2018-06-01 10:53:09
Φωτογραφία για Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ποια γεύση μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες σας;
Σημαντικά ευρήματα για το άτμισμα και την υγεία των πνευμόνων παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών θωρακοχειρουργών.

Σύμφωνα με αυτά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση κανέλλας βλάπτουν τους πνεύμονες. Συγκεκριμένα, επιστήμονες στις ΗΠΑ διενήργησαν δοκιμές, στις οποίες εξέθεσαν κύτταρα ανθρώπινων αεραγωγών σε υγρό για ηλεκτρονικό τσιγάρο αρωματισμένο με κανέλα.

Διαπίστωσαν ότι η χημική ουσία σινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde) εξασθένησε την κίνηση των μικροσκοπικών τριχοειδών αγγείων, που μοιάζουν με τρίχες, οι οποίες εκτείνονται από τα βρογχικά κύτταρα. Στους υγιείς πνεύμονες, είναι αυτά που απομακρύνουν τη βλέννα και τη βρωμιά, μαζί με τα βακτήρια και τους ιούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χημική ουσία που δίνει στην κανέλλα τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση της, έχει παρόμοια επίδραση στα πνευμονικά κύτταρα, όπως οι τοξίνες στον καπνό τσιγάρων.


Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Phillip Clapp, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, είπε: «Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι, όταν χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα σινναμαλδεΰδη, όπως οι τοξικές αλδεΰδες στον καπνό των τσιγάρων, διαταράσσεται σημαντικά η φυσιολογία των κυττάρων, με τρόπους που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην επιδείνωση αναπνευστικών νοσημάτων.

Η ανακάλυψή μας ότι η σινναμαλδεΰδη υπονομεύει τη φυσιολογική κινητικότητα των αεραγωγών είναι σημαντική, διότι αποδεικνύει ότι ένας κοινός παράγοντας γεύσης, ασφαλής για τα τρόφιμα, στο πλαίσιο της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ικανός να απορρυθμίσει ένα κρίσιμο αντιβακτηριακό αμυντικό σύστημα στους πνεύμονες».

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη μελέτη, επεσήμαναν πως οι εκπομπές ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν χημικές ουσίες, που δεν έχουν αξιολογηθεί για την τοξικότητά τους μέσω της εισπνοής.

Η εισπνοή αρωματικών ουσιών, οι οποίες είναι συχνά αντιδρώσες αλδεΰδες, εξήγησαν, είναι άγνωστο πώς συσχετίζονται με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Επιπλέον, οι γευστικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται συχνά σε «υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις» στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πηγή: healthmag.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ρολάν Γκαρός
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρολάν Γκαρός
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ