2018-06-11 06:49:07
Φωτογραφία για Οι Τούρκοι μας φοβούνται: Ελληνες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί οι μεγαλύτεροι εχθροί των Τούρκων – Τι δείχνει δημοσκόπηση
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση από το πανεπιστήμιο Καντίρ Χας σφυγομετρεί την άποψη των Τούρκων για πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα.

Η Ελλάδα έρχεται 6η στη λίστα με τις χώρες που αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την Τουρκία, μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την ΕΕ, τη Συρία και την Αρμενία. Ωστόσο το ποσοστό αυξάνεται σε σχέση με το παρελθόν.

Το 16,2% θεωρεί την Ελλάδα ως απειλή, ενώ πέρυσι το 2017 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 10% και το 2016 στο 4,8%. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών με ποσοστό 41%, σύμφωνα με τους Τούρκους ερωτηθέντες, είναι η στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ μόλις το 4,6% θεωρεί ότι η διαφυγή γκιουλενιστών στην Ελλάδα είναι σημαντικό θέμα. Πρώτο πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θεωρούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, με 26,6% και δεύτερο το Κυπριακό με 22,5%.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η πιο φιλική χώρα προς την Τουρκία, πρώτη θεωρείται το Αζερμπαϊτζάν, δεύτερη η Ρωσία και έπεται το ψευδοκράτος. Το 22,5% πιστεύει ότι η Τουρκία ‘δεν έχει κανέναν φίλο.


Τι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την δημοκόπηση; Οτι οι Τούρκοι θεωρούν ως εχθρούς Ελλάδα, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευθούμε, καθώς το τελευταίο διάστημα αυτές οι τρεις χώρες, έρχουν ακόμα πιο κοντά στα φλέγοντα ζητήματα της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Ο αγωγός EastMed σφυρηλατεί μια δυνατή σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν το τελευταίο διάστημα πως τοποθετούν την Τουρκία στον άξονα του κακού.

Αμερικανοί γεωπολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν με έμφαση στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι η Τουρκία με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «κλάδος Ελαίας» κατά των Σύρων Κούρδων και του ΡΚΚ, την επιχείρηση « Ασπίδα του Ευφράτη» και την ναυτική επιχείρηση « Ασπίδα της Μεσογείου»,…. θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ απειλούν άμεσα την Κύπρο .

Το αμερικανικό Κέντρο δεξαμενών σκέψης που διαμορφώνει αυστηρά την αμερικανική πολιτική στους τομείς των Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), κυκλοφόρησε την έκθεση 78 σελίδων , με κύριο τίτλο «η στρατηγική επαναφορά των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η αποκατάσταση της».

Η βαρυσήμαντη έκθεση, θεωρεί την Άγκυρα ως «απειλή» για να σφετερισμό της εξουσίας ελέγχου των λεκανών απορροής της περιοχής, και προτείνει στον Τραμπ να κινηθεί πάση θυσία για να εμποδίσει την Τουρκία.

Πληροφορίες του κυπριακού τύπου επίσης αναφέρουν πως οι Αμερικανοί έχουν στείλει με διάφορους τρόπους και κανάλια προς τη Λευκωσία το μήνυμα πως δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό έχει διαμηνυθεί και προς την Άγκυρα.

Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. ΗΠΑ και Ισραήλ βλέπουν τα ποσοστά μίσους και όπως φαίνεται, καταστρώνουν τα σχέδια για την επόμενη ημέρα.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ