2018-06-10 11:29:39
Φωτογραφία για Πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει περισσότερα απ' ό,τι εισπράττει
Στη μικρή ελβετική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft παραχώρησε συνέντευξη ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ (1989-1998). Σε αυτήν ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής ο οποίος συγκαταλέγεται στους αρχιτέκτονες του ευρώ σχολιάζει την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση: "Τα τελευταία δέκα χρόνια η κρίση έβαλε σε δοκιμασία τη βιωσιμότητα των οικονομικών ορισμένων χωρών. Αλλά από τα πέντε προγράμματα στήριξης τα τέσσερα είχαν επιτυχία, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά μετά από έλλειμμα 15% πριν από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση κατάφερε τώρα να έχει πραγματικό πλεόνασμα. Η οικονομία καταγράφει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για τους πολιτικά υπεύθυνους στην Ιταλία".

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που θα μπορούσε να διδαχθεί η Ιταλία από την Ελλάδα, ο Τ. Βάιγκελ απαντά: "Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκαν μετά από δύο χρόνια να ανακαλέσουν τα όσα υποσχέθηκαν στους Έλληνες. Έπειτα ακολούθησαν τις συστάσεις του ΔΝΤ και των σκεπτόμενων οικονομολόγων και έκτοτε η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο".


Στη συνέχεια ο πρώην Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα: "Μακροπρόθεσμα καμία χώρα δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα εισπράττει. Μέτρα εξυγίανσης όπως στην Ελλάδα είναι φυσικά επώδυνα για το λαό, αλλά γι' αυτά ευθύνεται η εθνική πολιτική. Κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα εισπράττει".

Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ