2018-05-23 21:52:40
Φωτογραφία για Αγοράζοντας ένα κομμάτι ιστορίας: Βγαίνει «στο σφυρί» η Γέφυρα του Ρεμάγκεν
Το μνημείο, από το οποίο διασώζονται σήμερα μόνο δύο πύργοι , τίθεται προς πώληση από το Ταμείο Διαχείρισης της Περιουσίας Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων

Σε δημοπρασία τίθενται για πρώτη φορά τα απομεινάρια της γέφυρας του Ρεμάγκεν στον Ρήνο από την οποία προέλασαν οι σύμμαχοι λίγο πριν το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμουα.

Η γέφυρα του Λούντεντορφ ή όπως έχει μείνει στην ιστορία η γέφυρα, νοτιοδυτικά της Βόννης στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, έγινε σύμβολο της νικηφόρας προέλασης των συμμαχικών δυνάμεων τον Μάρτιο του 1945 στα γερμανικά εδάφη λίγο πριν την τελική συνθηκολόγηση και την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

Η γέφυρα αυτή έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστή χάρη στην επική χολιγουντιανή στρατιωτική περιπέτεια «Η γέφυρα του Ρεμάγκεν» του 1969 με πρωταγωνιστές τους Τζορτζ Σίγκαλ και Μπεν Γκαζάρα.

Το ιστορικό αυτό μνημείο, από το οποίο διασώζονται σήμερα μόνο δύο πύργοι στην ανατολική όχθη του Ρήνου, διατίθεται προς πώληση μέσω ανοιχτής δημοπρασίας από το Ταμείο Διαχείρισης της Περιουσίας Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων (BEV).


«Ήδη κάποιοι αγοραστές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον» ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του BEV Γιούργκεν Ρότε, ενώ για τα σχέδια πώλησης των δύο πύργων πρώτη έκανε λόγο η εφημερίδα Rhein Zeitung. Η ιστορική γέφυρα αναμένεται να παραχωρηθεί στον ενδιαφερόμενο που θα καταθέσει την υψηλότερη προσφορά.

Αγοράζοντας ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας

Σύμφωνα με την ανάρτηση της αγγελίας πώλησης, πρόκειται για τα «απομεινάρια μιας μνημειώδους γέφυρας για την ιστορία της χώρας και την ιστορία του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.» Μέχρι και το τέλος του πολέμου οι δύο πύργοι αποτελούσαν την είσοδο στη γέφυρα του Λούντεντορφ που ένωνε τις γερμανικές πόλεις Ρεμάγκεν και Έρπελ.

Από αυτήν ακριβώς τη γέφυρα μια μεραρχία τεθωρακισμένων των συμμαχικών δυνάμεων κατάφερε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1945 να περάσει από τη δυτική στην ανατολική όχθη του Ρήνου, που μέχρι τότε ήταν απροσπέλαστος, παρά τις προσπάθειες των ναζιστικών στρατευμάτων να την ανατινάξουν.

Παραδόξως, ενώ οι Γερμανοί είχαν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το τέλος του πολέμου τις μεγαλύτερες γέφυρες κατά μήκος του Ρήνου, η συγκεκριμένη παλιά γέφυρα του Ρεμάγκεν παρουσίαζε κενά στη φύλαξή της, κάτι που εκμεταλλεύθηκαν οι σύμμαχοι. Μάλιστα αμέσως μετά την προέλαση των συμμαχικών στρατευμάτων η γέφυρα κατέρρευσε, ενώ η κατάληψή της αποτέλεσε μια κομβικής σημασίας στιγμή που προμήνυε το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έργα αναπαλαίωσης

Οι πύργοι της γέφυρας του Ρεμάγκεν πάντως δεν αναμένεται να ανοίξουν σύντομα στο κοινό υπό την όποια νέα ιδιοκτησία. Βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και «απαιτούνται σοβαρά έργα αναπαλαίωσης», όπως αναφέρεται και στην αγγελία πώλησης. Το ταμείο που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα τους δύο πύργους εφιστά μάλιστα την προσοχή των επίδοξων αγοραστών στο ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν μελλοντικά τη δημόσια ασφάλεια δεδομένου ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι μεγάλος.

Πάντως η πώληση αυτή θέτει και περιορισμούς. Έτσι όσοι ήλπιζαν να μετατρέψουν τους δύο ιστορικούς πύργους σε ξενοδοχείο ή κατοικία αποκλείονται, δεδομένου ότι μια τέτοια χρήση απαγορεύεται λόγω της ιστορικότητας των πύργων. Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Ρότε τα κτίσματα αυτά πιθανώς να έχουν ενδιαφέρον για ενώσεις και σωματεία που ασχολούνται με την ιστορία ή την τέχνη. Για την ώρα οι δύο πύργοι είναι επισκέψιμοι μόνο ως αξιοθέατο ενώ λειτουργεί και ένα μικρό μουσείο.

Πηγή: Deutsche Welle
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ