2018-05-27 13:33:26
Φωτογραφία για Αμερικανικά drones για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Οι λόγοι της παρουσίας τους [photo]
Στη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση της Λάρισας βρίσκονται σταθμευμένα για πρώτη φορά drones της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σύμφωνα με το σάιτ Defense News.

Όπως αναφέρει ο ιστοχώρος, τα drones ΜQ-9 Reaper («Θεριστής») πραγματοποιούν πτήσεις από την αεροπορική βάση της Λάρισας, καθώς γίνονται εργασίες επισκευών στην κανονική τους έδρα στην Αφρική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Έρικ Πάχον.

«Τα αεροσκάφη αυτά δεν φέρουν όπλα και χρησιμοποιούνται μόνον σε αναγνωριστικές αποστολές. Ωστόσο, για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν δίνουμε λεπτομέρειες», είπε, ωστόσο προσέθεσε ότι τα drones μετέχουν σε αποστολές για την επίτευξη κοινών στόχων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, και ειδικότερα για την αντιμετώπιση «προερχόμενων από τον Νότο απειλών».

Προσωπικό που εδρεύει στη Λάρισα αναλαμβάνει την απογείωση και την προσγείωση των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών, αλλά ο τηλεχειρισμός στη διάρκεια των πτήσεών τους γίνεται από τις ΗΠΑ μέσω δορυφόρου. Όπως είπε εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τα drones πετούν μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου σε «σε διαδρομές που έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση και ενώ επιχειρούν εντός του ελληνικού εναερίου χώρου βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας».


Η παρουσία των αμερικανικών drones στη Λάρισα πιθανόν να εξοργίσει την Τουρκία, αναφέρει ο ιστοχώρος, καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν επί μακρόν τη βάση του Ιντσιρλίκ για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σε δεύτερες σκέψεις Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ