2018-06-07 12:00:20
Φωτογραφία για Oι σοβαρές αποφάσεις παίρνονται σιωπηλά.
Δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους να πάρουν κάποια απόφαση. Προκειμένου να το κάνει κανείς, χρειάζεται να έχει αυτογνωσία και θετική εικόνα για τον εαυτό του. O φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της αλλαγής, η απώλεια και τελικά η μοναξιά, είναι εκείνα που κάνουν κάποιον ανίκανο να πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στην ιδέα και μόνο του ότι διαλέγει κάτι, και απορρίπτει κάτι άλλο, το οποίο θα χάσει για πάντα και ενδεχομένως δε θα το ξαναβρεί ποτέ, τον κάνει να βιώνει δυσκολία αποχωρισμού. Επίσης, η ίδια η πράξη της απόφασης, παίρνεται από έναν, οπότε και τον γεμίζει ευθύνη, βάρος, γιαυτό και πολλές φορές ακούς τη φράση «Γιατί να μη μπορεί να πάρει την απόφαση ο άλλος αντί για μένα»;

Οι ψυχολόγοι λένε πως η άρνηση της απόφασης, συνδέεται με την άρνηση για μοναξιά, και όσο πιο πολλή μοναξιά νιώθει κάποιος, τόσο πιο σοβαρές του φαίνονται οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει.


Όμως, οι σοβαρές αποφάσεις, παίρνονται σιωπηλά.

Χωρίς φαμφάρες, χωρίς εγωισμούς και εκδίκηση. Χωρίς φοβέρα και προειδοποιήσεις. Εξάλλου, όλα τα παραπάνω, δηλώνουν πως η απόφαση δεν έχει παρθεί. Όταν φωνάζεις, προειδοποιείς, απειλείς, είναι σα να περιμένεις κάποια αντίδραση. Είναι σα να περιμένεις κάποια αλλαγή.

Όταν η απόφαση έχει παρθεί, δε υπάρχει η ανάγκη της γνωστοποίησης. Της ανακοίνωσης. Δε χρειάζεται καμία αντίδραση. Δε χρειάζεται πια να ακούσεις καμία δικαιολογία. Δεν υπάρχει πια, καμία διάθεση για αλλαγή, για κανένα συμβιβασμό, κανένα ξεκαθάρισμα. Όλα είναι ξεκάθαρα για σένα, και αυτό αρκεί. Δεν αποζητάς πια καμία αντίδραση απ τον άλλο.

Όταν πάρεις την απόφαση, όταν εκείνη φωλιάσει στο μυαλό σου, αισθάνεσαι λύτρωση, και γεμίζεις δύναμη για να την υλοποιήσεις. Το μυαλό έχει ήδη κλειδώσει, και μόνος σκοπός είναι να στηρίξεις την απόφαση αυτή μέχρι τέλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με όποιο κόστος, με όποια «δώρα». Με μόνο σκοπό, το πάθος που έχεις για να ζήσεις το αποτέλεσμα.

Εκεί, είναι πια πολύ αργά να ανατραπεί το οτιδήποτε. Έχουν τελειώσει οι συναισθηματισμοί, έχει μπει μπροστά η λογική και τα θέλω. Είναι το δυναμικό σου κομμάτι, που καταπατά κάθε ίχνος δισταγμού και «ίσως».

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις, τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα επιμονής. Οι φόβοι είναι χάρτινες τίγρεις. Μπορείς να κάνεις ο,τιδήποτε αποφασίσεις. Μπορείς να δράσεις έτσι ώστε να αλλάξεις και να ελέγξεις τη ζωή σου και η διαδικασία αυτή είναι και η ανταμοιβή σου».

Amelia Earhart

Της Μαρίας Χαρίτου.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ