2018-05-24 18:42:24
Φωτογραφία για Άνω – κάτω η Βόρεια Κορέα με την απόφαση Τραμπ - Έτρεχαν πανικόβλητοι στα τηλέφωνα
Μια ακόμη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μια απόφαση που έκανε κάποιους να τρέχουν και να μην φτάνουν!

- Στην προκειμένη, τους αξιωματούχους στην Βόρεια Κορέα

- Ανταποκριτής του CNN μεταφέρει τις στιγμές... πανικού όταν έγινε γνωστή η είδηση

- Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε την ώρα που μια πυρηνική εγκατάσταση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν καταστρέφονταν

- Η "άβολη κατάσταση" και η εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης στην επικοινωνιακή πολιτική του Πλανητάρχη

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μια απόφαση που κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Το να ακυρώσει την συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιουνίου, στην Σιγκαπούρη. Μια απόφαση που προκάλεσε… πανικό στην Βόρεια Κορέα!

Ήταν μια συνάντηση πολυαναμενόμενη. Μια συνάντηση που θα έκανε πολλούς επικριτές του Τραμπ να του την πιστώσουν προσωπικά. Δεν είναι κάτι μικρό, άλλωστε, το να γινόταν συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αν αναλογιστεί κανείς τις «κολασμένες» σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.


Σχέσεις… κάκιστες, τις οποίες μάλιστα ο Τραμπ «κληρονόμησε» και από την κυβέρνηση Ομπάμα, πριν ο ίδιος τις κάνει ακόμη χειρότερες, ανταλλάσσοντας μικροπρεπής χαρακτηρισμούς με τον Κιμ Γιονγκ Ουν Αυτή η συνάντηση -αν γινόταν- ήταν, άλλωστε και η αφορμή που ήδη ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν… Νόμπελ Ειρήνης για τον Πλανητάρχη.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, δεν πρόκειται να γίνει! Τουλάχιστον προς το παρόν, όπως ξεκάθαρα τονίζει στην επιστολή που έστειλε ο Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Στην οποία αφήνει… ορθάνοιχτο παράθυρο για συνάντηση στο μέλλον.

Χαμός στην Βόρεια Κορέα!

Οι αντιδράσεις μετά την επιστολή του Τραμπ δεν άργησαν να δουν το «φως» της δημοσιότητας. Τις μετέφερε ο ανταποκριτής του CNN στην Βόρεια Κορέα, Will Ripley. Σύμφωνα με την συνάδελφό του, Kelly Cohen, ο Ripley μετέφερε τηλεφωνικά τα όσα είδε και… άκουσε στην Βόρεια Κορέα όταν «έσκασε» η είδηση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Will Ripley τηλεφωνικά από την Βόρεια Κορέα τώρα. Λέει ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε την επιστολή στους βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Ήταν όλοι μαζεμένοι και παρακολουθούσαν την καταστροφή μιας πυρηνικής εγκατάστασης. Είπε ότι ήταν όλοι σοκαρισμένοι, σηκώθηκαν όρθιοι, έφυγαν και ήταν όλοι στα τηλέφωνα«.

Αισθάνθηκαν… προδομένοι!

Λίγο αργότερα δημοσιεύτηκε και το βίντεο με την τηλεφωνική ανταπόκριση του δημοσιογράφου του CNN. Ο οποίος περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτου σοκ όταν δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του Τραμπ. Όπως προαναφέραμε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δώσει εντολή για καταστροφή μιας πυρηνικής εγκατάστασης.

Ο Will Ripley περιγράφει πως λίγη ώρα μετά οι Βορειοκορεάτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που διάβαζαν! Κι αυτό διότι από την πλευρά τους έκαναν μια κίνηση «καλής θέλησης» πριν την συνάντηση στην Σιγκαπούρη, καταστρέφοντας την συγκεκριμένη βάση. Συνεπώς έμειναν εμβόντητοι όταν κατάλαβαν πως η «απάντηση» Τραμπ σε αυτή την κίνηση καλής θέλησης ήταν να ακυρώσει την συνάντηση!

Δείτε το βίντεο

CNN's Will Ripley is in North Korea and just witnessed the destruction of a nuclear site. "Being inside this country hours after they blow up the nuclear site and learning of this, it was a very awkward and uncomfortable moment." https://t.co/MI9LeqZWLj

— Meg Wagner (@megwagner) 24 Μαΐου 2018

Εδώ, πάντως, έχει σημασία να σημειωθεί και το εξής: Όπως μεταφέρει ξανά η Kelly Cohen, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε σήμερα: «Ναι, θέλουμε την πλήρη καταστροφή του πυρηνικού τους οπλοστασίου«.

Κάτι που δείχνει πως η… κίνηση καλής θέλησης που αναφέραμε παραπάνω, προφανώς δεν ήταν αρκετή για τις ΗΠΑ…

Η επιστολή του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε σήμερα την προγραμματισμένη για την 12η Ιουνίου Σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, όπως γνωστοποίησε σε μια επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. Στην επιστολή κατήγγειλε την «οργή» και την «εχθρότητα» του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή.

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «για το καλό των δύο πλευρών, όμως εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου», η Σύνοδος της Σιγκαπούρης δεν θα διεξαχθεί, ενώ στην ίδια επιστολή τονίζεται η «ισχύς» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

«Αναφέρετε το πυρηνικό σας οπλοστάσιο, όμως το δικό μας είναι τόσο ογκώδες και ισχυρό που προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε» γράφει ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία» και επισήμανε ότι συνεχίζει να ελπίζει ότι θα συναντηθούν με τον Κιμ κάποια στιγμή.

Δείτε την επιστολή

Αντιδράσεις και στις αγορές

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν πτώση με τον δείκτη S&P 500 Index να έχει απώλειες άνω του 0,5% σε διάστημα 10 λεπτών.

Νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα είχε επαναλάβει τις απειλές της να αποσυρθεί από τη Σύνοδο που είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιώντας ότι είναι προετοιμασμένη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσιγκτον εφόσον χρειαστεί.

Τι… άλλαξε Ντόναλντ;

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο που… επικοινωνεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Κι αυτό διότι επέλεξε την… οδό της επίσημης επιστολής, αντί του αγαπημένου του Twitter.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και το περιεχόμενο της επιστολής, δηλαδή το «ναυάγιο» της προγραμματισμένης συνάντησης, θα περίμενε κανείς να δει έναν έξαλλο Τραμπ στο Twitter. Κι όμως, ο Πλανητάρχης πήγε… επίσημα. Κάτι που ίσως δείχνει πως κι ο ίδιος ποντάρει πολλά στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Το να καταφέρει, δηλαδή, να πετύχει αυτό που μόλις λίγους μήνες πριν έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Την συμφιλίωση ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας. Μια συμφιλίωση που θα σήμαινε αυτόματα την πλήρη αποπυρηνικοποίησηση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, αφού αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο των ΗΠΑ για… συζήτηση στο ίδιο τραπέζι. Το να καταστρέψει δηλαδή η Βόρεια Κορέα όλα της τα πυρηνικά…

Μένει να φανεί αν οι σημερινές εξελίξεις είναι οι τελικές. Ή αν Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν είναι έτοιμοι για μια ιστορική συμφωνία.

Κι αν ο Τραμπ δεν επέλεξε τοπ Twitter για την ακύρωση της συνάντησης, το…  χούι δεν κόβεται! Γι’ αυτό λίγο αργότερα δημοσίευσε τελικά την επιστολή στον λογαριασμό του…

Sadly, I was forced to cancel the Summit Meeting in Singapore with Kim Jung Un. pic.twitter.com/qEoi9ymUEz

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 Μαΐου 2018
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ