2012-06-02 22:59:41
Φωτογραφία για Απαιτείται ριζική αλλαγή πολιτικής...!!!
Του Κώστα Βεργόπουλου / Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας 

Οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, εκτός του ότι δεν αποτελούν δίκαιη κατανομή βαρών, βυθίζουν την οικονομία στην ύφεσηΤο μισό Μνημόνιο ασχολείται με θέματα κοινωνικής πολιτικής και επιβάλλει μέτρα που είναι κοινωνικά απαράδεκτα και οικονομικά αποδεδειγμένα αναποτελεσματικά.

Αυτά τα μέτρα πρέπει το ταχύτερο να αναθεωρηθούν. Συγκεκριμένα, οι περικοπές εισοδημάτων, συντάξεων και μισθών, οι περικοπές δημόσιων και κοινωνικών δαπανών, η απορρύθμιση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αυτή η ιστορία, αφού εκτός του ότι δεν κατανέμει δίκαια τα βάρη, βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και δεν εξασφαλίζει την παραμικρή σταθεροποίηση, ούτε στο μέλλον.

Αυτό μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να το έχει επισημάνει εγκαίρως στους εταίρους.

Η απορρύθμιση, η λιτότητα, το φιλελεύθερο μοντέλο που επιβάλλεται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη με πρόσχημα την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας έχουν ήδη αποδειχθεί καταστροφικά, κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά. Αυτή η πολιτική πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί.


Μια σοβαρή κυβέρνηση είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει. Να μεταβάλει τη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους ευρωπαϊκούς εταίρους.

Αυτό δεν ονομάζεται καταγγελία, ούτε ρήξη με την Ευρώπη, αλλά είναι μία επαναδιαπραγμάτευση προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Η μονομερής καταγγελία είναι εύκολη, αλλά οδηγεί τη χώρα σε κατάσταση ακόμη χειρότερη. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι αντιθέτως δύσκολη, αλλά τα στοιχεία που την επιβάλλουν είναι συντριπτικά.

Διαφορετικά, ενώ όλη η Ευρώπη είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη λιτότητα, η χώρα μας κινδυνεύει να παραμείνει σε αυτήν με το πρόσχημα ότι έχει ήδη δεσμευθεί και ότι είναι αργά πλέον για να αλλάξει τη σύμβαση.

Αφού η ευρωπαϊκή λιτότητα ξεκίνησε από την Ελλάδα, από την Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει και η αναθεώρησή της. Αυτό είναι εφικτό όχι επειδή οι Γερμανοί έχουν πάψει να είναι ακεραιόφρονες νεοφιλελεύθεροι, αλλά κυρίως γιατί αυτό το πρόγραμμα έχει ήδη αποτύχει. Είναι ξεκάθαρο και πασιφανές ότι όπως και όπου αυτό εφαρμόζεται, αποτυγχάνει σε όλα τα πεδία.

Η ευρωπαϊκή λιτότητα ξεκίνησε από την Ελλάδα, από την Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει και η αναθεώρησή της

Ο Κώστας Βεργόπουλος είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οταν λέμε όλα, τα πήρε ΟΛΑ!!!...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οταν λέμε όλα, τα πήρε ΟΛΑ!!!...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ