2018-05-21 14:37:52
Φωτογραφία για Δεν υπήρχαν πάντα αρματωλοί σε Ξηρόμερο -Βάλτο! -Υπήρξε και για λίγο η Compagnia Colonella και οι Capo!
Του Λίνου Υφαντή

            Πάντοτε μαθαίναμε στην ιστορία ότι αρχικά  το σώμα των αρματολών ουσιαστικά συσταθεί από Έλληνες  από το Οθωμανικό κράτος. Ο σκοπός συγκρότησης τους ήταν το κυνήγι των κλεφτών. Αργότερα η ιστορία παρουσιάζει κλέφτες και αρματωλούς ενωμένους να αποτελούν τη μαγιά των ένοπλων επαναστατών του 1821.

      Η παρουσία των αρματολών ως όνομα δεν ήταν ένα φαινόμενο διαρκές σε όλη την επικράτεια.  Συγκεκριμένα σε περιοχές όπου επικράτησαν οι Βενετοί όπως στο Βάλτο και το Ξηρόμερο, το σώμα των αρματολών αντικαταστάθηκε από την Compagnia colonella, η οποία αποτελούνταν από επτανήσιους. Ήταν εύκολη η σύσταση τέτοιου σώματος στα επτάνησα γιατί εκεί δεν περιήλθαν ποτέ σε Οθωμανικό ζυγό και είχε  μεγαλύτερη απήχηση  η φιλοδυτική ρητορική......         

      Η Compagnia colonella έλεγχε Ξηρόμερο και Βάλτο στα τέλη του 17ου αιώνα για 30 χρόνια περίπου κατά τα χρόνια εισβολής του Μοροζίνι
. Οι Ενετοί μάλιστα φρόντισαν να διορίσουν και ντόπιους αρχηγούς σε κάθε χωριό, τους Capo. Αυτοί είχαν το καθήκον να συγκεντρώνουν τους χωρικούς για να αντιμετωπίσουν τους ληστές ή άλλους κινδύνους- επίδοξους εισβολείς. Εν ολίγοις τα καθήκοντα των Capo έμοιαζαν σε πολλά σημεία με εκείνα των αρματολών, με τη διαφορά ότι υπάγονταν προφανώς στην Ενετική διοίκηση.

        Σημασία έχει ότι ακόμα και στην Αιτωλοακαρνανία, η πορεία μετασχηματισμού των κλεφτών και αρματολών διακόπηκε από τους Capo και την Compagnia colonella για 30 περίπου χρόνια. Το γεγονός αυτό «ξεχάστηκε» από την ίδια την ιστορία, η οποία εύλογα έστρεψε το ενδιαφέρον της στην επανάσταση του 1821 αφήνοντας πίσω της αδιάφορα την Ενετοκρατία ως μία μικρή παρένθεση.

Με πληροφορίες από:

Πλουμίδης Γεώργιος, Το Μεσολόγγι και η περιοχή του, 17ος-180ς αιώνας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1990.

Πηγή: http://www.agrinionews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπισκότα με μούσλι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπισκότα με μούσλι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ