2018-06-10 15:33:16
Φωτογραφία για Κουβέλης για Έλληνες Στρατιωτικούς: Στόχος μας να κλείσει το γρηγορότερο το θέμα
Με ψύχραιμη ματιά βλέπει τις όποιες εξελίξεις στο Μακεδονικό αλλά και στις προκλήσεις της Τουρκίας ο Φώτης Κουβέλης σύμφωνα με όσα δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη. “Τυχόν

καταψήφιση της όποιας συμφωνίας στη Βουλή αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν τίθεται ηθικό ζήτημα” δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης ερωτηθείς σχετικά με την στάση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, στο Μακεδονικό από τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη. Επίσης, σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι “δεν βοηθάει η προσθήκη ενός ακόμα βάρους στις ήδη βεβαρυμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις” και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να τονίσει στην Τουρκία. " Στόχος μας είναι να κλείσει το γρηγορότερο το θέμα" είπε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ στην κ. Γιωτάκη από τον Ελεύθερο Τύπο:

-Κύριε υπουργέ, είναι τελικά προ των πυλών η συμφωνία με τη FYROM;


Αυτό που υπάρχει είναι η ωρίμανση των συνθηκών για λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Είναι η ωρίμανση της πολιτικής βούλησης και των δύο πλευρών. Η ευκαιρία για λύση που υπάρχει τώρα δεν θα είναι εύκολο να επανεμφανιστεί.

-Πιθανό ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας, σημαίνει ότι έχει ήδη αποδεχθεί η πλευρά των Σκοπίων σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και αλλαγή του Συντάγματος;

Είναι προφανές ότι οι όποιες επαφές σε επίπεδο κορυφής των δύο χωρών θα σημάνουν και επίσημα την ολοκλήρωση του κύκλου της διαπραγμάτευσης και θα ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία εφόσον οριστικοποιηθεί, θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας.

-Ποια είναι τέλος πάντων τα βήματα για τη λύση του Μακεδονικού;

Δεν θα έλεγα βήματα αλλά δύο φάσεις με ενδιάμεσες στάσεις. Πρώτη φάση είναι η διαπραγμάτευση και δεύτερη η εφαρμογή της συμφωνίας. Η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι περίπλοκη, επίπονη και ίσως χρονοβόρα διαδικασία αλλά μπορώ να πω πως τη φάση αυτή την έχουμε διανύσει. Άρα, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία από τους δύο πρωθυπουργούς, αυτό που μένει είναι η εφαρμογή, που είναι μια διαδικασία διαχειρίσιμη.

-Η θέση του κ. Καμμένου είναι γνωστή και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για το Μακεδονικό. Θα είναι έντιμη η στάση της καταψήφισης της συμφωνίας αλλά της παραμονής του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση μια πολιτικής συμφωνίας, η οποία είναι γνωστή και αφορά, ως προς τον τελικό στόχο, στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία με ταυτόχρονη δρομολόγηση ενός δικαίου και βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου. Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Από ΄κει και πέρα η κυβέρνηση διαχειρίζεται κυριαρχικά το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη χώρα μας και τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Πάνος Καμμένος. Τυχόν καταψήφιση της όποιας συμφωνίας στη Βουλή αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν τίθεται ηθικό ζήτημα.

-Θα αναλάβετε νέες πρωτοβουλίες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Ανδριανούπολης; Θα παίξει ρόλο το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία;

Κινούμαστε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα. Αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά, είναι ότι σε τίποτα δεν βοηθάει η προσθήκη ενός ακόμα βάρους στις ήδη βεβαρυμμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε βέβαια μπορεί να γίνει σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων και άσχετων μεταξύ τους καταστάσεων. Στόχος μας είναι να κλείσει το γρηγορότερο αυτό το θέμα.

-Προς το παρόν πάντως, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην κλίμακα της έντασης που έχει επιλέξει ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών. Εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, πράγμα που διασφαλίζεται με την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Μπορεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί από την πλευρά της Τουρκίας την παρούσα περίοδο να συνδέεται με τις εκλογές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει αυτή την πρακτική της έντασης και των προκλήσεων. Εκείνο το οποίο επιδιώκει η Τουρκία είναι να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν ζητημάτων, που έχουν σχέση με κυριαρχικά μας δικαιώματα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πεδίου διαπραγμάτευσης επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και παράλληλη στόχευση της εξασφάλιση τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

-Η κυβέρνηση λέει δημοσίως “μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ”. Και για το χρέος;

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε περάσει από τα «σαράντα κύματα» των αντιφάσεων και των λανθασμένων εκτιμήσεων ή των υπερβολικών στόχων που έθεταν στο τραπέζι οι δανειστές. Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος αυτού του δρόμου και στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η έξοδος της Ελλάδας τον Αύγουστο από την μνημονιακή περίοδο και η υλοποίηση των όσων κατ’ αρχήν έχουν συμφωνηθεί για το χρέος σε κορυφαίο επίπεδο.

-Η έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλλεται. Επιβάλλεται όμως να γίνει πριν την λήξη του τρίτου προγράμματος;

Έξοδος στις αγορές έχει γίνει με επιτυχία και είμαστε σε μια τέτοια τροχιά. Η έξοδος κάθε φορά εξαρτάται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση η έξοδος στις αγορές αποτελεί επιβεβαίωση της επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα.

-Ποιο είναι το ισχυρό αντίβαρο στην μείωση των συντάξεων σε έξι μήνες από τώρα;

H ερώτησή σας παραπέμπει σε σχήμα πρωθύστερο. Αυτή τη στιγμή προέχει η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από τα μνημόνια. Πράγματι υπάρχουν νομοθετημένα μέτρα αλλά και αντίμετρα. Δεν θα ήταν χρήσιμο τώρα να τοποθετηθώ επί αυτών. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η κυβέρνηση θα έχει δυνατότητες και μέτρα στη διάθεσή της στη μεταμνημονιακή περίοδο ώστε να γίνει αισθητό στους πολίτες ότι μπαίνουμε σε μια νέα ημέρα.

-Συνεχίζετε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου; Είναι τώρα ευνοϊκές συνθήκες;

Η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου δεν είναι ζήτημα εγκεφαλικής σύλληψης κάποιων αλλά αποτελεί απάντηση στις δημοκρατικές ανάγκες των καιρών. Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες αλλά και ευνοϊκές. Σε επίπεδο υποκειμενικού παράγοντα του πολιτικού προσωπικού εντοπίζονται οι δυσκολίες και όχι στην κοινωνία.

-Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει εκλογές. Μετά κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης;

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, που απαιτεί ανάλογες απαντήσεις και από τους κομματικούς σχηματισμούς. Το αίτημα της κυρίας Γεννηματά για εκλογές είναι απλά μια απόπειρα αποφυγής της πραγματικότητας, εξίσου και το περί «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» μετά τις εκλογές. Για να μην αναφερθώ και στην αντίφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ που από τη μια τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης και από την άλλη ζητάει εκλογές, συνεπώς η αναθεώρηση μετατίθεται για την μεθεπόμενη Βουλή.

onalert.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ