2018-06-15 10:58:28
Φωτογραφία για Τα καλύτερα tips για να αντιμετωπίσετε τον εμετό – Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό;
Ο εμετός δεν είναι μόνο ενοχλητικός, αλλά μπορεί να αποδειχτεί και επικίνδυνος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και απορρύθμιση των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα ανησυχητικό στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Πιθανές αιτίες του εμετού

Ο εμετός, ο οποίος συχνά συνοδεύεται και από τη ναυτία, μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες και να αποτελεί οξύ και παροδικό επεισόδιο ή επαναλαμβανόμενο, λόγω χρόνιας ασθένειας ή κάποιας ειδικής κατάστασης, όπως η εγκυμοσύνη.

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του εμετού είναι οι εξής:

Τροφική δηλητηρίασηΙογενής ή βακτηριακή λοίμωξηΑπόφραξη εντέρουΥπερβολική κατανάλωση φαγητούΝαυτία λόγω ταξιδιούΕγκυμοσύνηΥπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες οδηγεί σε χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η λεγόμενη ζώνη πυροδότησης των χημειοϋποδοχέων (CTZ), γνωστή και ως «κέντρο του εμετού», στον εγκέφαλο. Εκεί, αναγνωρίζονται οι τοξίνες που έχουν εισβάλει στον οργανισμό και αποστέλλονται από τον εγκέφαλο τα ειδικά «σήματα» που προκαλούν τον εμετό ως αντίδραση.


Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Ο εμετός άλλοτε υποχωρεί μετά από λίγες ώρες ή ημέρες, για παράδειγμα όταν κάνει τον κύκλο της η λοίμωξη που τον προκάλεσε, όμως κάποιες φορές επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Ενδείξεις ότι ο εμετός είναι σοβαρός είναι οι εξής:

Όταν διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδαΌταν δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικά μέτρα στο σπίτιΌταν παρατηρούνται σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης, όπως έντονη δίψα, σκουρόχρωμα ούρα και ζαλάδαΌταν ο εμετός ακολουθεί ένα χτύπημα στο κεφάλιΌταν υπάρχουν στον εμετό ίχνη αίματος ή μικρές συμπαγείς μάζες αίματος

Αντιμετώπιση εμετού

Ασχέτως της αιτίας που τον προκάλεσε, ο εμετός, εφόσον δεν συνοδεύεται από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά μέτρα στο σπίτι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του εμετού:

Ενυδάτωση:Καταναλώστε μια μικρή ποσότητα υγρών (30 με 60 ml) περίπου 30 λεπτά μετά το τελευταίο επεισόδιο εμετού. Προτιμήστε το νερό, μια ελαφριά σούπα ή το τσάι χωρίς ζάχαρη.Τζίντζερ: Το αφέψημα από τζίντζερ ή οι καραμέλες με τζίντζερ ανακουφίζουν από τη ναυτία και την τάση για εμετό.Αρωματοθεραπεία:Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα, το χαμομήλι, η μέντα, το τριαντάφυλλο και το γαρίφαλο έχουν χαλαρωτική και αντιεμετική δράση.Βαθιές αναπνοές:Οι βαθιές διαφραγματικές αναπνοές ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ώστε να ρυθμιστούν αποτελεσματικότερα τα νευρολογικά σήματα που πυροδοτούν τον εμετό. Οι εισπνοές πρέπει να γίνονται από τη μύτη και οι εκπνοές από το στόμα.Κρακεράκια:Απορροφούν τα οξέα του στομάχου ώστε να μειωθεί η συχνότητα των επεισοδίων εμετού, κυρίως λόγω εγκυμοσύνης ή τροφικής δηλητηρίασης. Αντί για κρακεράκια, μπορείτε να επιλέξετε το φρυγανισμένο ψωμί ή το λευκό ρύζι.Βιταμίνη Β6: Το συμπλήρωμα βιταμίνης Β6 είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε περίπτωση εμετού λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Πηγές: healthline.com, medicalnewstoday.com, onmed.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ