2018-06-12 17:19:20
Φωτογραφία για Αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου σχεδιάζει το Κατάρ
Η παγκόσμια αγορά LNG, για την ώρα, δεν θεωρείται κορεσμένη από άποψη προμηθειών και αναμένεται να στενέψουν τα περιθώρια την περίοδο μετά το 2024, δήλωσε ο Υπουργός πετρελαίου του Κατάρ, Mohammed al-Sada, συμπίπτοντας χρονικά,  με την ικανότητα του Κατάρ να εξάγει επιπλέον 23 εκατ τόνους το χρόνο, επιτυγχάνοντας πλήρη λειτουργικότητα των υποδομών παραγωγής και εξαγωγής αερίου.

Ο καταριανός αξιωματούχος, σε συνέντευξη του στο Global Platts, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή υπερπροσφορά LNG στις αρχές της δεκαετίας του 2020, όμως η αγορά θα παραμείνει σε αποτελεσματική ισορροπία μέχρι το 2024.

“Δεν υπάρχει κορεσμός στην προσφορά LNG”, ανέφερε ο M. Sada. “Ενδεχομένως να υπάρξει μια υπερπροσφορά σε LNG μόλις 10 εκατ. τόνων ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2020 όμως σε μία αγορά των 350 εκατ. τόνων ετησίως, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά η αγορά παραμένει σε ισορροπία”, πρόσθεσε ο ίδιος.


Αξίζει να σημειώσουμε πως μια σειρά από νέα έργα LNG προγραμματίζονται προς υλοποίηση μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, με μερικούς αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν πως θα υπάρξει πίεση ούτως ώστε η ζήτηση να συμβαδίσει με την αύξηση της προσφοράς.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως η σημαντική ζήτηση LNG από την μεριά της Ασίας – ιδιαίτερα την Κίνα – έχει οδηγήσει σε άνοδο τις spot τιμές του προϊόντος και η αγορά παραμένει σφιχτή για τους επόμενους μήνες. “Η παγκόσμια αγορά LNG αναμένεται να περιοριστεί μετά το 2024”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός πετρελαίου του Κατάρ.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, η περίοδος αυτή συμπίπτει με την στιγμή που η δυνατότητα εξαγωγών LNG του Κατάρ θα φτάνει σε πλήρη λειτουργικότητα, με επιπλέον 23 εκατ. τόνους το χρόνο, έχοντας ταυτόχρονα ανακοινώσει τα σχέδια του να αυξήσει την εξαγωγική του ικανότητα σε LNG στα 100 εκατ. τόνους το χρόνο, από 77 εκατ. τόνους που καταμετρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

“Το Κατάρ σκοπεύει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην προμήθεια LNG στο μέλλον”, υπογράμμισε ο Υπουργός πετρελαίου της χώρας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ