2018-06-07 06:00:24
Φωτογραφία για Ξηρότητα κόλπου και σεξ: Μια στις δυο γυναίκες θα το αντιμετωπίσουν
Μία στις δύο γυναίκες ηλικίας 51 έως 60 ετών, δύο στις τρεις γυναίκες μετά τα 60 αλλά και σχεδόν δύο στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν ξηρότητα του κόλπου, η οποία κάνει δυσάρεστη τη σεξουαλική επαφή και συνήθως προκαλεί πόνο κατά τη διείσδυση.

Τα αίτιά της μπορεί να είναι οργανικά αλλά και ψυχολογικά. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται:

* Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό και στην περίοδο του θηλασμού. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η παροχή επαρκών σεξουαλικών ερεθισμάτων μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη οιστρογόνων.

* Η ακολούθηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Ορισμένα φάρμακα για την ψυχική διάθεση, τις αλλεργίες (αντιισταμινικά), την υπέρταση κ.ά. έχουν σχετισθεί με ξηρότητα του κόλπου.

* Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τα προβλήματα στη σχέση, καθώς και η σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου. Για παράδειγμα, οι σύντροφοι ανδρών με πρόβλημα στύσης ή εκσπερμάτισης μπορεί να βιώσουν μειωμένη ύγρανση, λόγω της χαμηλής διέγερσης.

* Η αλλεργία σε σαπούνια της γεννητικής περιοχής ή εσώρουχα.

* Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους κατά την επαφή, που μπορεί να προκαλούν απόσπαση της προσοχής από τα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Η αγωγή που θα προτείνει ο γιατρός εξαρτάται από το αίτιο της ξηρότητας. 

Σε πολλές περιπτώσεις, ενδέχεται να προτείνει μόνο κάποιο λιπαντικό, σε άλλες μπορεί να προτείνει ορμονικές θεραπείες είτε τοπικά είτε για χρήση διά του στόματος, ενώ σε άλλες μπορεί να χρειασθεί ψυχοσεξουαλική θεραπεία.

 Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται εξέταση όλων των πιθανών αιτιών και ανάλογη θεραπευτική στρατηγική.

Το συχνότερο πρόβλημα που βλέπουμε στην κλινική πράξη είναι ότι, παρά την ξηρότητα και τον πόνο κατά την επαφή, πολλές γυναίκες συνεχίζουν να κάνουν σεξ για να μη δυσαρεστήσουν τον σύντροφό τους. 

Με αυτό τον τρόπο, όμως, η κατάστασή τους επιδεινώνεται και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σεξουαλική αποστροφή.

Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ