στην εταιρική φήμη, λήψη αποτελεσματικών ψηφιακών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβιάσεων του κανονισμού κ.α.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ