2018-05-22 08:08:13
Φωτογραφία για Λεμεσός: Έπιασαν δουλειά τα σκάφη επιτήρησης μόλυνσης
Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε η πόλη μας να έχει μια πανέμορφη και καθαρή θάλασσα που να την χαίρονται, τόσο οι Λεμεσιανοί όσο και οι επισκέπτες, δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ανακοινώνοντας την έναρξη της επιτήρησης και καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης από σκάφη κοινοπραξίας εταιρειών.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων για το θέμα, ενώ ακολούθησε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποίαν Δήμος Λεμεσού, Δήμος Γερμασόγειας, κοινότητα Αγίου Τύχωνα και κρατικές υπηρεσίες, ενημέρωσαν για το νέο μέτρο, που αφορά την αξιοποίηση εξειδικευμένων υπηρεσιών από επαγγελματίες για επιτήρηση και  καταπολέμηση της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή λουομένων του κόλπου της Λεμεσού, για την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου.

 Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, ήδη από τις 5:30 σήμερα το πρωί, έχει αρχίσει πλεύσεις επιτήρησης ένα σκάφος της κοινοπραξίας, ενώ καθημερινές περιπολίες θα πραγματοποιεί τόσο το σκάφος του Δήμου Λεμεσού, όσο και σκάφος του Τμήματος Αλιείας. 


Πέραν των περιπολιών για επιτήρηση της θάλάσσιας περιοχής, δεύτερο σκάφος της κοινοπραξίας εταιρειών θα διακινείται με τροχοφόρο όχημα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και θα επεμβαίνει για την καταστολή τυχόν κηλίδων ρύπανσης, εντός της περιοχής λουομένων, εξήγησε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Παράλληλα, συνέχισε, οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες θα αναλάβουν μέτρα που εμπίπτουν στη δική τους ευθύνη, όπως διενέργεια επί τόπου ελέγχων στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων των πλοίων στο αγκυροβόλιο, αυστηρότατη εφαρμογή της αδειοδοτημένης διαδικασίας περισυλλογής των λυμάτων από τα πλοία και παράδοσης τους στις νέες δεξαμενές της Αρχής Λιμένων Κύπρου και απ’ εκεί στο σύστημα του ΣΑΛΑ και αυξημένος έλεγχος των σκαφών που διοργανώνουν περιοδείες αναψυχής, τόσο κατά την  αναχώρηση τους όσο και κατά την επιστροφή τους στο παλιό λιμάνι και στις μαρίνες.

Ο Νίκος Νικολαΐδης τόνισε πως ο Δήμος θα συνεχίσει και φέτος, παράλληλα με τις αναλύσεις του Κρατικού Χημείου, τον άμεσο μικροβιολογικό έλεγχο μόλις εντοπιστούν σημεία ρύπανσης της θάλασσας, ενώ θα λειτουργήσει και φέτος το τηλέφωνο 24ωρης υπηρεσίας του Δήμου για θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, 25 884 590.

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ναυαγοσώστες και τις οργανώσεις χειμερινών κολυμβητών και λουομένων για τη συνεργασία τους στη διαμόρφωση ενός δικτύου έγκαιρης ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών", είπε και πρόσθεσε πως " μόνο με τη συνεργασία όλων και ιδιαίτερα του κοινού, θα μπορέσουν να αποδώσουν στον επιβαλλόμενο βαθμό τα πιο πάνω μέτρα".

Ανέφερε δε πως, με την ολοκλήρωση της πεντάμηνης εφαρμογής του μέτρου, αυτό θα τύχει αξιολόγησης και "πιστεύω θα έχουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και για την αποτελεσματικότητα του και για τη συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες".

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, δήλωσε πως οι Τοπικές Αρχές έχουν υπερβεί κατά πολύ τις αρμοδιότητες τους, ώστε σήμερα να είναι σε θέση να ανακοινώσουν το σημερινό μέτρο και ευχαρίστησε το Δήμο Λεμεσού και την κοινότητα Αγίου Τύχωνα για τη συνεργασία, αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν.

"Το πρόβλημα είναι πολλών παραμέτρων γι αυτό πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας", είπε και υπέδειξε πως "μπορεί να λειτουργούν πολλοί προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν ένας αφήσει κενά, το σύστημα μπάζει, άρα κάθε αρμόδιος πρέπει να αναλάβει το κομμάτι του".

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι ο Δήμος Γερμασόγειας έχει τη βούληση και θέληση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ο φυσικός πλούτος των παραλιών μας," που απολαμβάνουμε κι εμείς και οι επισκέπτες μας".

Τη βεβαιότητα του για την επιτυχία του νέου μέτρου επιτήρησης και καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης, εξέφρασε ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα, Πάμπος Ιωάννου.

"Είμαι περήφανος και σίγουρος ότι φέτος δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα κι αν παρουσιαστεί κάποιο, οι συνεργάτες μας θα μας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσουμε", είπε και ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία.

Πίστωση χρόνου δίνουν οι χειμερινοί κολυμβητές

Το νέο μέτρο που εξαγγέλθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται σήμερα καθώς και η αποφασιστικότητα που εκφράζουν οι αρμόδιες αρχές για αντιμετώπιση του προβλήματος, οδήγησε τον Όμιλο Χειμερινών Κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού "Ακτή Ολυμπίων", να αναστείλει την υποβολή επίσημου παραπόνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής  Λεμεσού.

Όπως αναφέρει ο όμιλος, παρά το ότι έχουν συγκεντρωθεί δυο χιλιάδες υπογραφές για επίσημο παράπονο προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, " λόγω της διαρκούς παραβίασης από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρωτογενών και δευτερογενών νομοθετημάτων που σχετίζονται με το θέμα αυτό, θα δώσουμε πίστωση χρόνου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους και στο  πρόγραμμα Επιτήρησης της  θαλάσσιας  περιοχής Λεμεσού για αντιμετώπιση περιπτώσεων ρύπανσης που έχει εξαγγείλει σήμερα ο Δήμος Λεμεσού".

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, θα γίνει προσπάθεια με τους νομικούς συμβούλους του ομίλου, για να προωθηθεί η δημιουργία Ακτοφυλακής " η οποία θα  διέπεται  από  νομοθεσίες  όπως όλες τις ανεπτυγμένες χώρες,  δηλαδή θα εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο,  θα έχει την εξουσία να καταγγέλλει και να επιβάλλει πρόστιμο σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες που θα γίνονται εντός της θαλάσσιας περιοχής των ακτών και των παραλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και για τη ρύπανση στη θάλασσα από λύματα".
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ